تومورهای بینی خارجی و صورت
قسمت اعظم تومورهای صورت بدخیمی های هستند . سایر نئوپلاسم های بدخیم، ضایعات پیش سرطانی و تومورهای خوش خیم، شیوع کمتری در این منطقه دارند.
تومورهای خوش خیم
مهم ترین تومور خوش خیم صورت رینوفیما است که هیپرپلازی بافت همبندی و سباسه با تغییرات گشادی عروقی روی قسمت غضروفی بینی می باشد . اغلب بیماران از قبل روزاسه داشته اند و بنابراین معمولا اریتم وجود دارد .
اگر چه روزاسه در زنان شایع تر از مردان است و معمولا پس از ۲۰ سالگی شروع می شوند و قله شیوع آن در ۴۰ – ۵۰ سالگی می باشد، رینوفیما عمدتا در مردان مسن دیده می شود . تشخیص افتراقی باید شامل تظاهرات پوستی لوکمی لنفاتیکی، لنفوم سلول T پوستی، و سارکوئیدوز باشد . درمان انتخابی، جراحی برداشتن بافت های هیپرپلاستیک در چند لایه می باشد که اجازه ترمیم زخم را با اپی تلیالیزه شدن خود به خودی می دهد .
ضایعات پیش سرطانی
علاوه بر اکتینیک کراتوزیس و بیماری Bowen، التهاب پوستی مزمن با کارسینوم درجا، ضایعات پیش سرطانی شامل شاخ جلدی و لنتیگوی بدخیم ایجاد می شود . لنتگوری بدخیم بدنبال مواجهه مزمن با آفتاب، آهسته رشد می کند و ممکن است به ملانوم بدخیم تبدیل شود .
نکته :
ضایعات پیش سرطانی پوست صورت، باید به دقت تحت نظر باشند، زیرا ممکن است به سمت تومور بدخیم پیشرفت کنند . جزئیات ضایعات پیش سرطانی را می توان در کتب مرجع پوست مشاهده کرد .
تومورهای بدخیم
شایع ترین بدخیمی های صورت، منشا ایپ تلیالی دارند که عمدتا کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول اسکواموس می باشند . در مقابل، ملانوم، سارکوم، لنفوم و ارتشاح پوستی با لوکمی، در صورت نسبتا نادرند .
کارسینوم بازال سل؛ هم نام: بازالوما
اپیدمیولوژی
قله شیوع آن بین ۶۰ – ۷۰ سالگی است اما ممکن است در بیماران جوان تر از ۴۰ سال نیز دیده شود .
اتیولوژی
نامشخص است . علاوه بر استعداد ژنتیکی، به نظر می رسد که مواجهه طولانی مدت با اشعه آفتاب در بیمارانی با پوست بسیار حساس به آفتاب، علت مهمی باشد .
تظاهرات بالینی
تومور به عنوان نئوپلاسم بدخیم طبقه بندی شده که بدلیل تهاجم موضعی آن می باشد اما تمایل به متاستاز ندارد . تظاهرات مورفولوژیک کارسینوم بازال سل بسیار متغیر است . بازالومای توپر، خصوصا در صورت نادر است، آنها دلمه بستن مرکزی و حاشیه دانه تسبیحی نشان می دهند .
تشخیص و درمان
پس از تایید تشخیص با بیوپسی، درمان شامل خارج کردن جراحی با کنترل فروزن سکشن کلیه حاشیه ها می باشد . یک نوع خاص، بازالومای اسکلرودرمی فورم، به طور نامنظمی به پوست مجاور انتشار می یابد و اغلب حاشیه نامشخص دارد .
این می تواند منجر به اشکالات بردشت جراحی شود، زیرا اندازه ی نقص، اغلب قبل از عمل کم تر تخمین زده می شود . پس از برداشتن تومور با حاشیه ای از بافت سالم، نقص جراحی در همان مرحله بازسازی می شود .
کارسینوم اسپندل سل: هم نام: اسپینالوما
اپیدمیولوژی
کارسینوم اسپندل سل دومین تومور بدخیمی شایع بینی خارجی می باشد و تمایل به درگیری افراد مسنتر دارد .
اتیولوژی
اتیولوژی نامشخص است، اما احتمالا مواجهه با اشعه مافوق بنفش علت مهمی است .
تظاهرات بالینی
برخلاف کارسینوم بازال سل، کارسینوم اسپندل سل یک تومور بدخیم کلاسیک است که می تواند به غدد لنفاوی منطقه ای متاستاز بدهد .
درمان
درمان شامل برداشتن تومور با جراحی است . روش های بازسازی پلاستیک متعددی را می توان بسته به محل و اندازه ی نقص به کار برد . بیماران با متاستاز غده ی لنفاوی منطقه ای باید مورد دایسکسن گردنی در همان مرحله و رادیوتراپی پس از عمل جراحی قرار گیرند .
برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه نمایید .
۰ دیدگاه