تومورهای سر و گردن به هرگونه توده یا آنومالی در منطقه سر و گردن اشاره دارد که ممکن است در بافتها و ساختارهای مختلف این منطقه شکل بگیرد. این تومورها میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند و از اندازههای کوچک تا بزرگ و از مرحلهٔ ابتدایی تا پیشرفته متفاوت باشند. برخی از تومورهای سر و گردن معمول شامل تومورهای غدههای لنفاوی، تومورهای غدههای تیروئید، تومورهای جمعآوری عفونتها، تومورهای خوشخیم و بدخیم در ساختارهای مختلف مثل استخوان، عضلات و بافتهای نرم هستند. تشخیص و درمان زودهنگام این تومورها میتواند از اهمیت بسیاری برخوردار باشد و بستگی به نوع تومور، موقعیت، اندازه و سایر عوامل بالینی دارد.
نگران تومور بدخیم نباشید
منظور از تومورهای سر و گردن چیست؟
تومور هایی که در سر و گردن ابه وجود میآیند، میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند به وجود آمدن این تومورها اغلب بر اثر عوامل مختلفی است. این تومورها اغلب در سینوس و بینی، حنجره یا گلو به وجود میآیند که باید توسط پزشک متخصص معاینه و تشخیص داده شود و روند درمانی مناسبی اتخاذ شود. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص تومور های سر گردن و علل به وجود آمدن آنها صحبت کنیم. بنابراین تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید: تومور پاروتید
انواع تومورهای سر و گردن
تومورهای سر و گردن انواع مختلفی دارد که به دو دسته بزرگ بدخیم و خوش خیم تقسیم میشوند. در ادامه به تشریح هر کدام از این نوع تومورهای خواهیم پرداخت:
تومورهای خوش خیم
اغلب تومورهای خوش خیم به تومورهایی گفته میشود که پیشرفت نمیکنند و دچار متاستاز نمیشود. این گونه از تومورها اغلب نیازی به درمانهای بسیار جدی و اساسی ندارند و با توصیه پزشک و تجویز برخی دارو ها، درمان و رفع میشوند.این نوع از تومور های خوش خیم سر و گردن شامل تومورهای التهابی یا مادر زادی یا توده های چربی هستند.
تومورهای بدخیم
اما تومورهای بدخیم به سرعت پیشرفت میکنند و در نواحی و اندامهای دیگر بدن نیز گسترش پیدا میکنند. اغلب با تشخیص به موقع این تومورها می توان از خطرات جدی آن جلوگیری کرد. تومورهای بدخیم توسط پزشک با استفاده از روشهای درمانی مانند پرتو درمانی و جراحی رفع میشوند. تومورهای بدخیم سر و گردن شامل برخی سرطانها مانند سرطان تیروئید و سرطانهای غدد بزاقی هستند.
بیشتر بخوانید: تومورغده هیپوفیز
علائم تومورهای سر و گردن
این گونه از تومورها اغلب با علائم مختلفی همراه است که در ادامه به علائم این تومورها میپردازیم.
گلو درد مداوم
گلو درد های مداوم و همیشگی ممکن است یکی از علائم تومور های سروگردن باشد در برخی مواقع ممکن است گلو دردها ناشی از آلرژی یا سرماخوردگی باشند اما تفاوت گلو دردی که در اثر تومور سرو گردن به وجود می آید با گلو درد های سرماخوردگی در این است که گلو درد های مربوط به این بیماری ممکن است مدت طولانی طول بکشد و این درد بهبود پیدا نکند، همچنین این گلو دردها بسیار دردناکتر و غیر قابل تحملتر هستند.
گوش درد
گوش دردهای مداوم نیز میتواند یکی از علائم این بیماری باشد.اگر اغلب به طور مداوم دچار گوش درد هستید و دلیل آن سرماخوردگی و بیماری دیگر نیست حتما به یک متخصص گوش، حلق و بینی جهت معاینه و تشخیص علت مراجعه کنید.
درد سینوسها
اغلب دردهای سینوسی با گرفتگی بینی و سر درد هایی همراه است که به دلیل آلرژی یا سرماخوردگی به وجود میآید. اما اگر این مشکل در سینوسها حتی با مصرف دارو و آنتی بیوتیک هم برطرف نشد حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا که ممکن است به دلیل به وجود آمدن تومورهای سر و گردن یا سرطان باشد.
دشواری در بلع غذا
ممکن است افراد در اثر سرماخوردگی، درد گلو و گرفتگی گلو در هنگام بلع غذا دچار مشکل شوند. اما همانطور که گفته شد این درد اغلب با آنتی بیوتیکها رفع میشوند و مدت زمان در و ناراحتی آن کوتاه است. اما اگر این مشکل مداوم بود و مدت زمان طولانی دچار این مشکل بودید ممکن است که مشکل جدی در قسمت گلو و حلق شما وجود داشته باشد.
برآمدگی در پشت یا جلوی سر
یکی از علائم تومورهای سروگردن به وجود آمدن برآمدگیهایی در ناحیه جلو یا پشت سر باشد و اگر این برآمدگی ها در هنگام لمس، دارای درد بسیاری باشند یا حتی بدون لمس نیز احساس درد در آن ناحیه داشته باشید حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا که ممکن است علت آن تومورهای سر و گردن باشد.
بیشتر بخوانید: تومورهای قاعده جمجمه را بیشتر بشناسید
عود کردن تومور
برخی علائم دیگر تومورهای سر و گردن
📌 تغییرات پوست
📌 دشواری در صحبت کردن
📌 تغییر صدا
📌 توده های گردنی
📌 بالا آوردن خون
📌 درد دهان
ممکن است بر اثر ابتلا به تومورهای سروگردن دچار درد در دهان شوید و اگر این دردها شدید و طولانی مدت بود و همراه آن دچار خونریزی لثه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: تومورهای بینی و سینوس خطرناک هستند؟
علت به وجود آمدن تومورهای سر و گردن
عوامل متعددی در به وجود آمدن این تومورها نقش دارند که با رعایت و انجام برخی اقدامات و مراقبتها میتوان از به وجود آمدن این بیماری جلوگیری کرد. عوامل زمینه ساز و شایع تومورهای سر و گردن عبارتند از:
📌 مصرف سیگار
📌 مصرف الکل
📌 مصرف غذاهای فراوری شده
📌 قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
📌 قرار گرفتن در معرض پرتو های خطر زا
توده های گردنی معمولا علت عفونی، سرطانی مادرزادی دارند که در هر سنی شیوع دارند بدلیل اینکه این توده ها ممکن است علامت سرطان باشند افراد باید به محض احساس آن به پزشک مراجعه کنند شرح حال و معاینه فیزیکی این تودهها نقش مهمی در تمایز آنها از یکدیگر دارند .
از عوامل مادرزادی ایجاد تودههای گردنی می توان به کیست ها و ناهنجاریهای عروقی اشاره کرد. در اثر عفونت غدههای لنفاوی گردن بزرگ شده و بصورت توده هایی در گردن در می آیند که قابل مشاهده و قابل لمس هستند.
بیشتر بخوانید: علائم تومورهای بدخیم حنجره
تومورهای خطرناک سر و گردن
تومورهای بزرگتر از ۱ سانتی متر در قسمت گردن نیاز به بررسی دارند و در افراد بالای ۴۰ سال به دلیل زیاد بودن احتمال بدخیمی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
سرطانهای بدخیم به دو صورت ظهور میکنند که نوع اولیه آن شامل سرطان غدد لنفاوی، سرطان غدد تحت فکی و تیروئید است و نوع ثانویه آن شامل سرطان حنجره، حفره دهان، بینی و سرطان نازوفارنکس منطقه بالای حلق است.
درمان موفق سرطان های سر و گردن بستگی به تشخیص زود هنگام دارد. نشانههای تومورهای سرطانهای سر و گردن شامل موارد زیر است:
تغییر صدا : بیشتر تومورهای که در نهایت تبدیل به سرطانهای حنجره میشوند با تغییر صدا همراهاند. اگر تغییر صدا بیش از ۲ هفته طول کشید به پزشک مراجعه کنید.
ایجاد تودههای گردنی: توده های گردنی اگر بیشتر از دو هفته ادامه یابد باید سریعا توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد.
مشکلات در بلع : سرطان گلو یا مری ممکن است بلع غذاهای جامد و گاهی مایعات را مشکل کند.
بالا آوردن خون: تومورهای ایجاد شده در بینی، دهان، گلو یا ریهها میتوانند باعث خونریزی شوند. اگر خون در خلط و بزاق شما دیده شد و بیش از چند روز ادامه یافت ، باید به پزشک مراجعه کنید.
گوش درد مداوم: درد مداوم در گوش یا اطراف آن در هنگام بلع میتواند نشانه عفونت یا تومور گلو باشد.
عود تومور برای بار سوم
تشخیص تومورهای سر و گردن
تشخیص تومورهای سر و گردن نیازمند یک رویکرد چندجانبه و جامع است که شامل بررسی تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و استفاده از روشهای تصویربرداری و آزمایشگاهی است. در ادامه به تشریح مراحل تشخیص تومورهای سر و گردن میپردازیم:
✅ بررسی تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی
✅ استفاده از روشهای تصویربرداری (مانند: سیتیاسکن، امآرآی،
✅ آزمایشهای بیوپسی
✅ بیوپسی با سوزن ظریف
✅ بیوپسی جراحی
✅ آندوسکوپی
✅ آزمایشهای مولکولی و ژنتیکی
✅ آزمایشهای خون
تشخیص صحیح و دقیق تومورهای سر و گردن نیازمند ترکیبی از روشهای مختلف تشخیصی است. همکاری نزدیک بین متخصصین گوش، حلق و بینی، رادیولوژیستها، پاتولوژیستها و آنکولوژیستها برای توسعه یک برنامه درمانی جامع و موثر بسیار حیاتی است. تشخیص زودهنگام و دقیق میتواند بهبود نتایج درمانی و افزایش شانس بهبودی بیماران را به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تومورهای پارافارنکس
درمان تومورهای سر و گردن
درمان تومورهای سر و گردن به عواملی مانند نوع، محل، اندازه و مرحله تومور، همچنین وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد. درمان این تومورها معمولاً شامل ترکیبی از روشهای مختلف است که در ادامه به معرفی روش های درمانی آنها میپردازیم:
🔰 جراحی برداشتن تومور
🔰 پرتودرمانی
🔰 شیمیدرمانی
🔰 درمان هدفمند
🔰 ایمونوتراپی
🔰 توانبخشی و مراقبتهای حمایتی
🔰 مراقبتهای تسکینی
انتخاب روش درمانی مناسب باید بر اساس مشاوره دقیق با تیم پزشکی و در نظر گرفتن نیازها و شرایط خاص هر بیمار انجام شود. درمان به موقع میتواند بهبودی و بقا بیماران را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
فیلم جراحی تومور
نتیجه گیری
تشخیص زودهنگام و درمان به موقع تومورهای سر و گردن از اهمیت ویژهای برخوردار است. با توجه به پیچیدگی و حساسیت نواحی درگیر، ارزیابی دقیق و جامع توسط پزشک متخصص بسیار ضروری است. روشهای تشخیصی مختلف میتوانند به شناسایی نوع و مرحله تومور کمک کنند. درمان این تومورها با توجه به نوع و میزان پیشرفت آن متفاوت خواهد بود. بنابراین درد ها و دیگر علائم ناحیه سر و گردن را جدی گرفته و به متخصصین گوش، حلق و بینی و جراح سر و گردن مراجعه کنید تا در صورت عارضهای جدی اقدامات درمانی لازم به موقع انجام شود.
۰ دیدگاه