پولیپ بینی توده بیرنگ یا خاکستری رنگ داخل بینی هستند که معمولا داخل بینی یا سینوسها را میپوشاند. این تودهها باعث ایجاد اختلال در تنفس شده و میتواند بسیار آزار دهنده باشند. همچنین موجب تغییر صدا نیز میشوند. پولیپها اگر به موقع درمان نشوند موجب انسداد بینی شده و مشکلات شدیدتری به بار میآورند در این مقاله به بررسی کلی پولیپ بینی،علائم و علت بروز آن میپردازیم.
بیشتر بخوانید: جراحی پولیپ بینی
پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی به دلیل آلرژیهای مزمن ایجاد میشود که میتواند همراه با آسم یا حساسیت پوستی بروز کند. مخاط بینی بر اثر این حساسیتها متورم میشوند در صورتی که آلرژی به موقع درمان شود از ایجاد پولیپ بینی پیشگیری میکنند یا بروز آن به تعویق میافتد. افرادی که با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند نسبت به درمان آن باید اقدام کنند زیرا عوارض شدید و بسیار خطرناکی میتواند به دنبال داشته باشد.
علائم پولیپ بینی
علائم پولیپ بینی گاهی اوقات مانند سرماخوردگی بروز میکند. اما سرماخوردگی در عرض چند روز از بین میرود، در حالی که پولیپ بینی تا زمانی که درمان نشود،علائم آن به مرور زمان تشدید میشود. اگر پولیپها، سینوسها را مسدود کنند ممکن است علائم سینوزیت نیز برای فرد ایجاد شود در ادامه به برخی از علائم این عارضه اشاره خواهیم کرد:
- احساس گرفتگی و مسدود بودن بینی از اصلیترین علائم وجود پولیپ در بینی است.
- از دیگر علائم مهم و آزار دهنده پولیپ آبریزش شدید بینی است.
- اختلال در حس بویایی و چشایی از دیگر علائم این عارضه است.
- خروپف و خرناس کشیدن به هنگام خواب از دیگر علائم شایع این بیماری بوده و میتواند احساس ناراحتی به هنگام خواب ایجاد کند.
- احساس خارش در نواحی اطراف چشم از دیگر علائم این عارضه به شمار میآید.
- افراد مبتلا به پولیپ بینی احساس درد بدون دلیل در بخش دندانهای فک بالا را دارند.
- احساس درد کلی در سر و صورت از علائم آزار دهنده ابتلا به پولیپ بینی است.
- وجود فشار بر روی صورت و پیشانی نیز در بسیاری از مبتلایان به پولیپ بینی بروز میکند.
بیشتر بخوانید: درمان پولیپ بینی
علت ایجاد پولیپ بینی
علت دقیق ایجاد پولیپ بینی هنوز مشخص و ثابت شده نیست. اما برخی التهابات زمینه ای میتواند از عوامل موثر بر ایجاد پولیپ بینی باشد. احتمال بروز ایجاد پولیپ بینی در افراد مبتلا به این بیماریها شایعتر است:
- افراد مبتلا به آسم بیشتر به پولیپ بینی مبتلا میشوند.
- حساسیت و واکنش شدید به مصرف آسپرین احتمال ابتلا به پولیپ بینی را تشدید میکند.
- بروز پولیپ بینی در کودکان بسیار نادر است زیرا بیشتر بر اثر حساسیتهای مزمن رخ میدهد.
- مشکلات جدی تنفسی از دیگر عوامل ایجاد پولیپ بینی است.
- دوبینی یا عدم توانایی حرکت چشم موجب بروز پولیپ بینی میشود.
- تورم شدید در اطراف چشم یکی دیگر از عوامل مهم ابتلا به پولیپ بینی است.
- افزایش سردرد، تب بالا یا ناتوانی در خم کردن سر به جلو در افرادی که مبتلا به عفونت های سینوسی هستند نیز میتواند از عوامل مهم ابتلا به پولیپ باشد.
- سابقه مبتلا شدن به پولیپ بینی در خانواده و منشا ژنتیکی از عوامل ابتلا به این عارضه است.
افراد مستعد پولیپ بینی
پولیپ بینی ممکن است برای اکثر افراد رخ دهد اما برخی افراد بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند در ادامه افرادی را که بیشتر به پولیپ بینی مبتلا میشوند را معرفی خواهیم کرد:
افرادی که با بیماریهایی همچون سینوزیت، آسم، اختلالات تنفسی، زکام و… درگیر هستند بیش از سایرین در معرض ابتلا به پولیپ بینی قرار دارند.
آمار ابتلا به پولیپ بینی در افراد بالای ۴۰ سال بیشتر از دیگر گروههای سنی است.
میزان ابتلای بانوان به پولیپ بینی بیش از آقایان است.
تشخیص پولیپ بینی
پزشک متخصص گوش و حلق و بینی به منظور تشخیص پولیپ بینی، معاینه فیزیکی کلی انجام میدهد. همچنین پزشک ممکن است یک آندوسکوپ روشن را به منظور بررسی بیشتر به داخل حفرههای بینی و سینوس هدایت کند. سپس به منظور تشخیص نهایی آزمایشهای مانند: تست آلرژی و تصویربرداری (مانند سیتی اسکن یا MRI) انجام میشود. تا علت یا اندازه و محل پولیپها تعیین شود. این آزمایش همچنین به تعیین میزان التهاب در بیمار کمک میکند. در نهایت پزشک متخصص با مطالعه نتایج آزمایشها نوع درمان را مشخص کند.
پیشگیری از ابتلا به پولیپ بینی
افراد مبتلا به پولیپ بینی پس از درمان با رعایت برخی نکات میتوانند از بازگشت مجدد پولیپ بینی جلوگیری کنند در ادامه به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد:
- حفظ بهداشت همچون مرطوب نگه داشتن مسیر تنفسی و پیشگیری از انسداد بینی برای پیشگیری از بازگشت پولیپ بینی بسیار ضروری است.
- کنترل آسم و آلرژی بر عدم بازگشت مجدد پولیپ بینی بسیار تاثیرگذار است.
- عدم استفاده از محرکهای بینی همچون استنشاق انواع آلایندهها یا انواع دخانیات و قرار نگرفتن در معرض گازهای شیمیایی برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلای مجدد به پولیپ بینی ضروری است.
- استفاده از شویندههای مخصوص بینی نیز در جلوگیری از ابتلای دوباره به پولیپ بینی تاثیرگذار است.
- رعایت نکات بهداشتی شخصی مانند شستشوی مرتب دستها به طور محسوسی از ابتلای دوباره به ای بیمار پیشگیری میکند.
بیشتر بخوانید: سینوس مزمن همراه با پولیپ
عوارض پولیپ بینی
پولیپ بینی میتواند عوارض خطرناکی به دنبال داشته باشد. زیرا مسیر جریان هوا را مسدود کرده و مانع از تخلیه مایعات میشود. حفرههای داخلی بینی ملتهب شده و برخی عوارض احتمالی مانند: آپنه انسدادی خواب، تشدید آسم (رینوسینوزیت مزمن میتواند آسم را تشدید کند) و عفونتهای سینوسی (پولیپهای بینی شما را مستعد ابتلا به عفونتهای سینوسی میکند) موجب میشود.
سوالات متداول
نتیجه گیری
پولیپ بینی تودههای نرم در داخل بینی هستند که در صورت عدم درمان، رشد کرده و مشکلات بسیاری ایجاد میکنند. اگر مشکل تنفسی دارید یا علائم پولیپ مداوم است یا با گذر زمان بدتر می شود، باید به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
۰ دیدگاه