تومور های غدد بزاقی
فهرست محتوا
نزدیک به 70 درصد تومور های غده بزاقی خوش خیم هستند . افتراق یک تومور خوش خیم از بدخیم عمدتا با شرح حال، مشاهده و لمس به دست می آید .خیلی از افراد ازدکتر صالح محبی در رابطه با اینکه آیا سرطان غدد بزاقی کشنده است ؟ علائم سرطان غدد بزاقی ؟و… سوال می پرسند ، اگر شما هم اطلاع کافی در این رابطه ندارید بهتر است ادامه مطلب را مطالعه کنید.
تومور های خوش خیم
بروز یک ندول بدون درد متحرک، سفت یا نرم در غده ی بزاقی که علائم همراه ندارد ، به نفع تومور خوش خیم غده بزاقی می باشد . تومور های غده بزاقی که از لحاظ بالینی خوش خیم هستند ، نباید با نمونه برداری برشی مورد ارزیابی قرار گیرند که به دلیل خطر انتشار سلول های تومور و آسیب عصب صورتی می باشد .
درمان
نمونه برداری و درمان عموما در یک مرحله انجام می شود . درمان تومور های خوش خیم غده ی بزاقی شامل برداشتن کامل با حاشیه ای از بافت سالم می باشد ، وگرنه خطر عود موضعی واضحا افزایش می یابد .
نمونه حاوی ماده برای بافت شناسی فروزن سکشن حین عمل و برای تشخیص پاتولوژیک قطعی می باشد .
از آنجائی که اغلب تومور ها در غده پاروتید قرار دارند، پاروتید کتومی جانبی شایع ترین روش مورد استفاده برای تومور های خوش خیم غده ی بزاقی می باشد . ابتدا تنه ی عصب صورتی پیدا می شود، و بافت های غده ای خارج به ناحیه ی پنجه غازی عصب صورتی ، برداشته می شود . اغلب تومور های خوش خیم را می توان با این روش برداشت و عصب صورتی را نیز به طرز مطمئنی حفظ نمود .
تومور های بدخیم
شک به تومور بدخیم را اغلب می توان با FNAB تایید کرد . اگر شک بالینی به تومور بدخیم غده ی بزاقی وجود داشته باشد، سی تی اسکن یا ام آر آی باید جهت تعیین وسعت تومور و بررسی تهاجم به ساختمان های مجاور به عمل آید .
اخذ نمونه برای تشخیص قطعی بافت شناسی بسیار مرتبط با برنامه درمانی است و بر درمان تاثیر به سزایی می گذارد . پاتولوژیست می تواند فروزن سکشن را در طول عمل جراحی انجام دهد . از آن جائی که بافت شناسی فروزن گاهی دو پهلو می باشد ، ممکن است عمل جراحی دو مرحله ای، لازم باشد ، به ویژه اگر نیاز به در گیر کردن عصب صورتی باشد، در این بیمار، برای برنامه قطعی درمانی فقط بعد از این که نمونه برداری تومور با جراحی ، تشخیص قطعی به دست داد، تصمیم گیری می شود .
درمان تومور بدخیم
اساس برنامه درمانی برای تومور های بدخیم غده براقی، خارج کردن کامل تومور تا حد ممکن و سپس اشعه دادن به منطقه تومور می باشد . برداشتن کامل تومور به دلایل متعدد، معمولا امکان پذیر و مطلوب نمی باشد .
در مورد غده ی پاروتید، برداشتن احتمالی عصب صورتی ، همیشه باید مدنظر باشد . بیمار ممکن است نیازمند پاروتید کتومی توتال با یا بدون حفظ عصب یا برداشتن ساب توتال استخوان گیجگاهی ، فک تحتانی ، پوست، عروق و یا غدد لنفاوی گردنی، بسته به وسعت تومور باشد . اعمال بازسازی ممکن است برای عصب صورتی ، شریان کاروتید داخلی و پوست مدنظر باشد .
فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
0 دیدگاه