۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / سر و گردن / درمان سرطان زبان
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

درمان سرطان زبان

سرطان نامی آشنا در دنیای امروز است. این بیماری انواع مختلفی داشته و می تواند اندام های متفاوت از بدن را درگیر کند اما یکی از انواع سرطان های کمتر شناخته شده برای عموم مردم، سرطان زبان است. در ادامه به بررسی علل ایجاد این بیماری و همچنین شیوه های درمان آن خواهیم پرداخت.

سرطان زبان چیست؟

سرطان زبان یکی از انواع سرطان دهان بوده که خود نیز انواعی دارد. در برخی موارد سرطان زبان بر روی بخش هایی از زبان ازجمله بخش جلویی زبان یا بخش انتهایی زبان ایجاد می گردد. اما در برخی دیگر از موارد این نوع از بیماری ابتدا غدد لنفاوی فرد در گردن را درگیر کرده و درصورت عدم درمان به موقع، سایر اندام های دهان و بدن را درگیر می سازد.

نکته مهم در این نوع بیماری این است که سرطان زبان در مقایسه با سایر انواع این بیماری، از شیوع کمتری برخوردار بوده و همچنین عموما این بیماری در بزرگسالان دیده می شود.

رایج ترین انواع سرطان زبان بر روی سطح پوست، مخاط دهان، بینی، حنجره، تیروئید و گلو یا در دستگاه تنفسی و گوارشی فرد ایجاد می گردد.

علائم سرطان زبان

در مراحل اولیه ایجاد این بیماری خصوصا در مواردی که قسمت انتهایی و پایه زبان درگیر بیماری می شود، ممکن است فرد علائم خاصی را مشاهده نکند اما به طور کلی شایع ترین علامت سرطان زبان در انواع مختلف این بیماری، ایجاد زخم بر روی زبان است. ویژگی زخمی که مربوط به سرطان زبان است این است که نه تنها در گذر زمان بهبود نمی یابد بلکه به راحتی دچار خونریزی می گردد.

دومین علامت شایع در تشخص سرطان زبان، وجود درد در زبان و دهان می باشد.

سایر علائم سرطان زبان شامل موارد ذیل می گردد:

ایجاد لکه های قرمز یا سفید بر روی زبان که در گذر زمان از بین نرود.

درد در هنگام تناول غذا

بی حسی دهان

گلو درد بدون منشاء خاصی که در گدر زمان بهبود نیابد.

خونریزی زبان بدون دلیل خاصی

وجود توده ای بر روی زبان بدون دلیل خاصی که در طول زمان مرتفع نگردد.

عوامل ایجاد سرطان زبان

علت اصلی سرطان زبان تاکنون ناشناخته می باشد اما عوامل متعددی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را تشدید کند ازجمله:

مصرف دخانیات

مصرف مشروبات الکلی بیش از اندازه

آلودگی به برخی بیماری های مقاربتی ازجمله بیماری HPV

سابقه ژنتیکی

رژیم عذایی نامناسب همچون مصرف کم میوه و سبزیجات

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

استفاده از دندان مصنوعی نامناسب

به طور کلی این بیماری در مردان بیش از زنان و در افراد بالای ۵۵ سال شایع تر است.

تشخیص سرطان زبان

به منظور تشخیص سرطان زبان در فرد، پزشک متخصص فرآیندی ازجمله بررسی سابقه پزشکی و خانوادگی فرد، بررسی عادات روزانه و رژیم غذایی فرد و همچنین معاینه فیزیکی زبان فرد را طی خواهد کرد.

درصورتی که علائمی از وجود بیماری سرطان زبان در فرد مشاهده شد، پزشک متخصص، نمونه برداری از ناحیه مشکوک به سرطان را تجویز خواهد نمود. در اغلب موارد این نمونه برداری به کمک بی حسی موضعی انجام خواهد شد.

همچنین پزشک متخصص می تواند از شیوه های دیگیری نیز به منظور تشخیص قطعی وجود سرطان زبان در بیمار بهره گیرد. درصورت تشخیص وجود بیماری در فرد، پزشک متخصص می تواند به کمک تجویز MRI، میزان گسترش و تسری بیماری را پیش از ورود به درمان مشخص سازد.

درمان سرطان زبان

درمان سرطان زبان وابستگی بسیاری به میزان پیشروی بیماری دارد. در برخی موارد نیاز به یک شیوه درمانی و در برخی دیگر از موارد، درمان نیازمند بهره گیری از چندین شیوه درمانی به طور ترکیبی دارد.

در مواردی که بیماری چندان گسترش نیافته است، ممکن است پزشک متخصص تشخیص دهد که به کمک یک جراحی کوچک بتوان ناحیه درگیر با بیماری را برداشته و از این طریق فرد را درمان کرد. و اما در مواردی که بیماری پیشروی کرده است شاید لازم باشد بخشی از زبان بیمار برداشته شود.

همچنین ممکن است پزشک جراح تشخیص دهد که بهره گیری از شیوه های ترکیبی همچون پرتو درمانی در کنار جراحی برای از بین بردن بیماری لازم است.

جراحی برداشتن تومور زبان- دکتر صالح محبی

پیشگیری از سرطان زبان

همانگونه که پیش تر ذکر شد، علت قطعی برای ایجاد بیماری سرطان زبان مشخص نشده است اما با رعایت مواردی همچون بهداشت دهان و دندان، عدم مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات و همچنین اتخاذ رژیم غذایی مناسب با مشورت پزشک متخصص، تا حد زیادی می توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.

توصیه پایانی

درمان موثر تمامی بیماری ها ازجمله انواع بیماری سرطان، ارتباط مستقیمی با تشخیص به موقع بیماری دارد لذا بهتر است فرد با مشاهده هر یک از نشانه های وجود بیماری سرطان زبان، سریعا به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه و مورد معاینه قرار گیرد.

 

منابع

https://www.healthline.com

https://www.webmd.com

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.mayoclinic.org

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۰ میانگین: ۰]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۴ دیدگاه ها
  1. سلام وقت بخیر
    من ۲۸ ساله هستم حدود سه هفته است که ی جوش ریز زیر زبانم حس میکنم این جوش هر روز تغییر سایز میده و هی کوچک و بزرگ میشه …. رابطه ی جنسی با کسی نداشتم ولی فرنچ کیس چند مورد داشتم که پارتنرم قبلا پارتنر مبتلا به hpv داشته …. چه ازمایشی باید بدم وبه متخصص ent مراجعه کنم یا متخصص بیماری های دهان و دندان؟

    پاسخ
    • سلام. چون تغییر می کند شانس ویروسی بودن کم است ولی همکاران متخصص گوش حلق بینی و یا متخصص دهان می توانند ببینند و راهنمایی کنند

      پاسخ
  2. سلام وقت بخیر.من ۳۶سالمه یه ماه پیش دکترم گفت مشکوک به سرطان لنفاوی هستی ولی بد از آزمایشات و سونوگرافی و تصویربرداری گفت که هیچ مشکلی نداری.دکترم هم فوق تخصص غدد بود.ولی همچنان گلوم وزبانم درد میکند.ایا آزمایشات که دادم نشان میداد سرطان را یا باید دوباره آزمایشات زبان بدم.ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام. درد علامت خوبی است و غالبا نشان دهنده خوش‌خیم بودن ماجراست. جهت بررسی به پزشک گوش حلق بینی مراجعه نمایید

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *