۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / عمل گوش / تومورهای گوش خارجی
مدت زمان مطالعه ۱۴ دقیقه

تومورهای گوش خارجی

تومور یا سرطان گوش اغلب  قابل تشخیص می باشند. بسیاری از تومورهای گوش وقتی که بیماران دچار آن می شوند دچار کاهش شنوایی خواهند شد که در مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی حاذق  فورا شناسایی می شوند.

ابتدا متذکر می شویم که گوش از سه بخش تشکیل شده است که عبارتند از:

  • گوش بیرونی: این بخش از لاله گوش تشکیل شده است که عملکرد مهم آن دریافت صدا می باشد.
  • گوش میانی: این بخش از یک حفره کوچک تشکیل شده که حاوی ۳ استخوان کوچک است. این ارتعاشات را از گوشه به گوش داخلی منتقل می کند.
  • گوش داخلی: این بخش با مایع پر می شود. همچنین دارای یک لوله مارپیچی کوچک به نام حلزونی است.

انواع تومورهای گوش

تومورهای خوش خیم غیر سرطانی که ممکن است در کانال گوش گسترش یابند و آن را مسدود کنند و باعث کم شنوایی و ایجاد موم گوش شوند. چنین تومورهایی  شامل: آتروم خلف لاله گوش، کلویید سیکاتریسه، هماتژیوم و لنفانژیوم، تومورهای درمویید، فیبروم، پاپیلوم، کراتوم، لیپوم و خال ها وکیست های ورودی اپیدرم (گاهی اوقات به عنوان کیست های چربی شناخته می شود) که کیسه های کوچک پر از ترشحات پوست تومورهای پیش سرطانی بدخیم گوش خارجی که شامل: شاخ جلدی، کراتوزپیری، بیماری بوون، کارسینوم سلول قاعده ای، کارسینوم سلول سنگفرشی، ملانوم بدخیم

تومورهای بدخیم که شامل: کارسینوم سلول قاعده ای، کارسینوم های سلول سنگفرشی کراتینیزان، کارسینوم مجرای شنوایی خارجی، خال پیگمانته و موارد مشکوک به ملانوم بدخیم که می تواند بر روی گوش خارجی پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب تکرار و طولانی مدت ایجاد شوند. شایان ذکر است که بگوییم بیمارانی که عفونت های مزمن گوش دارند ممکن است خطر ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی را افزایش دهند. هنگامی که این سرطان ها ظاهر می شوند، می توانند با برداشتن آن ها از طریق جراحی یا با استفاده از پرتودرمانی درمان شوند.

علائم تومور گوش خارجی

در ابتدا باید ذکر کرد که نشانه ها و علائم تومورهای گوش خارجی بسته به محلی است که تومور ایجاد شده است، اما برخی از علائم

تومورگوش آن عبارتند از:

  • از دست دادن حس شنوایی، زنگ زدن در گوش
  • التهاب یا عفونت های گوش که باز می گردند
  • انسداد بینی یا گرفتگی بینی
  • خونریزی بینی
  • تخلیه ترشحات از گوش
  • وجود یک توده یا جسم سخت در کانال گوش
  • سردردهای مداوم
  • درد یا بی حس شدن صورت
  • مشکل در باز نمودن دهان
  • بلعیدن غذا با درد
  • اختلال در دید

علل سرطان گوش

علت سرطان گوش به طور عمده ناشناخته است. افراد مبتلا به سابقه عفونت های گوش مزمن خطر ابتلا به سرطان در گوش میانی دارند. عفونت گوش مزمن  به این معنا است که برای ۱۰ سال یا بیشتر از این عارضه رنج برده باشند.

علائم سرطان گوش میانی

شایع ترین علامت تخلیه ترشحات از گوش است که ممکن است رنگ خون باشد. سایر علائم عبارتند از:

  • از دست دادن شنوایی
  • گوش درد
  • عدم حرکت دادن چهره به سمتی که توده وجود دارد.

علائم سرطان گوش داخلی

  • درد در صورت
  • سردرد
  • از دست دادن حس شنوایی
  • وزوز گوش (صدایی، زنگ زدن)
  • سرگیجه
  • برخی از افراد مبتلا به سرطان گوش ممکن است غدد لنفاوی متورم در گردن خود داشته باشند.

تشخیص سرطان گوش

با مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذق و باتجربه ، ممکن است تنها راه تأیید تشخیص سرطان، جمع کردن مقدار کمی بافتی (بیوپسی) از ناحیه غیر طبیعی گوش باشد. یک پزشک متخصص (پاتولوژیست) این عارضه را تحت یک میکروسکوپ بررسی خواهد نمود. شایان ذکر است که بگوییم قبل از این که متخصص بیوپسی را بیرون بیاورد، معمولا یک بی حس کننده موضعی برای خنثی کردن ناحیه مذکور می کند. بیوپسی گوش میانی دشوار است. اگر بیوپسی نشان دهنده سرطان گوش باشد، متخصص گوش و حلق و بینی ممکن است یک اسکن MRI یا یک اسکن سی تی را از بیمار بخواهد. گاهی اوقات بیماران قبل از بیوپسی، اسکن انجام می دهند. باید بدانید که متخصص گوش و حلق و بینی نمونه برداری از گوش داخلی را به ندرت انجام می دهد. به این دلیل است که وارد شدن به ساختارهای اطراف گوش بسیار مشکل است. پزشک یا متخصص اکثرا با استفاده از اسکن MRI و سی تی اسکن به تشخیص  سرطان گوش می پردازد. به منظور درمان این عارضه مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذق بسیار حائز اهمیت در حذف این بیماری می باشد، که مناسب ترین درمان نیزجراحی به منظور برداشتن ضایعه و گاهی تمیز کردن غدد لنفاوی گردن وهمراه با رادیوتراپی است را می توان اعمال کرد.

درمان سرطان گوش خارجی

ابتدا می گوییم که سه نوع تومور که اغلب به جراحی گوش نیاز دارند، عبارتند از: سرطان کانال گوش، تومور گلوموز گوش میانی و شوآنوم واستیبولار (تومور آکوستیک) عصب متعادل در نزدیکی مغز می باشد، که با مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذق می توان این بیماری را به خوبی درمان نمود.

سرطان کانال گوش

سرطان کانال گوش

سرطان کوچک محدود به کانال گوش می تواند از طریق گوش و عمل جراحی توسط حذف کل کانال، درام گوش و بخش کوچکی از گوش بیرونی صورت گیرد. سرطان گوش را می توان در ۸۵٪ از بیماران درمان کرد. اگر این بیماری را به زودی تشخیص دهیم و به کانال محدود شده باشد، بسیار راحت تر قابل درمان خواهد بود. متخصص گوش و حلق و بینی با حذف نمودن کانال گوش و گوش شنوایی درمان را آغاز می کند.

پزشک سر و گردن در یک زمان می تواند از مناطق تخلیه لنفاوی در جلوی گوش و گردن نیز آن را بردارد. گاهی پس از جراحی گوش، پرتو درمانی اضافه می شود. هیچ تلاشی برای بازیابی شنوایی در گوش ایجاد نخواهد شد. بنابراین نتایج از دست رفتن شنوایی دائمی است. این عملیات حتی در بیماران مسن نیز قابل اجرا است . باید متذکر شویم که بیماری پیشرفته تر پیش آگهی ضعیف تری دارد و نیاز به پرتو درمان و جراحی وسیع گوش پیدا می کند.

تومور گلوموس

در مقایسه با یک گوش معمولی و گوش میانی، گلومیس تمپانکوم که یک تومور سرخ مایل به قرمز تومور گلوموس ناشی از سازه های تخصصی در پشت سرفه است و به گوش (گلوموس تمپانکوم) محدود می شود و می تواند به گردن (glomus jugulare) گسترش یابد.

آکوستیک نوروما

نوعی تومور خوش خیم گوش که از عصب متعادل در کانال استخوان بین گوش و مغز است، و گاهی اوقات در سمت مغز کاملا بزرگ می شود. در صورتی که تومور بزرگ شود درمان با نوروماصوتی یا پرتودرمانی صورت خواهد گرفت.

بیمار ممکن است عمل جراحی یا پرتودرمانی، یا ترکیبی از هر دو برای درمان سرطان گوش خارجی را انجام دهد. این درمان ها باید با تایید متخصص گوش و حلق و بینی صورت گیرد که بهترین آن را انتخاب می نماید.

انواع درمان سرطان گوش

درمان سرطان گوش بستگی به توموری است که ایجاد شده دارد و متخصص گوش و حلق و بینی حاذق ممکن است که از سه روش برای درمان سرطان گوش استفاده نماید از جمله:

درمان سرطان گوش با جراحی

گاهی متخصص گوش و حلق و بینی برای برداشتن بافت های سرطانی جراحی را مناسب ترین گزینه می دانند.

درمان سرطان گوش با پرتودرمانی یا رادیوتراپی

رادیوتراپی برای درمان سرطان از اشعه های انرژی بالا استفاده می کند. بیمار ممکن است از رادیوتراپی به منظور :

  • به عنوان تنها درمان، اگر سرطان در فلپ بیرونی گوش (پینا) کوچک باشد.
  • پس از جراحی، به خصوص اگر جراح نمی تواند مرز بافت سالم را از اطراف سرطان حذف کند.
  • پرتو درمانی پس از جراحی می تواند احتمال سرطان را کاهش دهد.
  • متخصص گوش و حلق و بینی و بیمار با این شرایط اقدام به اجرای رادیوتراپی می کنند.
  • طول دوره رادیوتراپی بستگی به اندازه سرطان بیمار دارد. بعضی از افراد به مدت ۴ تا ۶ هفته رادیوتراپی را باید ادامه دهند.
  • در اولین قرار ملاقات، دکتر پرتودرمانی (انکولوژیست بالینی) درمان را برای بیمار را برنامه ریزی می کند. انتصاب برنامه ریزی چند ساعت طول می کشد، اما پس از آن درمان تنها چند دقیقه طول می کشد.
انواع روش های درمان سرطان گوش

اثرات جانبی رادیوتراپی

  • قرمزی پوست گوش
  • تورم در اطراف گوش

درمان سرطان گوش با شیمی درمانی

در صورتی که درمان تومور با اشعه و جراحی مقدور نباشد، متخصص گوش و حلق و بینی اقدام به تجویز برخی از داروها و مواد شیمیایی برای حذف تومور ایجاد شده می کند.

توده های لاله گوش و درمان آنها

توده های لاله گوش معمولاً توسط کیست هایی ایجاد می شوند که ماهیت کاملاً خوش خیم دارند. دو روش اصلی برای درمان توده های لاله گوش وجود دارد:

  • برداشتن جراحی کل کیست و پوشش آن
  • آسپیراسیون سوزنی برای برداشتن محتویات کیست

بهترین درمان برای خلاص شدن از شر کیست لاله گوش شامل انجام عمل جراحی سریع است که تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ابتدا یک بی حس کننده موضعی به توده لاله گوش تزریق می شود و سپس یک برش کوچک برای نمایان شدن کیست و سپس برداشتن کامل آن ایجاد می شود. کیست های فلوکتانت اغلب حاکی از وجود مایع داخلی هستند و گاهی اوقات می توان آن را به طور موثر با سوزن و سرنگ بدون نیاز به برش جراحی تخلیه کرد. برداشتن کامل کیست و پوشش داخلی آن با جراحی احتمال عود را کاهش می دهد. آسپیراسیون کیست لاله گوش با سوزن سریع و آسان انجام می شود، اگرچه این روش درمانی احتمالاً منجر به بازگشت کیست می شود.

اکثر کیست های خوش خیم در لاله گوش خود به خود از بین می روند، اما مهم است که از هرگونه تغییر در شکل کیست یا وجود هر گونه ویژگی مرتبط مانند خونریزی یا پوسته پوسته شدن پوست روی آن آگاه باشید. در این موارد توصیه می کنیم برای تشخیص دقیق زودتر با پزشک متخصص مشورت کنید.

توده های لاله گوش و درمان آنها

دلیل ایجاد کیست لاله گوش

کیست یک توده بافت نرم کاملاً مشخص است که معمولاً از مواد پروتئینی سفید ضخیم تشکیل شده است. سلول های پوست به طور معمول تکثیر می شوند و قبل از ریختن به سمت سطح پوست مهاجرت می کنند. در برخی موارد، این سلول های پوستی می توانند به لایه های عمیق تر پوست مهاجرت کنند و پوشش کیست را درست در زیر لایه اپیدرمی تشکیل دهند. در صورتی که سطحی ترین قسمت فولیکول مو مختل شود، کیست ها نیز می توانند ایجاد شوند. نام دیگر کیست ها، کیست های اپیدرمی یا کیست های اپیدرموئید است. برداشتن کیست یکی از انواع مختلف درمان‌های رفع ضایعات پوستی است که توسط جراح انجام می‌شود.

عوامل موثر در بروز کیست های اپیدرمی لاله گوش

کیست های اپیدرموئید در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد، اگرچه هر فردی در هر سن یا جنسیتی می تواند به کیست لاله گوش مبتلا شود. عوامل خطر خاصی وجود دارند که ممکن است احتمال ایجاد کیست های اپیدرمی را افزایش دهند، از جمله:

آسیب به پوست: آسیب بافت نرم ممکن است منجر به ترمیم غیر طبیعی پوست شود و سلول‌های پوست سالم می‌توانند به لایه‌های عمیق‌تر پوست مهاجرت کنند و منجر به تشکیل کیست شوند.

ژنتیک: چندین بیماری نادر پزشکی وجود دارد که از بدو تولد وجود دارد و با افزایش احتمال ایجاد سیستم ها از جمله سندرم گاردنر همراه است که با پولیپ های متعدد در روده بزرگ نیز مرتبط است.

سن: کیست در مردان شایع‌تر است و در دوران کودکی نادر است، اگرچه بلوغ خطر ایجاد کیست را افزایش می‌دهد.

آکنه: بیمارانی که از آکنه رنج می برند در معرض خطر بیشتری برای ایجاد کیست در زیر پوست هستند و این امر به ویژه در موارد شدید آکنه که به عنوان آکنه کیستیک نیز شناخته می شود، محتمل است.

علائم و نشانه های کیست لاله گوش

کیست های لاله گوش که به عنوان کیست های اپیدرموئید نیز شناخته می شوند، اغلب به صورت توده های بافت نرم کاملاً مشخص درست در زیر پوست لاله گوش ظاهر می شوند. اگرچه معمولاً با رنگ پوست پوشیده شوند، اما ممکن است گاهی ملتهب شده و قرمز به نظر برسند.

اندازه کیست های لاله گوش

کیست های لاله گوش معمولاً بیش از ۵ تا ۶ میلی متر قطر ندارند. افزایش ناگهانی سایز باید شما را وادار کند که یک ارزیابی بالینی با پزشک داشته باشید تا هر چیز جدی‌تری را رد کنید. کیست ها اغلب خود به خود با نشت یک ماده سفید غلیظ پروتئینی معروف به کراتین پاره می شوند. کیست های لاله گوش در اکثر موارد بی ضرر هستند و برای اکثر افرادی که به آن مبتلا هستند به عنوان یک مزاحم دیده می شود. در برخی موارد، کیست لاله گوش ممکن است به شدت دردناک و حساس شود که ممکن است نشان دهنده یک کیست عفونی باشد و این نیاز به ارزیابی پزشکی بیشتر برای راهنمایی بهترین درمان دارد. یک کیست عفونی اغلب به صورت یک توده دردناک و حساس در لاله گوش همراه با قرمزی پوست پوشاننده ظاهر می شود. کیست لاله گوش عفونی گاهی اوقات ممکن است ترکیده و منجر به تشکیل جوش یا فورونکل پوستی شود.

علت ایجاد توده در لاله گوش

ریزش طبیعی سلول های سطحی پوست ممکن است گاهی اوقات به دلیل آسیب به پوست تغییر کند و این ممکن است منجر به مهاجرت سلول های سطحی پوست به عمق پوست شود. هنگامی که این سلول ها تکثیر می شوند، پوشش دیواره کیست را تشکیل می دهند و یک ماده سفید پروتئینی به نام کراتین تولید می کنند که اندازه کیست را گسترش می دهد. کیست لاله گوش نیز ممکن است به دلیل آسیب به فولیکول های موی سطحی یا غدد چربی ایجاد شود و اغلب یک پیوند ارثی در بستگان درجه یک شایع تر است. در بسیاری از موارد، یک توده در لاله گوش ممکن است بدون هیچ دلیل آشکاری ایجاد شود و تقریباً در همه موارد طبیعتاً بی ضرر است. برداشتن توده های لاله گوش اغلب ممکن است با ترمیم لاله گوش ترکیب شود. افرادی که لاله‌های گوش بزرگی دارند می‌توانند این لاله‌ها را به عنوان بخشی از روش کاهش لاله گوش کاهش دهند.

بهترین زمان برای مراجعه به پزشک برای درمان کیست در لاله گوش

اکثر موارد توده در لاله گوش به دلیل ایجاد کیست اپیدرموئید است و اغلب خود به خود و بدون درمان فعال از بین می روند. هر کیست لاله گوش که پایدار باشد یا به طور ناگهانی در اندازه تغییر کند، باید شما را وادار کند که به دنبال یک ارزیابی پزشکی برای رد علل زمینه‌ای جدی‌تر باشید. ویژگی‌های معمولی که باید باعث ارجاع پزشکی شوند عبارتند از تغییر قابل توجه در اندازه کیست لاله گوش، افزایش درد یا ناراحتی، تغییرات پوستی پوشاننده یا تداخل در شنوایی و تعادل ایجاد می شود.

آیا توده لاله گوش من خود به خود از بین می رود؟

کیست‌های لاله گوش که ماهیت خوش‌خیم دارند، اغلب خود به خود از بین می‌روند. در برخی موارد، کیست های لاله گوش باقی می مانند و نیاز به جراحی دارند. نظارت بر اندازه هر توده ای در لاله گوش بسیار مهم است، و اگر اندازه آن به خودی خود کاهش نمی یابد، توصیه می کنیم برای برداشتن آن یک مشاوره در مرکز جراحی رزرو کنید.

بهترین راه برای از بین بردن کیست در لاله گوش

  • بسیاری از افراد ممکن است درمان را در خانه انجام دهند و سعی می کنند خود کیست را به صورت دستی فشار دهند. ما توصیه نمی کنیم از این کار جلوگیری کنیم زیرا خطر عفونت و جای زخم برجسته به طور قابل توجهی افزایش می یابد. خطر عود نیز بسیار بیشتر است. بهتر است یک حوله داغ را روی لاله گوش خود بمالید تا باعث گشاد شدن عروق پوست و تسهیل پارگی خود به خود کیست شود. بهترین راه برای خلاص شدن از شر کیست گوش که خود به خود از بین نمی رود، با یک عمل جراحی ساده برای برداشتن توده لاله گوش با استفاده از یک بی حس کننده موضعی است. برداشتن کامل کیست لاله گوش و پوشش آن، خطر عود را در آینده به حداقل می رساند.
  • آسپیراسیون با سوزن یک درمان جایگزین برای تخلیه کیست از کراتین است. اگرچه این یک روش سریع غیرجراحی است، اما احتمال وقوع آن زیاد است. اکثریت قریب به اتفاق کیست های لاله گوش ماهیت خوش خیم دارند و پتانسیل سرطانی ندارند. هر گونه تغییر قابل توجه در اندازه کیست با افزایش درد و ناراحتی همراه با اختلال در شنوایی باید یک ارزیابی فوری با یک متخصص پزشکی را برای دستیابی به تشخیص زودهنگام و دقیق انجام دهد.

بهترین راه برای از بین بردن توده در سوراخ کردن لاله گوش

سوراخ کردن لاله گوش یک روند رو به افزایش است و معمولاً پس از انجام درمان سوراخ کردن گوش، در هر نقطه‌ای روی لاله گوش ایجاد می‌شود. برخی از افراد مستعد ایجاد اسکار بیش از حد به نام اسکارهای هیپرتروفیک یا اسکار کلوئید هستند. اسکارهای کلوئیدی فراتر از حاشیه سوراخ گوش گسترش می‌یابند که منجر به ظاهر شدن یک لامپ گرد می‌شود و ممکن است برای دیگران آشکار باشد. کلوئیدهای لاله گوش خود به خود از بین نمی روند و برای رفع آنها نیاز به درمان جراحی دارند. درمان ایده آل شامل برداشتن جراحی همراه با تزریق استروئید به کلوئید برای به حداقل رساندن احتمال عود است. کلوئیدی که لاله گوش را تحت تاثیر قرار می دهد در افراد با پوست تیره تر شایع تر است.

منبع:

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان بیماری گوش شناگر

درمان بیماری گوش شناگر

بیماری گوش شناگر، یکی از مشکلات شایع گوش است که بیشتر در افرادی که به شنا و فعالیت‌های آبی می‌پردازند، دیده می‌شود. این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۶ Comments
  1. با سلام
    پدرم حدود دوساله که یک ضایعه پوستی کنارگوش و نزدیک به جمجمه دارند که به مرور زمان بزرگتر شد و با مراجعه به پزشک تنها پماد و داروی آنتی بیوتیک تجویز شد. عملا بهبودی نیافت و ضایعه بزرگتر شد اخیرا نمونه برداری کردیم جوابش سرطانی بودن بود: کارسینوم سلول سنگفرشی
    خواستم از جناب دکتر محبی بپرسم با توجه به سن ایشون که بالای ۷۰ سال می باشد آیا باید عمل جراحی انجام بشه ؟ و اینکه چون شهرستان هستیم بعد مراجعه به مطب چه وقت عمل میشن؟
    سپاسگزارم

    Reply
    • سلام
      بهتر است برداشته شود
      – نوبت دهی از سایت یا با تلفن ها مطب انجام می شود

      Reply
  2. سلام حدود یکماه پیش یه جوش قسمت خارجی گوشم لبه ی حفره ی گوشم زد که خیلی کم درد میکرد الان حدود سه روزه که پشت گوشم خیلی کم متورم شده و وقتی دست میزنم درد میکنه ..میتونه سرطان باشه؟

    Reply
    • سلام.
      مشکلی ندارد. پزشک ببییند

      Reply
  3. سلام
    بنده پیرس فشاری روی لاله گوشم گذاشته بودم. بعد چند ماه یک غده کوچیک روی لاله گوشم زدم که به مرور بزرگ شد و درد میکرد و بعد یه مدت کوچیک تر شد اما حدود ۷ ماه شده که از بین نرفته و گاها درد میگیره چیکار باید بکنم؟

    Reply
    • در صورت درد و تورم. می توان به برداشتن آن فکر کرد

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *