۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / سر و گردن / نشت مایع مغزی نخاعی
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

نشت مایع مغزی نخاعی

نشت مایع مغزی نخاعی

یکی از سوالات شایع در بین عموم افراد جامعه در خصوص نشت مایع مغزی نخاعی می باشد . ابتدا باید مشاهده نمود که فضای سیستم عصبی مرکزی انسان توسط یک حایلی از فضای بیرون پوشیده می شود که این موضوع بسیار مهم است . هیچ ارتباطی بین سیستم مرکزی و بیرون به راحتی وجود ندارد، بنابراین این یک محیط کاملا استریل است . این فضا از دور مغز کاملا شروع می شود تا مسیر دور نخاع و مسیر ستون فقرات ادامه دارد .

محل ارتباط بین سیستم عصبی مرکزی در قسمتی است که به خوبی بسته شده و ناحیه خروج اعصاب از مغز می باشد . معمولا این ارتباط در بافت های بسته شده می باشد تا یک ارتباط کاملا استریل باقی بماند . در برخی از نقاط این حایل ضخیم تر و در قسمت دیگر نازک تر می باشد ولی به هر حال ارتباطی وجود ندارد که بخواهد از این محیط مایع خارج شود و یا اینکه مشکلی به وجود آید، طبیعتا به طور دائم تولید می شود و به صورت چرخه در این سیستم مرکزی در حال چرخش می باشد .

نشت مایع نخاعی

علل کاهش و افزایش تولید مایع نشت مغزی نخاعی

در مواردی که تولید کم می شود طبیعتا مایع مغزی نخاعی کم خواهد شد و همین طور زمانی که تولید افزایش پیدا می کند می تواند سبب افزایش فشار مغز شود که در این زمان فرد دچار سرگیجه خواهد شد .

به دلایل مختلفی اختلالاتی در تولید مایع مغزی نخاعی یا تخلیه ی این مسیر به وجود آید . آنچه در مورد این موضوع اهمیت پیدا می کند در مواردی است که دچار التهاب و عفونت می شوند . زمانی که فشار به اندازه کافی باشد و هر نوع ارتباط مواد میکروب ها با این مایع یک حالت عفونی ایجاد می کند طبیعتا این عفونت وارد سیستم مرکزی عصبی استریل می شود و در این زمان خیلی خطرناک می باشد، که آن را به عنوان بیماری مننژیت می شناسند و با بررسی آن مایع مغزی نخاعی می توان عفونت آن را تشخیص داد و طبیعتا با درمان دارویی می توان آن عفونت را درمان نمود .

به دلایلی مختلفی ممکن است این عفونت پیش آید که عبارتست از: عفونت پاپیا و عفونت های مجاور است که ممکن است از گوش به مغز سرایت کند و یا عفونت های هماتوژن یا خونی است . به طور مثال افرادی که عفونت در خون آن ها وجود داشته این عفونت می تواند منجر به عفونت مننژیت گردد .

اما آنچه در این مقاله به آن می پردازیم، نشت مایع مغزی نخاعی است . در این بیماری اتفاقی که رخ می دهد به دلیل نشت مایع حجم مایع از اطراف مغز کم می شود که همین امر سبب می شود تا علائمی همچون خستگی، سردرد و صرع بروز نماید که طبیعتاً بعلت راهی که به مغز وجود دارد عفونت از گوش یا سینوس به مغز سرایت کند، مننژیت و خطراتی مثل کاهش هوشیاری و حتی مرگ را ایجاد نماید.

نزدیک ترین نواحی به سر و گردن، مغز، گوش و بینی می باشد، در صورتی که در این نواحی عفونتی وجود داشته باشد سبب بروز مشکلات در فرد می شود، خیلی اهمیت دارد که این بیماری اشتباه گرفته نشود و آن را دست کم نگیرید . لازم ذکر است، عفونت این نواحی با عفونت و میکروب های محیط استریل داخل مغز متفاوت می باشد .

علل بروز نشت مایع مغزی نخاعی

چرا نشت مایع مغزی نخاعی به وجود می آید و در کدام نواحی شایع تر است ؟

معمولا برای اکثر افراد نمی توان علت دقیقی را مشخص نمود، ابتدا باید شرح حالی از فرد گرفته شود تا مشخص گردد . در برخی از موارد ممکن است فرد دچار حادثه ای شده باشد یا ضربه ای به آن وارد شده باشد یا اینکه جراحی انجام داده باشد و در صورتی که مشکلات مادرزادی همچون عدم تشکیل استخوان و در برخی از موارد بسته نشدن به خوبی می تواند منجر به بیماری نشت مایع مغزی نخاعی گردد .

حتی در افرادی که دچار اضافه وزن هستند به علت اینکه فشار مغزی نخاعی در آن ها کمتر بالا می آید و به طور مزمن نبض آن ها به تدریج یک قسمت های از اطراف استخوان ها نازک می شند و شانس ترشح مایع مغزی نخاعی را با یک فشار افزایش می دهد . توصیه کلی این است که هر زمان شک کردید آن را ارزیابی کنید . خوشبختانه روش های ارزیابی خوبی وجود دارد .

دکتر صالح محبی متخصص گوش و حلق و بینی – جراحی سر و گردن، فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی عارضه ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۲۲۰۸۹۷۵۸-۲۲۰۷۹۶۲۴ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر صالح محبی مراجعه نمایید .

تشخیص نشت مایع مغزی نخاعی

در ابتدا باید گفت نباید از این بیماری ترسید، زمانی که علائم این بیماری را مشاهده می کنید ابتدا باید مورد بررسی قرار گیرد که آیا به این بیماری مبتلا است یا خیر . موارد ممکن است هیچ علتی وجود نداشته باشد . جهت بررسی و تشخیص بیماری بهتر است فرد تحت بررسی ها در تصویربرداری قرار گیرند .

نشت مایع شفاف به صورت یک طرفه یکی از راه های تشخیص این بیماری به شمار می آید . زمانی که فرد سر خود را خم می کند یا هنگامی که فعالیت های سنگین انجام می دهد و تحت فشار قرار می گیرد معمولا مایعی به صورت قطره قطره از بینی خارج می شود . در مواردی دیگر که پارگی پرده گوش وجود داشته باشد مایع شفافی از طریق گوش فرد خارج می شود و خروج آن را فرد احساس می کند که در این زمان ممکن است فرد علائمی همچون سرگیجه هم داشته باشد .

یکی از روش های تشخیصی اولیه استفاده از دستمل کاغذی می باشد، معمولا زمانی که ضربه ای به فرد وارد می شود با استفاده از دستمال کاغذی می توان تشخیص داد که نشت مایع مغزی نخاعی وجود دارد یا خیر . در این زمان چکیدن لک خونی بر روی دستمال کاغذی و مایع شفاف در اطراف آن نشانه نشت مایع نخاعی می باشد و این مایع بر روی دستمال کاغذی حالت خشک به خود نخواهد گرفت .

طبیعتا بررسی این مایع بسیار در تشخیص کمک کننده است که میزان گلوکز، قند و پروتئین را مشخص می کند تا زمانی که مشخص شود که نشت وجود دارد یا عفونت هست . اما در خیلی از موارد ممکن است جهت تشخیص کمک کننده نباشد، به طور مثال میزان قند مایع نشت نخاعی و مایع بینی بسیار متفاوت می باشد .

یک روش تشخیصی اختصاصی وجود دارد که بتا٢ ترانسفرین را چک کنیم و تقریبا می توان گفت در نشت مایع مغزی نخاعی وجود دارد که مورد بررسی قرار می گیرد و در تمام آزمایشگاه ها وجود ندارد . در صورتی مطمئن شدیم این مایع نشت نخاعی است بررسی محل نشت بسیار اهمیت دارد .

در این زمان برای تخشیص محل نشت مایع مغزی نخاعی از روش های تصویر برداری همچون سی تی اسکن و آندوسکوپی، سونوگرافی می توان بررسی نمود . با توجه به این روش های تشخیصی می توان محل نشت را بررسی نمود . به طور خلاصه باید گفت، حتی در بعضی از موارد در حین جراحی برای تشخیص محل دقیق نشت مایع نخاعی از یک سری مواد مانند فلورسئین داخل مغزی نخاعی تزریق نمود تا حین عمل مشخص شود، نشت در کدام ناحیه قرار دارد .

تمامی اقدامات را انجام می دهیم تا ابتدا مشخص شود نشت وجود دارد و سپس ناحیه دقیق نشت مشخص گردد و در نهایت درمان آن که غالبا جراحی است انجام شود . لازم ذکر است در موارد حاد مواردی که به طور ضربه ایجاد شده را می توان با یک سری اقدامات محافظه کارانه با کاهش فشار مغزی و افزایش دفع مایع نخاعی و جلوگیری از فشار آوردن فرد به خود و استراحت مطلق داشتن می تواند شانسی را داد تا محل نشت مایع نخاعی بسته شود .

درمان نشت مایع مغزی نخاعی

در صورتی که مطمئن شدیم این بیماری و نشت بهبود پیدا نکرد و معمولا این روش ها به صورت آندوسکوپی در جراحی توسط متخصص گوش و حلق و بینی درمان می شود و در مواردی که نشت مایع نخاعی از طریق گوش باشد متخصص گوش و حلق و بینی که روی قاعده جمجمه کار می کنند بهترین گزینه برای درمان این بیماری می باشد .

 

برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه نمایید .

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۵ میانگین: ۳.۴]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۲۱ دیدگاه ها
  1. با سلام و خسته نباشید .من مشکل مایع مخاط مغزی دارم .ولی اصلا شبیه این کلیپ نیست.یعنی شفاف هست ولی کاملا چسبنده و ژلاتینی هست. ولی هیچ کدوم از علایم بیماریو ندارم مثل سرگیجه و حالت تهوع و ….اگه میشه منو راهنمایی کنید .ممنون

    پاسخ
    • سلام
      ترشحات پشت حلق امری شایع است و طبیعی است اگر علائم دیگری ندارید جای نگرانی نیست بخور توصیه می شود.

      پاسخ
  2. با سلام،
    زمانی که برای انجام کاری خم میشوم اب ریزیش از سمت چپ بینی خود دارم ولی هیچ علائمی از سر درد …ندارم و اولین بار این مسئله پس از یک پرواز طولانی حدود ۲ ماه پیش برایم پیش آمد زمانیکه خم شدم تا چمدانم را بردارم ضمنا ضربه ای هم به سرم اصابت نکرده است. ممنون از راهنمائی شما

    پاسخ
    • سلام
      سی تی اسکن با کاتهای ظریف بگیرید

      پاسخ
  3. سلام من موقع بازی افتادم سر ضربه خورد واون موقع یه مایع شفاف از بینیم اومد بیرون اون لحظه یه ذره سردرد داشتم بعد نیم ساعت خوب شدم نیازه برم دکتر یا سی تی الانم اینو مینویسم سه ساعت پیش این اتفاقافتاده این متنارو تو اینترنت خوندم یه مقداری استرس گرفتم

    پاسخ
    • سلام. در صورت تداوم به پزشک مراجعه نمایید و گرنه نیازی نیست

      پاسخ
  4. سلام
    پسر ۸ ساله ام ۵ روز پیش یک سوزن خیاطی به داخل مهره ستون فقرات او وارد شد.من که کاملا گیج شده بودم بدون تأمل آن را بیرون کشیدم. به بیمارستان منتقل شد آم آر آی گرفته شد و متخصص گفتند در حدود ۲ میلیمتری نخا بوده است.و هیچ دارویی تجویز نکرد. از همان روزهای اول حالت تهوع و سردرد او شروع شده و تا الان ادامه دارد. آیا این حالت طبیعی است؟ تا کی ادامه دارد؟ما باید چه کار کنیم؟

    پاسخ
    • با سلام، دوست عزیز در حیطه کاری اینجانب نیست. بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید

      پاسخ
  5. سلام من ۱۸ سالمه حدود یک ماه هست که گاهی اوقات سمت چپ سرم درد میگیره و بعد هم پشت چشم هام احساس فشار می کردم و بعضی از روز ها که از خواب پا میشدم گوش سمت چپم یکمی خیس بود تا اینکه دو شب پیش سرم رو از حالتی که خم بود سریع بالا آوردم و دیدم که نزدیک به سه قطره آب ازسوراخ سمت چپ بینی ام اومد و دیشب هم وقتی دراز کشیده بودم و بعد پاشدم دوباره از سمت چپ بینی ام آب اومد و وقتی این حالت پیش میاد احساس طمع شیرینی در حلقم احساس میکنم و مایعی که خارج میشه خیلی شفافه مثل آب میمونه و اینکه من کلا آلرژی بینی هم همیشه داشتم . از هندفری هم زیاد استفاده میکنم و مورد دیگه اینکه ضربه ای هم به سرم وارد نشده ولی توی دی ماه ۹۹ در ستون فقراتم در ناحیه بین دوتا کتف احساس سوزن سوزن شدن شدید احساس میکردم که بعد از ایجاد این حالت این احساس سوزن سوزن شدن تو کل بدنم پخش میشد که این مهره در ستون فقراتم انحنا دارد.ممنون میشم که من رو راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام. بر اساس شرح شما بنظر موردی ندارد. ادامه درمان آلرژی پیشنهاد می شود. در صورت تداوم مراجعه حضوری با پزشک پیشنهاد می شود

      پاسخ
  6. سلام.۴۸ساله هستم وحدودا از سن ۳۵ سالگی کاهش شنوایی و صدای صوت در هر دو گوش دارم. آیا راه حلی برای درمان کاهش شنوایی ورفع صدای سوت هست. باسپاس

    پاسخ
    • سلام، مطمئنا پیگیری فراوانی داشته اید. همان ها را پیگیری نمایید چون تغییر بارز و قطعی ایجاد نشده
      خواب خوب و آرامش را فراموش ننمایید

      پاسخ
  7. دیدگاهسه الی ۴ بار در روز احساس میکنم مایعی تحت فشار از سرم داره میزنه بیرون و حرکت می‌کنه و صداش کاملاً می‌شنوم وحس میکنم، انگار نوک شیلنگ رو نگه می‌دارید به چه صورت صدا و حرکت می‌کنه…
    یک بار دکتر هم مراجعه کردم گفت حرکت تعادل داری بینایی مشکل نداره و … پس مشکلی نیست و هیچ نتیجه ای نگرفتم…
    حالا رفته رفته اون حس رو بیشتر دارم گردنم درد میگیره ،پشت سرم از همون ناحیه گز گز میشه حس خواب رفتگی میشه، کلا سرم سنگینی می‌کنه.
    از آقای دکتر میخوام راهنماییم کنه.
    ممنون🙏🌹

    پاسخ
  8. با سلام و عرض ادب. جسارتا سوالی از جناب دکتر داشتم. بنده دچار آب ریزش بینی شدید از بینی چپ شدم و طبق پیگیری که اجام دادم و آزمایش و سی تی که دادم مشخص شد که نشت مایع مغزی نخاعی دارم، و دکترا گفتند که باید عمل کنم و ترمیم بشه. خواستم بدونم بدون عمل میشه مشکل رو حل کرد؟ مثلا با آندوسکپی یا قرص؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • سلام. اگر نشت مشخص شد حتما جراحی کنید که مسیر بشته شود وگرنه شانس مننژیت بالا می رود.
      موارد ناشی از ضربه زیر دو هفته ممکن است با استراحت و دارو بسته شود ولی بقیه خیر

      پاسخ
  9. سلام خسته نباشین من تقریبا دو سال از عمل بینیم میگذره و طی دوسال فقط وختی هوا سرد میحورد ابریزش شدید داشتم و با یه دونه تلفست اکی میشد ولی امسال تقریبا از ماه مهر به بعد هر روز ابریزش بخصوص بعد از عطسه های صب یا قبل خاب دارم و بعدش ابریزش شدید که مایع شفاف هست و سفید پررنگ .تلفست و ایروکاست دو سه تا ک میخورم کمی کیپ میشه ولی بعد سه روز دوباره شدیدتر .اگر نخورم هم هر ثانیه و هر روز دارم .کلافه شدم سه ماه هست که اینطوریه .به نظرتون نشت کایه مغذی نخاعی هس؟ ممنون میشم خاهش میکنم کمک و راهنمایی کنین🙏

    پاسخ
    • سلام. احتمال نشت خیلی کم است. در این فصل الرژی تشخیص نزدیکتری است. معاینه و بررسی آندوسکوپی و در صورت لزوم سی تی اسکن توصیه می شود

      پاسخ
  10. سلام اقای دکتر من ورزش سنگین میکردم و الان یه ماهه پشت گردنم درد و پیشونی بالای پلک هام درد دارم و حالت تهوع و استفرآع داشتم و دکتر گفت نشت مایه مغزی نخاعی پیدا کردم و و درمان پچ کردن خون زدن نخاع میخواستم بدونم تا کی بایداستراحت کنم و کی باز میتونم ورزش رو شروع کنم ایا دوباره ممکنه بازم اینده مایع نخام نشت پیدا کنه ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام. در مورد نشت در ستون فقرات همکاران جراح اعصاب صاحب نظر تر هستند. ولی دو ماه باید از هر فشاری پرهیز شود

      پاسخ
  11. باسلام وخسته نباشید.چندسوال داشتم
    ۱-ممکن است درحین عمل پولیپ بینی دچارسوراخ شدگی که باعث نشتی مایع
    مغزی نخاعی شده باشد.
    ۲-آیا وز وزگوش ضربان دار می تواندنشانه
    نشتی باشد
    ۳-آیا خون دماغ شدیددردوران کودکی
    تاثیری درنشت بینی دربزرگ سالی دارد
    ۴-آیا احساس سردی مدام درپیشانی
    مربوط به همین بیماری است
    ۵-سردی مدام مچ پاها مربوط به این
    بیماری است.
    باتشکرفراوان

    پاسخ
    • جهت بررسی به پزشک متخصص مراجعه حضوری داشته باشید

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *