بیماری دیفتری یا خناق چیست؟
لارنژیت زیر گلوتی حاد،علائم بالینی شامل سرفه خشک شدید، خشونت صدا، استریدور دمی یا یازدمی یا مختلط ، تو کشیدن بریدگی فوق خناقی و فضاهای بین دنده ای در جریان دم ، ساینوز، رنگ پریدگی دور دهانی. شدت انسداد تنفسی به میزان تورم مخاطی در زیر گلوت بستگی دارد . علائم تشدید شونده در اطفال نگران کننده هستند .
علل بیماری زایی
این یک بیماری حاد بسیارشدید در اوایل طفولیت است. به دلیل تورم مخاطی التهابی مخروط الاستیک فضای زیر گلوت ، تنگی تهدید کننده حیات راه هوایی کودک در عرض یک مدت کوتاه می تواند روی دهد .
بیماری اساسا ناشی از عفونت ویروسی است که با عفونت باکتریایی ثانویه همراه می شود . به نظر می رسد آب و هوای سرد و مرطوب در پاییز و زمستان، زمینه را برای بروز بیماری مهیا می کند . با این حال، عفونت های عود کننده در نازوفارنکس و انسداد بینی بر اثر آدنویید ها و لوزه های هیپرتروفیه ، عوامل ایتولوژیک مهم هستند . نقش آلودگی هوا در بیماری زایی هنوز روشن نیست .
درمان
در موارد خفیف درمان می تواند توسط متخصص گوش و حلق و بینی صورت گیرد . درمان دقیق نیازمند پایش دقیق است .
اگر درمان دچار مشکل شود و تنگی نفس افزایش یابد کودک می بایست فورا در بیمارستان بستری شود و تحت درمان پایه ای با اکسیژن قرار گیرد و بسته به شدت تنگی نفس و نتایج گاز شریانی وسایل لوله گذاری داخل نای آماده بر بالین بیمار باشد . تراکتومی زمانی انجام می شود که انسداد شدید باشد و دلمه های پیش رونده تشکیل شود .
اپیگلوتیت حاد
تابلوی بالینی به صورت تریاد کلاسیک آب ریزش از دهان، دیسفاژی ، و زجر (دیسترس) است . درد شدید در هنگام بلع و امتناع از دریافت مایعات و غذا می تواند به کم آبی بدن و کلاپس احتمالی گردش خون بینجامد . استریدور دمی معمولا بیمار را به وضعیت نشسته در بستر می کشاند ، در حالی که نوک بینی رو به بالا و در وضعیت انفیه قرار می گیرد .
بیماری دیفتری یا خناق چیست؟
بهترین روش درمان خناق چیست؟خناق دیفتریایی که با غشاها و انسداد حنجره ای آغاز می شود، نادر است . لارنژیت دیفتریایی همراه با غشا های خاکستری –سفید نیز نادر است . تراکئوتومی در مورد تنگی نفس فزاینده لازم است . واژه خناق کاذب، شامل یک گروه از بیماری های حنجره ای – نایی حاد است که عمدتا اطفال را گرفتار می کند .
درمان
انتقال بیمار به نزدیک ترین مرکز اورژانس با تجهیزات متناسب برای اطفال. تهویه از طریق ماسک دریچه دار حمایت می شود . اگر ایست تنفسی روی دهد ، راه هوایی از طریق لوله گذاری بینی – نایی باز می شود . امروزه تراکئوتومی به ندرت لازم می شود، زیرا سیر بیماری معمولا کوتاه است . رگ گیری برای تجویز آنتی بیوتیک های وسیع الطیف با دوز های بالا و استرویید ها لازم است .
لازم به ذکر است که در بیماران مبتلا به انسداد تنفسی، به ویژه اطفال اقدامات تشخیصی ممکن است به انسداد کامل بی انجامد . لذا آمادگی برای لوله گذاری یا تراکئوتومی قبل از معاینه لازم است . در صورت ظن به تشخیص اپیگلوتیت ، ارجاع به بیمارستان ضروری است .
۰ Comments