۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / جراحی بینی / سنگ لوزه چیست؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

سنگ لوزه چیست؟

سنگ‌ های لوزه، ذرات سخت و گاها دردناکی از باکتری ‌ها هستند که به گوشه‌ لوزه‌ ها می‌ چسبند. لوزه ها ساختارهای غده مانندی در پشت گلو هستند. در هر سمت از گلو یک لوزه وجود دارد. لوزه ها از بافتی با لنفوسیت ها ساخته شده اند، لنفوسیت ها سلول هایی هستند که از عفونت ها پیشگیری کرده و به مبارزه با آنها می پردازند. بسیاری از متخصصان معتقدند لوزه ها در سیستم ایمنی بدن نقش دارند، یعنی مانند یک توری عمل کنند و باکتری ها و ویروس هایی را که از راه گلو وارد می شوند به دام می اندازند.

اما لوزه ها همیشه وظایف خود را به خوبی انجام نمی دهند! حتی برای بعضی افراد، بیش از آنکه سودمند باشند مایه دردسر هستند. تحقیقات نشان می ‌دهد برداشتن لوزه ها شرایط فرد را در برابر عفونت های ویروسی و باکتریایی نسبت به افرادی که لوزه دارند خطرناکتر نمی کند، این بدین معنی است که اگر لوزه ندارید جای نگرانی نیست.

علل ایجاد سنگ لوزه

لوزه ‌های شما پر از سوراخ سنبه هایی هستند که باکتری‌ ها و چیزهای دیگر، مثل سلول ‌های مرده و مخاط، می ‌توانند به دام بیفتند. وقتی این اتفاق می افتد، ذرات به هم می چسبند و سنگ لوزه ایجاد می شود. سنگ لوزه اغلب در افرادی اتفاق می افتد که التهاب یا تورم طولانی مدت در لوزه های خود دارند. بسیاری از مردم لوزه های کوچک دارند، اما به ندرت شاهد وجود سنگ لوزه بزرگ هستیم.

علائم سنگ لوزه

سنگ لوزه های کوچک ممکن است علائم واضحی نشان ندهند. حتی گاهی سنگ لوزه های بزرگ نیز بی علامت هستند و تنها با اشعه ایکس یا سیتی اسکن یافت می شوند. علائم سنگ لوزه عبارتند از:

بوی بد دهان

نشانه اصلی سنگ لوزه ها بوی بد دهان یا تنفس بد بو می باشد که با عفونت لوزه همراه است.

یک مطالعه روی بیماران مبتلا به ورم لوزه های طولانی مدت نشان میدهد، تنفس آنها حاوی بخار ترکیبات گوگردی است، که منجر به بوی بد دهان میشد. همچنین محققان دریافتند که ۷۵ درصد از افرادی که مقادیر غیرعادی بالایی از این ترکیبات داشتند، سنگ لوزه نیز داشتند.

گلو درد

وقتی به سنگ لوزه و ورم لوزه به صورت همزمان مبتلا می شوید، تشخیص اینکه کدام عامل باعث درد در گلو می شود، دشوار است. چرا که خود سنگ لوزه نیز ممکن است باعث درد یا ناراحتی در گلوی شما شود.

سرفه

سنگ لوزه ممکن است منجر به تحریک گلو و ایجاد سرفه شود.

ذرات و توده های سفید

ممکن است بتوانید سنگ لوزه را در پشت گلوی خود به صورت غده یا توده ای از مواد سفید جامد ببینید.

مشکل در بلع

  بسته به محل یا اندازه سنگ لوزه، بلعیدن غذا یا مایعات ممکن است سخت یا دردناک باشد.

گوش درد

سنگ لوزه ها می توانند در هر جایی از لوزه ایجاد شوند. به دلیل وجود مسیرهای عصبی مشترک، ممکن است در گوش خود احساس درد کنید، حتی اگر سنگ لوزه با گوش شما تماس نداشته باشد.

تورم لوزه ها

هنگامی که ذرات در گوشه های لوزه سفت می شوند و سنگ لوزه تشکیل می شود، التهاب، عفونت و همچنین خود سنگ لوزه ممکن است لوزه شما را متورم کند.

تشخیص سنگ لوزه

پزشک معمولاً می‌تواند سنگ ‌های لوزه را با معاینه بالینی تشخیص دهد. حتی اگر آنها در لایه ها و چین های لوزه ‌های شما پنهان شده‌ باشند، اما ممکن است برای شناسایی و تشخیص دقیق تر آنها به آزمایش‌ های تصویربرداری مانند سی‌تی اسکن یا ام ‌آر‌ آی نیاز داشته باشید.

درمان سنگ لوزه

بسیاری از سنگ های لوزه، به ویژه آنهایی که علائم ندارند، نیاز به درمان خاصی ندارند. البته این امر بستگی به اندازه آنها و دردناک بودنشان دارد.

درمان ها عبارتند از:

آنتی بیوتیک ها

داروها ممکن است کمک کننده باشند، اما در نظر داشته باشید که دارای عوارض جانبی می باشند و نمی توانند عامل اصلی ایجاد سنگ لوزه شما را برطرف کنند.

عمل جراحی برای برداشتن

  اگر سنگ‌ های لوزه شما بزرگتر از حد معمول هستند یا برای شما مشکلاتی ایجاد می‌کنند، پزشک ممکن است تشخیص دهد که آنها را از بین ببرد.

برداشتن لوزه

  اگر سنگ لوزه ها برای شما به یک مشکل طولانی مدت تبدیل شده اند، ممکن است لازم باشد لوزه های خود را خارج کنید.

کریپتولیز

در این روش از لیزر برای لوزه ‌های شما استفاده می‌شود که احتمال ایجاد سنگ‌ های لوزه را کاهش می دهد.

عوارض سنگ لوزه

سنگ‌های بزرگ لوزه‌ ها می‌توانند باعث تورم لوزه‌ ها شوند و در بلع مشکل ایجاد کنند. سنگ لوزه ها همچنین گاهی اوقات می توانند باعث عفونت شوند.

پیشگیری از سنگ لوزه

افرادی که به مدت طولانی به ورم لوزه مبتلا هستند بیشتر در معرض ابتلا به سنگ لوزه می باشند. تنها راه قطعی جلوگیری از آن این است که لوزه های خود را بردارید.

اما توجه کنید که عادات خوب محافظت دهان و دندان می تواند به جلوگیری از سنگ لوزه کمک کند. دندان های خود را مرتبا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا باکتری ها از بین بروند و اشیا در لوزه هایتان گیر نکنند. غرغره کردن بعد از غذا نیز می تواند از تجمع غذا جلوگیری کند.

منبع:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/tonsil-stones-tonsilloliths-treatment-and-prevention

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۳ میانگین: ۲]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *