۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / سر و گردن / جراحی پاروتید
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

جراحی پاروتید

آناتومی غدد پاروتید

غدد پاروتید یا بناگوشی یک غده بزاقی است که در پایین گوش و قسمت کنار صورت قرار گرفته است . غدد بناگوشی از دو جزء تشکیل شده اند که در سمت راست و چپ قرار گرفته اند که جزء غدد اصلی بزاقی به شمار می آیند . غدد اصلی بزاقی غده پاروتید، تحت فکی و زیر زبانی هستند، همراه با غدد بزاقی فرعی یا مینور که در کل حفره بینی، سینوس، دهان و گلو پراکنده اند که معمولا چربی، رطوبت حلق و دهان را ایجاد می کنند و دارای ترشحات بزاقی هستند .

جراحی پاروتید

جراحی پاروتید

یکی از شایع ترین ارگان های بدن که تنوع بسیار زیادی از نظر تومورها را دارند غدد بزاقی می باشند . این غدد همانند هر سلول در بدن متاسفانه ممکن است دچار سلول های تومورال شوند و تومورهای که غدد بزاقی را درگیر می کند، ممکن است طیف وسیعی از تومورهای خوش خیم و بدخیم را داشته باشند .
آنچه حائز اهمیت این است که، هر چقدر غده بزرگتر باشد یعنی غده اصلی تری باشد نسبت به غده بزاقی فرعی و کوچکتر در صورت ابتلا به تومور، معمولا شانس ابتلا به تومورهای خوش خیم در این موارد بیشتر خواهد بود . بدین معنا که در یک غدد بزاقی همانند پاروتید یا بناگوشی، شانس ابتلا به تومورهای خوش خیم نسبت به تومور غدد بزاقی فرعی یا غدد بزاقی کوچک تر که در زیر زبان یا داخل حفره دهان یا سینوس قرار گرفته اند بیشتر خواهد بود .

علائم ابتلا به تومور غدد بزاقی

تورم همراه با احساس رشد بسیار آهسته یک توده بر روی موضع بدون هیچ گونه درد و علامت خاصی می باشد . اگر فرد دچار التهاب و عفونت شود در این صورت احساس درد یا التهاب موضعی خواهد داشت، که اکثر بیماران ذکر می کنند با مصرف آنتی بیوتیک تورم و التهاب آن ها از بین رفته است که در واقع این ناحیه که التهاب و عفونت داشته است با مصرف آنتی بیوتیک درمان شده است اما باید گفت که ضایعه برطرف نشده است .
ممکن است فرد در موارد بدخیم و پیشرونده علائم خیلی متفاوت تری داشته باشد . طبیعتا تومورهای خوش خیم یک توده ساده، با رشد آهسته می باشند اما تومور بدخیم رشد سریعی خواهند داشت یا اینکه تومور های بدخیم شانس درگیری پوستی آن ها بیشتر می شود بدین معنا که پوست آن ها آزرده و ضخیم می شود . همچنین در این نوع تومورها، توده خیلی سفت و بزرگ تر می شود و درگیری عصب صورتی خیلی بیشتر است .

تشخیص نوع تومورهای غدد بزاقی

 

طبیعتا در این موارد زمانی که پزشک علائمی همراه با یک توده می بیند، تا زمانی که پاتولوژی نهایی مشخص نشود براساس احتمال پزشک می تواند مشخص کند که این تومور بدخیم یا خوش خیم است اما جواب نهایی و قطعی پس از نتیجه پاتولوژی بدست می آید . زمانی که توده چسبندگی نداشته باشد و خیلی بزرگ نباشد، همچینن رشد توده آهسته بوده و حرکات مختصری در آن وجود داشته باشد احتمالا این نوع توده ها با چنین مشخصه های خوش خیم خواهند بود .

دکتر صالح محبی متخصص گوش و حلق و بینی – جراحی سر و گردن، فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی عارضه ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۲۲۰۸۹۷۵۸-۲۲۰۷۹۶۲۴ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه نمایید .

انوع تومورهای خوش خیم غدد بزاقی

طیف وسیعی از تومورهای خوش خیم و بدخیم وجود دارد که به شایع ترین نوع تومورهای خوش خیم عبارتست از: توده های ادنوم پلئومورف، یا میکس تومور و تومور وارتین می باشد .

تومور ادنوپلئومورف یا تومور میکس

آدورنو پلوتوف تومورهای بسیار شایعی هستند که در غدد اصلی بزاقی رشد می کنند و درمان این نوع تومورها جراحی است که باید به صورت کامل همراه با مقداری از بافت پاروتید سالم برداشته شوند و مشکلی که وجود دارد این است که، این نوع تومور ها به نظر می آید یک سری پاهای کاذب ریزی دارند که به صورت شعاعی از آن ها خارج می شوند و برداشتن تنهایی آن ها شاید خیلی کفایت نکند و باید به طور کامل همراه با مقداری از بافت سطح تومور برداشته شوند .
آنچه در حین عمل باید رعایت شود و بسیار حائز اهمیت می باشد این است که این نوع تومور ها نباید از کپسول خود خارج و پاره شوند که باعث افزایش شانس عود می شود .

تومور وارتین

تومور وارتین تومور خوش خیم دیگری است که معمولا در خانم ها بیشتر دیده می شود و به مسائل دیگر مرتبط است و معمولا احتمال ابتلا به دو طرفه بودن آن وجود دارد ولی ممکن است فرد در ابتدا با وجود تومور در یک سمت مراجعه نماید . تومورهای خوش خیم و بدخیم در غدد بزاقی هیچ عامل خطر خاصی ندارند . به جز تومور وارتین که مصرف سیگار ممکن است در آن نقش داشته باشد .

جراحی پاروتید

جراحی پاروتید

انواع تومورهای بدخیم غدد بزاقی

در تومورهای بدخیم موضوع کمی تفاوت دارد در موارد بدخیم هر چقدر تومور بزرگتر باشد، غدد بزاقی اوضاع بهتری دارد و در غدد بزاقی مینور شانس بدخیمی بیشتر است .

تومور موکواپیدرموئید کارسینوما

تومورهای بدخیم انواع متعددی دارند که شایع ترین نوع توده های بدخیم موکواپیدرموئید کارسینوما “MEC” است و از درجات خفیف تا شدید را شامل می شود .

تومور آدنویید سیستیک کارسینوما

آدنویید سیستیک کارسینوما که با نام “ACC” شناخته می شود، که این نوع تومورها عصب دوست هستند و تمایل دارند زمانی که در مجاورت عصب قرار گرفته اند مسیر آن را ادامه دهند و گاهی هم ممکن است از مسیر خارج شوند . درمان این نوع تومور ها جراحی هست و برداشت کامل به وسعت شدت می باشد و معمولا رادیوتراپی هم به درمان اضافه می شود .

تومور آسینیک سل کارسینوما

در درجه سوم توده آسینیک سل کارسینوما خواهد بود، که شیوع کمتری دارد و شیوع این در بچه ها نسبت به بزرگان بیشتر است .

تجربه بیمار با غده بناگوشی (پاروتید) و  رضایت مندی بیمار (جراحی تومور پاروتید)
 

درمان تومورهای غدد بزاقی

در درمان تومورهای غدد بزاقی، شیمی درمانی نقش آنچنانی نخواهد داشت و در موارد خوش خیم رادیوتراپی و شیمی درمانی اصلا جایگاهی ندارد و در موارد بدخیم درمان اصلی جراحی می باشد ولی براساس شدت بدخیمی ممکن است رادیوتراپی هم اضافه شود و به ندرت شیمی درمانی برای افزایش اثر رادیوتراپی مد نظر می باشد .

جراحی پاروتید

جراحی پاروتید معمولا به روش باز انجام می شود . در این جراحی از کنار گوش برش داده می شود و برش ها معمولا به نحوی انجام می شود که قابل رویت نخواهد بود و کمتر به چشم می خورد و تومور خارج شده و سپس برای پاتولوژی ارسال می گردد .

 

برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه نمایید .

مطالب مرتبط با این مقاله :

جراحی غدد بزاقی

سنگ غدد بزاقی

سرطان غدد بزاقی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۷ میانگین: ۳]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۱۰ Comments
  1. سلام خسته نباشید، چه چیزی باعث به وجود آمدن غده بناگوشی می شه ؟ این بیماری می تونه ارثی هم باشه ؟

    Reply
    • سلام
      من مادرم زیر بناگوش خیلی متورم شده مثل عکس بالایی و خیلی سفت نمی‌دانیم چکار کنیم اگر بفرمایید من نتیجه آزمایش سی تی و عکس تورم را ارسال میکنم ممنون

      Reply
      • سلام برای پاسخدهی سریع تر میتونید به مشاوره آنلاین مراجعه کنید.
        روی لینک زیر کلیک کنید.
        https://b2n.ir/z02470

        Reply
    • سلام ؛ متاسفانه علت قطعی و مشخصی ندارد.

      علیرغم شیوع نسبی توده های بزاقی بعلت تنوع آنها علت اختصاصی که بعنوان عامل شناخته شود مشخص نشده است.

      در یکی از انواع آن ارتباط سن بالا و سیگار و جنس مذکر دیده شده است ولی در موارد دیگر تحقیقات هنوز به علل مشخصی نرسیده اند

      Reply
  2. با سلام من تیرماه ۹۸ غده پاروتید عمل کردم غده ۳×۳×۴ پلوئومورفیک آدنوم بود از همان ابتدای عمل پایین محل عمل یه خورده ورم داشت و همینطور مانده مثل اینکه همون غده که ابتدا پایین صورتم از عقب بود الان کمی پایین تر بالای گردن هست و حالت خواب رفتگی مورمور دارد. سونو دادم گفتن چیزی خاصی نیست .آیا بعد از ۲ سال نباید این ورم بخوابه و حالت مور مور قطع بشه ؟

    Reply
    • سلام
      خیلی غیرمعمول نیست گاهی ورم ناشی از بودنِ طولانی مدتِ توده ها هستند و خیلی اوقات نیاز است که به طور همزمان یا بعد از اینکه التهاب اصلی خوابید لیفت صورت انجام بگیرد. اگر سن بالای ۳۵ سال و بالاتر باشد پیشنهاد می شود لیفت صورت انجام بگیرد.

      Reply
  3. غده پاراتیروئید من زیرگوش راست ۱سانتی خوش خیم نمونه گیری کردم چکار باید انجام بدهم. عمل نیاز دارد

    Reply
    • سلام. توده پاروتید نیازمند جراحی است. در صورت تمایل به ادامه کار با دکتر جهت هماهنگی با شماره های مطب یا سیستم نوبت دهی مشاوره آنلاین یا حضوری ماوراطب هماهنگ نمایید

      Reply
  4. سلام ببخشید هزینه عمل جراحی پاروتیدکتومی سطحی و پاروتیدکتومی عمقی چند میشه؟

    Reply
    • سلام به منظور آگاهی از هزینه های جراحی با شماره های ذیل تماس بگیرید.
      ۲۲۰۷۹۶۲۴
      ۲۲۰۸۹۷۵۸

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *