گوش درد
یکی از مشکلات شایع در میان عموم افراد که سبب مراجعه به پزشک می شود درد گوش می باشد. گوش درد یک علامت است و خود یک بیماری محسوب نمی شود. علت های مختلفی می تواند سبب بروز این عارضه در افراد شود.
معمولا پزشک در بررسی بیماران ابتدا خود گوش را نگاه می کنند که آیا گوش در هنگام لمس دردناک است؟ آیا معاینه حرکت گوش دردناک است؟ مجاری گوش و پرده گوش بررسی می شود ؟ می دانیم که خیلی از عفونت های گوش حتی عفونت های فعال درد ندارد، بنابراین این که فردی در معاینه داخل گوش نرمال باشد، نشان دهنده این است که درد از نقطه ای دیگر به گوش ارجاع داده شده است و باید آن نقطه ابتدایی را مشخص کرد تا بدانیم علت درد ناشی از چیست.
علل دردهای ارجاعی گوش
برای یافتن علت دردهای ارجاعی به گوش باید به عناصر و ارگان های اطراف گوش دقت نماییم. نزدیک ترین ارگان نزدیک به گوش مفصل فک می باشد که یکی از علل شایع بروز این عارضه می باشد. دندان های بیمار، عضلات، غده بناگوشی یا پاروتید، سابقه بیماری های که فرد ممکن است در مورد میگرن، اسپاسم های عضلات سر و صورت داشته باشد، تمامی این موارد در تشخیص بیماری به پزشک کمک خواهد نمود.
جهت تشخیص ابتدا پزشک ارگان های مفصل فک، معاینه دندان ها از جمله مرتب بودن دندان ها، همسان و هم شکل بودن دندان ها و روی هم قرار گرفتن مناسب دندان ها که اهمیت ویژه ای دارند را بررسی و لمس می نماید.
نکته دیگری که در این مورد اهمیت ویژه ای دارد بحث مسائل روحی و روانی و خواب بیمار است . بد خوابی به تنهایی می تواند باعث دندان قروچه شود و دندان قروچه سبب فشار بر روی مفصل فک، دندان ها و روی عضلات جونده می شود و یک حالت اسپاسم در عضلات اطراف گوش به وجود می آورند که این دردها و اسپاسم ها به گوش ارجاع داده می شوند و در این زمان فرد احساس درد می کند. بنابراین تا زمانی که فرد خواب منظم و مرتبی نداشته باشد احتمال دارد دچار این دردها شود و تنها با مصرف دارو می توان از شدت این عارضه کاست تا زمانی که مشکل اصلی برطرف نشده باشد همچنان فرد با تکرار این عارضه مواجه می شود. که در این زمان ممکن است فرد بازگو کند که دارو مصرف کرده ام و هنوز بهبود آنچنان نداشته ام که این دور از ذهن نیست.
ردیف بودن دندان ها و خالی نبودن دندان ها در این مورد بسیار اهمیت دارد. کسانی که فک آن ها به خوبی روی همدیگر قرار نمی گیرد، به طور طبیعی مستعد دندان قورچه و اسپاسم های اطراف گوش هستند.
کسانی که دندان های خالی مخصوصا در قسمت عقب دهان دارند طبیعتا جویدن غذا در این افراد مشکل است و سمت راست و چپ آن ها اختلاف دارد و بنابراین به یک سمت فرد فشار بیشتری وارد شده و سبب عدم قرینگی می شود . در طولانی مدت درد بیشتر، اسپاسم بیشتر، فشار روی مفصل فک، التهاب در آن ناحیه به وجود می آید و احساس درد در گوش میانی و خارجی خواهند داشت. بنابراین جهت بهبود این بیماری باید ابتدا شدت بیماری را کاهش داد ولی جهت رفع علت و جایگذاری دندان ها و اصلاح شکل دندان ها کوشید.
نکته ی دیگری که در این مورد اهمیت دارد افرادی هستند که استرس و تنش دارند، طبیعتا تنش ها باعث بدخوابی و بدخوابی باعث تنش می شود. اگر فردی با تنش زیاد به پزشک مراجعه نماید و پزشک متوجه شود فردی حساس و پر تنش است علیرغم تجویز داروهای ریلکس کننده، ضد درد و ضد اسپاسم، داروهایی به بیمار داده می شود که فرد را از لحاظ روحی و روانی آرام نماید. هر چند اهمیت بحث روحی و روانی و اصلاح مسائل روانشناسی بیمار است، با بهبود آن ها می توان توقع داشت که این داروها اثر طولانی تری داشته باشد و بیمار به یک آرامش بهتری برسد، مگر اینکه آن مشکلات برطرف شود تا فرد از دردها خلاصی پیدا کند.
در موارد خیلی کم علت بروز درد گوش می تواند عفونت ها باشد. عفونت های گوش خارجی مانند: عفونت های قارچی می توانند درد ایجاد نمایند، عفونت های گوش میانی به ندرت منجر به درد می شود مگر اینکه یک عفونت سرماخوردگی اخیر به آن اضافه شده باشد و درد در خود گوش احساس شود که زیاد شایع نیست و در بچه ها این حالت بیشتر دیده می شود که معمولا با گوش درد به پزشک مراجعه می کنند که به دنبال گوش میانی است و پرده گوش سالم ولی قرمز و ملتهب می باشد. ولی در افراد بزرگسال عفونت علت شایع نیست. در موارد خیلی نادر تومورها و ضایعاتی که به قسمت گوش دست اندازی کرده باشند ممکن است با درد گوش مراجعه کنند.
درمان گوش درد
جهت بهبود و درمان درد گوش ابتدا باید علت بروز این عارضه مشخص شود که طبیعتا درمان هم آسان تر خواهد شد . درمان درد گوش با توجه به نوع علت بیماری متفاوت می باشد، بنابراین نسخه واحدی برای همه ی افراد نمی توانیم ارائه دهیم .
درمان عفونت ها و برطرف کردن عفونت با داروهای موضعی مثل قطره ها، داروهای خوارکی و یا حتی تزریقی می باشد . درمان مسائل روحی و روانی، درمان روانشناختانه و بهبود مسائل روحی و روانی و خواب است و در موارد تومورها رفع آن بیماری و تومورها می باشد . ولی در موارد شایع تری که عفونت گوش وجود دارد، از داروهای مسکن، ضد التهابی و ضد اسپاسم استفاده می شود.
۰ Comments