درباره ی جراحی عود تومور پاروتید چه می دانید؟ ناتوانی در بلع، احساس درد هنگام باز کردن دهان و احساس گرفتگی در بینی، این نشانه ها شما را به یاد چه بیماری می اندازد؟
قطعا ذهن شما به سمت یه سرماخوردگی ساده سوق پیدا می کند، اما این نشانه ها ممکن است خبر از بیماری خاص دیگری دهد. بله تومورهای غدد بزاقی. بنابراین با این وصف به این موضوع پی خواهید برد که چگونه دردی ساده تبدیل به بیماری و سرطان خواهد شد. قصد ما ایجاد رعب در وجود شما نیست، بلکه ما به علت شیوع سرطان ها سعی در معرفی بیماری هایی داریم که اغلب با نشانه های خفیف شروع می شود و فرد بیمار به علت بی توجهی و پیگیری دیر هنگام خود را وارد مسیر تازه ای از زندگی که توامان با رنج و درد است خواهد کرد. در این مقاله به تفصیل درباره ی جراحی عود تومور پاروتید می پردازیم.
قبل از اینکه دو طرف صورتتان به علت تومور پاروتید متورم شود، بهتر است علائم آن را جدی بگیرید. در ادامه به بررسی ابعاد گسترده تری از این بیماری می پردازیم با ما همراه باشید:
غده بزاقی پاروتید
دستتتان را در جلوی گوشهایتان بگرید، درست در همان ناحیه بزرگترین غده بزاقی شما قرار دارد، این غده که بیشترین میزان بزاق دهان را تولید می کند ” غده پاروتید “ نام دارد. که به غده بناگوشی نیز معروف است. علاوه بر این غده، غدد بزاقی دیگر شامل غده فکی و غده زیر زبانی در دهان می شود.
زمانی که از تومور های بزاقی صحبت می کنیم منظور مان تومور غده بزاقی پاروتید یا همان غده بناگوشی است که در میان تومور های دیگر از میزان شیوع بالایی برخوردار است.
علت بروز تومور غده پاروتید
گرچه ممکن است غدد بزاقی دیگر نیز به توده های خوشخیم سرطای بدل شوند، اما میزان شیوع تومور غدد پاروتید بیش از دیگر غدد است. علت بروز این تومور در میان محققان هنوز از شکل معما گونه خونه خارج نشده است و علت مشخصی برای آن تعریف نکرده اند.
اما علل احتمالی مثل استعمال دخانیات، قرارگیری در معرض اشعه ایکس، ویروس اپشتین و مشکلات زنتیکی می تواند شانس ابتلا به این تومور را افزایش دهد.
علائم تومور پاروتید
بیماران مشکوک به بیماری تومور پاروتید باید توجه داشته باشند در صورت بروز علائمی که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد، باید به سرعت به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرده تا با معاینات و آزمایشات دقیق بتوانند از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کنند.
نشانه های تومور غده پاروتید عبارت اند از:
- احساس ورم در ناحیه دو طرف فک صورت
- احساس بی حس شدن برخی نواحی صورت
- ناتوانی در حرکت دادن عضلات صورت
- تضعیف عضلات یک طرف صورت
- اختلالت بینایی
- گرفتگی بینی
- احساس درد در هنگام بلع
- احساس درد در هنگام باز کردن دهان
- احساس مداوم درد در دهان
چگونگی تشخیص تومور غده پاروتید
زمانی که فرد با علائم بالا به متخصص گوش و حلق و بینی مراجع می کند، متخصص برای بررسی وضعیت عمومی بیمار و میزان پیشرفت تومور ضمن معاینه فیزیکی از او می خواهد آزمایشات زیر را تهیه کند:
- آزمایش تصوییر ام آر آی، سی تی اسکن
- نموبرداری از بافت تومور
درمان تومور غده پاروتید
جراحی تومور پاروتید از اولویت های درمان سرطان پاروتید است. افرادی که برای این جراحی اقدام می کنند باید توجه داشته باشند که بهترین متخصص گوش و حلق و بینی را انتنخاب کنند، چراکه در صورت انجام این جراحی توسط پزشکانی تجربه این مکان وجود دارد که حین جراحی اعصاب صورت که مسئول حرکات عضلانی هستند آسیب دیده و بعد از جراحی فرد قادر به کنترل این اعصاب نباشد.
غالبا برای درمان سرطان غده پاروتید جراح پرتو درمانی را به جای شیمی درمانی توصیه می کند.
چگونگی جراحی تومور غده پاروتید
جراحی این تومور به سه روش صورت می گیرد .
- برداشت قسمت آسب دیده غده بزاقی
- برداشت کامل غده بزاقی
- برداشت غدد لنفاوی
در برداشت قسمی از غده بزاقی جراح نواحی آسیب دیده را مشخص کرده و اقدام به برداشت آن می کند و قسمت های سالم را باقی می گذارد.
برداشت کامل غده در مواقعی رخ می دهد که جراح به علت آسیب گسترده نظیر: سبب آسیب به بافت و دستگاه های کناری گوش مثل اعصاب صورت استخوان و یا پوست مجبور به برداشت کامل غده باشد.
در برداشت غدد لنفاوی جراح با تشخیص سرایت سرطان به گردن و درگیر کردن غدد لنفاوی اقدام به برداشت این غده از گردن خواهد کرد.
عوارض احتمالی جراحی عود تومور پاروتید
افراد بسیاری با وجود مراجعه به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی از عوارض احتمالی این جراحی حساس بیم دارند. یکی ار دغدغه های این بیماران امکان بی حسی در صورت است. در پاسخ باید خاطر نشان کنیم که نتیجه این جراحی ممکن است با تغییرات حسی در صورت همراه باشد که البته موقعیت و محل جراحی شده در بروز این حس دخیل خواهد بود.
گرچه تضعیف عضلانی پس از این جراحی طبیعی است، اما عموما با گذشت زمان، این عارضه برطرف خواهد شد.
عارضه دیگری که ممکن است بعد از این جراحی بیماران به آن دچار شوند، آپنه خواب است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که شما پس از انجام جراحی در حین خواب دچار انسداد تنفسی شوید که در پی آن مجرای عبور هوا در طی خواب مسدود خواهد شد. اگر پس از جراحی به این عارضه دچار شدید به سرعت آن را با جراح خود درمیان گذارید.
اگر از دخانیات استفاده می کنید، این جراحی می تواند شما را با مشکلات تنفسی رو به رو کند. لذا بهترین اقدام ترک دخانیات جهت جلوگیری از بروز این بیماری و در صورت جراحی آن جلوگیری از اختلالات تنفسی خواهد بود.
۰ Comments