آیا کرونا تاثیری در حس بویایی و چشایی دارد؟
در طول بیماری همه گیر ویروس کرونا، بحث هایی در مورد این احتمال وجود دارد که ویروس توسط افرادی که بدون علامت هستند می تواند گسترش یابد.
اگرچه دو علائم اصلی Covid-19 به عنوان یک درجه حرارت بالا و یک سرفه خشک و مداوم به طور گسترده ذکر شده است ، اما مقامات بهداشتی اخیراً اظهار داشتند که از بین رفتن بو و طعم و مزه نیز می تواند علائمی از ویروس باشد.
در بیانیه ای بیان شده بود که تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به کرونا ویروس در کره جنوبی ، چین و ایتالیا وجود دارند که دچار بی هوشی و هیپوسمی (کاهش توانایی بویایی و تشخیص بو) هستند.
آیا کرونا تاثیری در حس بویایی و چشایی دارد؟ در دوره های پیشین به منظور درمان حس بویایی و چشایی از ترکیبات زینک و کورتون استفاده می شد با این کار بویایی شخص باز می گشت. اما در حال حاضر استفاده از کرونا جایز نیست و سبب تضعیف سیستم ایمنی می شود و تنها راهکار درمان استفاده از زینگ می باشد .
انواع اختلالات بویایی
اختلالات بویایی را می توان در دو دسته قرار داد:
اختلالات انسدادی بینی
در این نوع از اختلال راه بینی مسدود می شود که البته قابل درمان است .
از دست رفتن حس بویایی با دلایل عصبی
متاسفانه برای این نوع اختلال در حال حاضر درمانی تعیین نشده است . از دست رفتن حس بویایی با دلایل عصبی در بیماران مبتلا به کرونا دیده شده است که تنها راهکار درمان برای آن استفاده از کورتون می باشد .
در حال حاضر در تمام مراکز درمانی در صورتی که شخصی حس بویایی یا چشایی خود را ازدست داده باشد باید از نظر کرونا بررسی شود .
متاسفانه شیوع اختلال بویایی از شایع ترین موارد مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی بوده است که افراد مراجعه کرده اند .
در برخی از مراکز گزارش شده است که افرادی که حس بویایی خود را ازدست داده اند، تقریبا بعد از دو هفته وضعیت بهتری پیدا کرده اند در نتیجه می توان گفت احتمال اینکه وضعیت سلامت فرد بهبود پیدا کند بسیار بالاست .
پروتکل درمان نابویایی وجود ندارد!
در حال حاضر می توان گفت اختلال بویایی برای تمام افراد مبتلا به کرونا دیده نشده است اما افرادی هم بوده اند که مبتلا به کرونای خفیف بوده اند و تنها علامتی که درآنها دیده شده است از بین رفتن حس بویایی و چشایی بوده است . این افراد در صورت تشخیص سریع درمان پیدا می کنند و نیاز به بستری شدن برای درمان ندارند.
بررسی دقیق علائم کرونا در تشخیص به موقع و پیشگیری از آلودگی افراد بیشتر موثر است. علاوه بر اختلال در بویایی و چشایی می توان به ارتباط گلو با کرونا اشاره کرد. در ادامه صحبت های دکتر صالح محبی را در این زمینه ملاحظه می کنید.
راهکار های بهبود حس بویایی
توجه بیشتر به آن چه که بو می کنید:
تا می توانید از از حس بویایی و حس های موجود در بدن خود استفاده کنید تا کیفیت حس بویایی تان بهتر شود .
برای اینکار می توانید با چشم بسته اسم ماده غذایی که نزدیک به بینی خود قرار می دهید را نام ببرید.
توجه به احساستان در زمان بویایی برخی مواد:
برخی از بوها هستند که به طور مستقیم به بخش احساسی مغز متصل هستند و عقل در آن تاثیری ندارد . به طور مثال بوی دارچین و یا نعنا سبب افزایش تمرکز ذهنی و آرامش می شود .
تا جای ممکن مواد غذایی خلط آور استفاده نکنید :
التهاب مخاط بینی به طور حتم سبب کاهش حس بویایی در افراد می شود . تا جایی ممکن سعی کنید از مصرف مواد غذایی مثل شیر، پنیر، ماست و بستی خودداری کنید . این مواد غذایی خلط آور هستند و در کیفیت بویایی شما اثر گذار می باشند .
از مصرف موادی که در حس بویایی شما تاثیر گذار است خودداری کنید :
به طور مثال کشیدن سیگار و مصرف الکل می تواند بر حس بویایی موثر باشد .
ورزش کنید حتی در خانه:
ورزش کردن علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن می تواند حس بویایی را تقویت کند . افراد بعد از ورزش کردن معمولا حس بویایی تیز تری دارند .
مصرف روی را در برنامه غذایی خود قرار دهید:
کاهش عنصر روی بی تاثیر بر اختلال بویایی بدن نیست . سعی کنید در برنامه غذایی خود مصرف تخمه آفتابگردان، عدس، مکمل های مولتی ویتامین و… را زیاد کنید .
کلام آخر
در اخر می توان گفت به طور قطع نمی توان گفت که کاهش حس بویایی از دلایل ابتلا به کرونا است اما بی تاثیر هم نیست . پس درصورتی که اختلال در حس بویایی یا چشایی خود تجربه کردید هر چه سریعتر به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید .
۰ دیدگاه