۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / غده بزاقی / سنگ غدد بزاقی چه علائمی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه

سنگ غدد بزاقی چه علائمی دارد؟

سنگ غدد بزاقی بیشتر در غدد تحت فکی تشکیل می‌شود و معمولا در افراد بالای ۴۰ سال مشاهده می شود و در مردان بیشتر از زنان رایج است. غدد بزاقی ترشحات غلیظی دارد و تخلیه بزاق در آن به سمت بالا است. ایجاد اختلال در مسیر خروجی این غدد، موجب ایجاد سنگ می‌شود که به آن‌ها سنگ‌های غدد بزاقی گفته می‌شود. 

سنگ غدد بزاقی چیست؟

سنگ غدد بزاقی چیست؟

سنگ غدد بزاقی یک مشکل مرتبط با غدد تحت فکی است. غدد بزاقی مسئول تولید و ترشح مایع بزاق به داخل دهان هستند که نقش مهمی در مرطوب نگه داشتن دهان و فرآیندهای هضمی دارند. هنگامی که مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، و مواد آلی در بزاق افزایش پیدا می‌کنند، ممکن است به شکل سنگ‌ در آمده که به آن سنگ غدد بزاقی می‌گویند.

بیشتر بخوانید: درمان سنگ لوزه

علت تشکیل سنگ غدد بزاقی

علت اصلی به وجود آمدن سنگ های غدد بزاقی ناشناخته است. تنها عامل شناخته شده آن خشکی همیشگی دهان و کم آبی بدن است. 

اما برخی عوامل ممکن است موجب ایجاد سنگ غدد بزاقی شود که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

کاهش ترشح بزاق

اگر تولید بزاق کم شود یا خشکی دهان افزایش یابد، احتمال ایجاد سنگ غدد بزاقی افزایش پیدا می‌کند.

مواد معدنی زیاد در بزاق

افزایش مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر در بزاق ممکن است باعث ایجاد سنگ‌ها شود.

سایر عوامل احتمالی

آب‌وهوا، مصرف کم‌آب، داروها و …  ممکن است بر ترشح بزاق و ترکیب سنگ‌ها تأثیر بگذارند.

علایم سنگ غدد بزاقی

سنگ غدد بزاقی ممکن است بدون علائم باشد و زمانی که به اندازه کافی بزرگ شد،علائم آن بروز کند. با افزایش اندازه سنگ یا وقوع مشکلات مرتبط، ممکن است علائم زیر ظاهر شوند:

احساس درد در منطقه غدد بزاقی یا دهان یکی از علائم سنگ این غده‌ها است. این درد معمولاً هنگام غذا خوردن یا زمانی که ترشح بزاق بیشتر احساس می‌شود.

غدد بزاقی ممکن است به شدت دچار تورم شود به خصوص اگر یکی از غدد گلویی تحتانی یا فوقانی تحت تاثیر قرار گرفته باشد. همچنین اگر با عفونت همراه باشد موجب تورم صورت و گردن می‌شود.

در برخی موارد سنگ های غدد بزاقی بدون علامت و نشانه بوده و هیچ علایمی ندارند و به طور ناگهانی در رادیوگرافی تشخیص داده می شوند. این فناوری امکان نمایش تصاویر داخلی بدن با استفاده از امواج صوتی را فراهم می‌کند.

ممکن است بزاق تغییراتی از خود نشان دهد. به عنوان مثال با بوی نامطبوع دهان همراه باشد.

وجود سنگ‌های بزاقی می‌تواند باعث خشکی دهان و افزایش احساس عطش شود.

انواع سنگ غدد بزاقی

افرادی که بیماری سنگ غدد بزاقی مبتلا هستند. ممکن است انواع مختلفی از این سنگ ها را تجربه کنند. به طور کلی  سنگ غدد بزاقی به دو دسته تقسیم می شود که در ادامه به هر کدام از آنها اشاره خواهیم کرد:

سنگ غدد بزاقی اوراتی: افرادی که سنگ غدد بزاقی آن‌ها از نوع اوراتی است، به راحتی قابل تشخیص نیست و پزشک برای تشخیص آن باید از روش‌ها و آزمایش‌های مختلفی استفاده کند.

سنگ غدد بزاقی کلسیمی: افرادی که سنگ غدد بزاقی آن ها از نوع کلسیمی است به راحتی قابل تشخیص بوده و پزشک با معاینه فیزیکی یا با کمک عکس‌های رادیولوژی می‌تواند این بیماری را تشخیص دهد. 

درمان سنگ غدد بزاقی

گاهی اوقات یک عفونت کوچک در دهان می تواند منجر به تورم شود و باعث به وجود آمدن یک سنگ غدد بزاقی کوچک شود. این سنگ ها همچنین می توانند به چندین سنگ کوچکتر تبدیل شوند و خود را نشان دهند.

برای از بین بردن این سنگ ها نیاز است که اقدامات درمانی را شروع کنید. افرادی که به سنگ غدد بزاقی مبتلا می شوند، هرگز نباید خودشان آن ها را بشکنند و یا بردارند. زیرا این امر ممکن است باعث آسیب یا زخم شدن دهان شود.

روش‌های کم تهاجمی درمان سنگ غدد بزاقی

روش‌های کم تهاجمی رایج‌ترین شکل درمان است که برای از بین بردن سنگ‌های غدد بزاقی استفاده می‌شود. همین طور بیشتر متخصصان ترجیح می دهند از روش های کم تهاجمی تر و نوین تر برای از بین بردن سنگ غدد دهان استفاده کنند. برخلاف جراحی سنتی سنگ غدد بزاقی، این روش‌ها به جای برداشتن کامل غدد، آن‌ها را درمان می‌کنند. برداشتن غده تنها در صورتی انجام می شود که روش های کم تهاجمی موثر نباشند و باعث ازبین رفتن سنگ ها نشوند.

سنگ‌های غدد بزاقی کوچک و متوسط ​​معمولا با سیالندوسکوپی که یک روش سرپایی کم تهاجمی که سنگ‌ها را بیرون می آورد، درمان می‌شوند.

معمولا برای سیالندوسکوپی از بیهوشی عمومی استفاده می شود. از بی حسی موضعی برای روش های درمان ساده تر استفاده شود. در انجام سیالندوسکوپی بهبودی تقریباً آنی است و هیچ بخیه، جای زخم یا دردی طی انجام سیالندوسکوپی ایجاد نمی شود.

تشخیص سنگ غدد بزاقی

تشخیص سنگ‌های غدد بزاقی معمولاً توسط پزشک انجام می‌شود. برخی از روش‌ها و ابزارهایی که برای تشخیص سنگ‌های غدد بزاقی استفاده می‌شوند، عبارتند از:

پزشک با گرفتن تاریخچه بالینی از بیمار و انجام معاینه فیزیکی می‌تواند به سنگ غدد بزاقی را تشخیص دهد. و  سوالات خصوص علائم مشکلات غدد بزاقی، میزان خشکی دهان، و درد و تورم را مطرح کند.

با توجه به نتایج این تست‌ها و تصاویر تشخیصی، پزشک می‌تواند تشخیص دقیق‌تری برای مشکلات غدد بزاقی قرار دهد و راه‌های درمانی متناسب با شرایط فرد را پیشنهاد کند.

بیشتر بخوانید: عفونت غدد بزاقی

پیشگیری از ایجاد سنگ غدد بزاقی

برای پیشگیری از ایجاد سنگ غدد بزاقی، می‌توانید اقداماتی انجام دهید که به حفظ بهداشت دهان و تنظیم ترشح بزاق کمک کند. در ادامه تعدادی از راهکارهای پیشگیری از ایجاد سنگ غدد بزاقی آورده شده است:

افزایش مصرف آب می‌تواند به غدد بزاقی کمک کند و از ایجاد سنگ‌های بزاقی جلوگیری کند.

رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند بسیار کمک کننده باشد.

رژیم غذایی با تنوع مناسب و حاوی مقادیر کافی مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر می‌تواند به سلامت غدد بزاقی کمک کند.

مصرف مواد غذایی با مواد افزودنی مانند شکرهای مصنوعی و اسیدهای افزوده را کاهش دهید. این مواد ممکن است به افزایش ترشح بزاق و ایجاد سنگ‌ها منجر شوند.

در صورت داشتن علائم مشکوک یا مشکلات در منطقه غدد بزاقی، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام و درمان مسائل مربوط به غدد بزاقی می‌تواند از ایجاد مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند.

درمان سنگ های غدد بزاقی

سنگ های ایجاد شده اندازه کوچکی داشته باشند خود به خود رفع می شوند و جای هیچ گونه نگرانی ندارد اما در صورتی که این سنگ ها دارای اندازه بزرگی باشند نیاز به عمل جراحی کوچک دارند. این جراحی تحت بی حسی موضعی انجام می شود در صورتی که سنگ تشکیل شده در انتهای مجرا باشد پزشک با ایجاد شکاف کوچکی بروی مجرا سنگ را از داخل دهان بیرون می آورد. برای درمان سنگ های غدد بزاقی می توان از روش سنگ شکنی که با استفاده از امواج ماوراء صوت می باشند استفاده کرد.

روش درمان ترکیبی

به دلیل محل قرارگیری سنگ‌های غدد بزاقی بزرگ‌تر نمی توان آن ها را از روش کم تهاجمی درمان کرد. برای برداشتن آن ها، به عمل جراحی همراه با سیالندوسکوپی نیاز می باشد. جراح یک برش در پشت دهان یا نزدیک گوش ایجاد می کند. اگر مجرای بزاقی باریک باشد، جراح ممکن است یک استنت (فنر) را در مجرا قرار دهد تا آن را باز نگه دارد. استنت ها را می توان دو تا چهار هفته پس از عمل برداشت.

پس از عمل جراحی، ممکن است در محل برش ایجاد شده احساس درد داشته باشید اما نگران نباشید تنها دو هفته طول می کشد تا بهبودی کامل خود را بدست بیاورید. بعد از جراحی خیلی نباید به فک و دهان خود فشار بیاورید، باید غذاهای نرم بخورید و داروهای مسکن را در صورت نیاز مصرف کنید و به دستورلعمل های پزشک خود عمل کنید.

جراحی رباتیک

گاهی اوقات ممکن است دستیابی به سنگ غدد بزاقی به دلیل اندازه ای که دارد و یا محلی که قرار گرفته است کمی دشوار باشد. در این شرایط جراح شما ممکن است از TORS-sialo یا sialo-TORS-sialo استفاده کند تا به سنگ برسد. TORS یک روش کم تهاجمی است. با این روش می توان به نواحی از دهان و گلو که دسترسی به آن از روش جراحی سنتی دشوار است، دست یافت.

فناوری رباتیک می تواند به تیم جراحی شما کمک کند تا تصویر واضح تری از ناحیه ای که سنگ در آن قرار دارد، داشته باشند و در مجرا های تنگ بهتر حرکت کنند. علاوه بر این، در اینم روش نیازی جراح می تواند برش بسیار کوچک تری ایجاد کند. برش های بزرگ در جراحی می تواند به اعصاب دهان آسیب وارد کند.

بیشتر بخوانید: سیالوگرافی غدد بزاقی

بعد از جراحی سنگ‌ غدد بزاقی

پس از برداشتن سنگ، تقریباً همیشه غده بهبود پیدا می‌کند. خیلی کم پیش می آید که در هنگام جراحی غدد بزاقی را نیز بردارند. غدد بزاقی تنها زمانی برداشته می شود که سنگ خیلی، خیلی بزرگ باشد و راهی جز برداشت غدد برای از بین بردن سنگ نباشد. البته برداشتن غدد در برخی موارد ممکن است ضروری باشد برای مثال غدد برخی افراد ممکن مدام سنگ بسازند، این افراد باید برای بهبودی کامل غدد خود را در بیاورند.

سوالات متداول

نتیجه گیری

سنگ غدد بزاقی ممکن است بدون علائم خاصی باقی بمانند تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ نشوند. اما در صورتی که این سنگ‌ها بزرگ شوند، ممکن است باعث مشکلاتی نظیر درد، تورم، و عفونت در منطقه غدد بزاقی شوند. درمان ممکن است از طریق تغییرات در رفتارهای دهانی، استفاده از آب بیشتر، و در موارد بیشتر، حتی با حاکمیت مشاوره پزشکی شامل تجویز داروها یا حتی جراحی صورت گیرد.

در صورت تجربه هر یک از این علائم یا مشکلات مشابه، مهم است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشکان می‌توانند با استفاده از ابزارهای تصویربرداری مانند سونوگرافی یا معاینه‌های بالینی تشخیص دقیق‌تری ارائه دهند و به شما درمان مناسب را توصیه کنند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱۳ میانگین: ۳.۱]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان عفونت غدد بزاقی

درمان عفونت غدد بزاقی

درمان عفونت‌های بزاق به دو دسته پزشکی و جراحی تقسیم می‌شود. انتخاب نوع درمان به نوع و شدت مشکل بستگی دارد. اگر منشا عفونت...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۷۱ دیدگاه ها
  1. سلام اقای دکتر
    بنده چند سالی هست که دو عدد سنگ در زیر فکی رو بهمراه دارم هر چند مدت یک بار متورم میشود و با انتی بیوتیک تقریبا مهارشون میکنم خواستم بدونم چکار باید بکنم

    پاسخ
    • سلام
      سنگ غده بزاقی که در مجرا باشد از طریق دهان و در عمق غده اگر باشد از بیرون بهمراه غده باید خارج شود
      بهداشت دهان
      مصرف مایعات زیاد و کمی ترشی در موارد سنگ های کوچک کمک کننده است

      پاسخ
  2. سلام..من سنک ۲ میلی در غده تحت فکی چپم دارم..چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      سنگ دو میلی متری غالبا شانس دفع خودبخود زیادی دارد. با مصرف زیاد مایعات و ماساژ پایین گردن به جلو و کمی مصرف مواد ترش این شانس را افزایش دهید

      پاسخ
  3. سنگ ۲ ونیم میلی من در قسمت پروگزیمال مجراست..یعنی نزدیک غده..الان ۳ ماهه که متوجه شدم تکون نخوره‌‌‌گاهی متورم میشه فقط…جراح گفته از بیرون باید عمل کنم ولی خودم فکر میکنم شاید دفع بشه یا از داخل دهانم بشه عملش کرد.نظر شما چیه

    پاسخ
    • سلام
      تا ۵ میلی متر حتی بیشتر امکان دفع دارد
      گاهی میشه اندوسکوپیک انرا خارج نمود
      مصرف زیاد مایعات، کمپرس گرم و کمی ماساژ و تحریک کم با ترشیحات توصیه می شود

      پاسخ
  4. سلام آقای دکتر
    چند روز پیش بعد از خوردن غذت یک توده بادامی شکل در زیر فک من ایجاد شد و کمی هم دردناک بود به دلیل داشتن خلط دهانی فکر کردم شاید از سرماخوردگی و عفونت باشه بعد از چند ساعت کم کم این تورم خوابید . به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کردم چون ایشون در زمان معاینه چیزی رو لمس نکردند به من ۱۰ روز کلاموکس ۶۲۵ تجویز کردند منتها بعد از گذشت چند روز ( ۳ روز پس از شروع مصرف کلاموکس ) با خوردن چند عدد بیسکویت شور مجددا و به سرعت در همون ناحیه ورم ایجاد شد و باز بعد از چند ساعت فروکش کرد. الان نمی دونم چی کار کنم ؟ تا پایان ۱۰ روز مصرف کلاموکس صبر کنم یا اینکه پیگیر این قضیه از همین الان باشم ؟
    ممنون

    پاسخ
    • سونوگرافی غده بزاقی انجام دادم نتیجه زیر مشخص شد آقای دکتر تجویز شما چی هست ممنون میشم راهنمایی بفرمایید ؟
      A 5.5 mm stone is seen in middle aspect of left submandibular duct with associated proximal duct dilation
      آیا سنگی با این ابعاد و در جایی که قرار گرفته قابلیت دفع خود به خودی داره ؟

      پاسخ
    • سلام
      این موارد ناشی از تنگی یا سنگ مجرای بزاقی است
      غالبا بهبود می یابد در صورت تداوم مشکل یا تکرار و تایید سونوگرافی گاهی جراحی توصیه می شود
      مصرف زیاد مایعات و کمی ماساژ کمک کننده است

      پاسخ
  5. با عرض سلام و احترام

    بن ه یک سنگ دو و نیم میلیمتری در یکی از مجاری در غده لنفاوی زیر گلو در سمت راست دارم که در جواب سونوگرافی غده بزاقی ساب ماندیبو لار سمت راست سایز غده را درحد نرمال تشخیص داده به تجویز دکتر معالج حدود ده روز تعداد ۴۰ عدد آنتی بیوتیک مصرف به همراه آب زیاد مصرف کردم به ندت ده روز و سپس سونوگرافی ولی سنگ دفع نشده ومن هنوز جواب س نو گرافی را نزد دکتر معالج نبردم به نظر جنابعالی باید چکار کنم
    ممنون فولادی

    پاسخ
    • سلام
      سنگها با این سایز غالبا کم کم دفع می شوند
      مصرف زیاد مایعات و بهداشت دهان لازم است
      معمولا جهت فروکش التهاب چند روز انتی بیوتیک تجریز می شود
      اگر علایم همچنان پابرجا باشد یا مکرر عود کند بهتر است سنگها خارج شود

      پاسخ
  6. سلام جناب آقای دکتر بنده یک هفته قبل ناگهان متوجه شدم زیر گلویم متورم شده و درد دارد رفتم اورژانس روز پنجشنبه ، و سونوگرافی گفتند دو تا سنگ ۲۰ و ۱۴ میلیمتر در غده ساب مندیبولار دارم به دکتر جراح گوش و حلق و بینی مراجعه و به من کوآموکسی کلاو ۶۲۵ داد بهمراه سرم شستشوی داد و گفت ده روز مصرف کنم و مجددا سونوگرافی و سی تی اسکن انجام شود، لطفا بفرمائید عمل ضروری است، در حال حاضر درد خاصی ندارم، اگر عمل ضروری است بنظر جنابعالی کجا انجام دهم که امکانات کامل داشته باشد، آیا عمل پیچیده است ، بابازاده هستم از گرگان گلستان، با تشکر و احترام فراوان

    پاسخ
    • سلام
      برای اطلاعات بیشتر در مورد سنگ بزاقی می توانید به کانال و سایت مراجعه کنید.

      بهر حال با دارو خوب است که التهاب و درد فروکش کند، با مصرف زیاد مایعات و شستشو و کمپرس گرم و ماساژ به سمت جلو

      ولی بعدا ممکنه نیاز به جراحی اندوسکوپی یا از داخل دهان و یا جراحی از خارج شود

      پاسخ
      • سلام
        احتمالا تنگی نسبی در مجرا وجود دارد و باعث احتباس ترشحات می شود، به مصرف زیاد مایعات و ماساژ ادامه دهند.
        جراحی در موارد طول کشیده یا سنگ بزرگ یا علایم توصیه می شود

        پاسخ
  7. سلام آقای دکتر همسرمن سنگ غددبزاقی داره دردگوش داشتن که باماساژ و…بهترشده اما بزافشون مرتب تلخ وشورمیشه که خیلی اذیتشون میکنه به نظرشما بایدجراحی بشه؟این شوری وتلخی ربطی به سنگ داره یا عصبیه؟ممنون

    پاسخ
  8. سلام.
    بعد از سونوگرافی و سی‌تی‌اسکن مشخص شد سنگ غده پاروتید ۴/۵ میلی‌متر دارم. آیا روش اندوسکوپی میشه انجام داد یا شما نظر دیگه‌ای دارین؟
    با تشکر از توجهتون.

    پاسخ
    • سلام
      در این سایز شاید با مصرف زیاد مایعات و ماساژ بهتر شود ولی در صورت بابی ماندن با اندوسکوپی می توان تلاش نمود

      پاسخ
      • سلام اقای دکتر،جسارتا میشه راهنمایی کنید که کجا و چطور میشه با استفاده از سنگ شکن سنگ بزاقی رو خرد کرد؟توسط خودتون انجام میشه؟چون احتمال اسیب به عصاب صورت و فلج شدن عضلات صورت رو گفتن وجود داره تمایلی به جراحی ندارم

        پاسخ
        • این روش خیلی کاربردی ندارد، امروزه روش های جایگزین بهتری وجود دارد که شما می توانید از آن ها استفاده کنید .

          پاسخ
  9. سلام آقای دکتر خانمی هستم ۴۵ ساله غدد بزاقی زیر فکی من سنگ سازند تا حالا ظرف یکسال دو بار عمل شدم ولی بازهم ۴ عدد سنگ در غدد بزاقی فک پایین ایجاد شده چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      در این موارد توصیه برداشتن خود غده بزاقی است

      پاسخ
  10. سلام .من ۳۵ سالم در حالتی که غذا یا هه ر چیزی که ترش باشد بخورم غده بزاق زیر کف بزرگ می شود و بعد نیم ساعت کمتر یا زیاتر خود به خود درست می شود اگه زحمت نباشد من و راهنمای کنید چه کار کنم .ممنون

    پاسخ
    • سلام
      احتمالا مجرای بزاقی تنگی یا انسداد دارد
      توصیه اصلی مصرف زیاد مایعات، ماساژ از عقب به جلو در زیر فک و تحریک با ترشی خفیف
      بررسی با معاینه و سونوگرافی
      درمان در مواردی گشاد کردن مجرا با سیالواندوسکوپی
      و در موارد کمتری جراحی برداشتن غده بزاقی

      پاسخ
  11. سلام من حدود یک سالی بود که در گوش و فکم هر چند وقت یه بار درد شدیدی رو حس میکردم ولی با مسکن اروم میشد ولی حالا رفتم دکتر و گفتن احتمالا سنگ غدد بزاقی هست ولی سونوگرافیم چیزی نشون نداد ولی همچنان درد شدید دارم که مسکن هم جواب نمیده. چیکار باید بکنم

    پاسخ
    • سلام. درصورت تداوم درد مسکن و شل کننده عضلات در کنار مصرف مایعات زیاد و ماساژ توصیه می شود ولی در صورت شک به سنگ لازم است پیگیری شود

      پاسخ
  12. درود جناب دکتر.تصویر سنگ۵/۴م م در قسمت میانی ساب مندیبولار.تصویر لنف نودهای متعدد با نمای راکتیو حداکثر سایز ۱۶×۶ م م در زنجیره ژوگولار راست که میتواند ثانویه به سیالوادنیت غده تحت فکی راست باشد (سونو). جناب دکتر توده سفت و متورم به اندازه توپ تنیس بسیار دردناک بیشتر از دوماهه که زیر فکم دارم کلا دو سال بود که هر چندماه متورم میشد و دردناک و با آنتی بیوتیک خوب میشد.به نظرتون با ماساژ خوب میشه؟به دلایلی توانایی انجام عمل و بستری شدنو ندارم.سپاسگزار میشم راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
    • سلام
      اگر درد ندارد می توانید با ماساژ و مصرف زیاد مایعات پیگیری کنید و گرنه اگر زیاد شده و طول کشیده بهتر است برداشته شود

      پاسخ
  13. سلام آقای دکتر عرض ادب و خداقوت بنده بعد از تورم زیر فک و مراجعه به پزشک و سنوگرافی و سی تی اسکن متوجه وجود یک سنگ در میانه ی غده ی ساب مندیبولار چپ به ابعاد دوازده میلیمتر شدم پزشک محترم پیشنهاد عمل از بیرون دهن همراه با برداشتن کل غده را دادند ولی در حال حاضر من مشکل خاصی از لحاظ درد و التهاب و عفونت ندارم آیا امکان خروج سنگ بدون عمل جراحی وجوذ دارد ؟؟
    یا اگر کلا عمل نکنم چه عوارضی برای من خواهد داشت ؟
    با سپاس از شما

    پاسخ
    • سلام
      سنگ های غدد بزاقی خیلی شایع هستند و می توان در اتاق عمل بتوان به روش آندوسکوپی آن را خارج کرد و در غیر این صورت نیاز به جراحی است. جایی برای نگرانی از عوارض نیست ولی بالاخره هر اقدامی ممکنه مقداری عوارض داشته باشد.

      پاسخ
  14. با سلام
    در سونوگرافی انجام شده دو سنگ به ابعاد ۸ و ۱۰ م‌م، دیده شده، دکتر جراح توصیه به برداشتن کل غده و جراحی از زیر فک رو دارند، اولا با روشی جز جراحی امکانپذیر هست یا خیر؟ دوما امکان درمان دیگری هست یا خیر،
    متشکرم

    پاسخ
    • سلام سنگ های غدد بزاقی خیلی شایعند و می توانند در برخی از مجاری غدد بزاقی باشند اگر در ابتدای مجرا باشد می شود ان را از داخل دهان خارج کرد و اگر در قسمت های عمیق تر بود بهتر است که غده خارج شود. می توان به روش اندوسکوپیک هم برای خارج کردن سنگ اقدام کرد و شانسی به بیمار داد.

      پاسخ
  15. سلام اقای دکتر من چند روزی هست که احساس میکنم زیر زبانم
    چیزی مثل افت دهان وجود دارد تا اینکه امروز با مطالبی که در اینترنت خوندم متوجه شدم که سنگ غدد بزاقی هست در این وضعیت و با وجود بیماری کرونا ویروس هم نمیشه به پزشک مراجعه کرد راهی هست که بشه درمانش کرد؟

    پاسخ
    • سلام
      مصرف مایعات و‌ماساژ غده به سمت قدام توصیه می شود.

      پاسخ
  16. سلام دکتر
    حدود ۱۷ روزاست هنگام غذا خوردن بعضی اوقات غده بزاقی زیر فکیم کمی میادبالا ودرد داره بعداز غذا فوری درست میشه
    رفتم‌دکتر سونو گرافی نوشت سنگ ۱/۷میلی داره دارو انتی بیوتیک داده آیا به نظرتون سنگ دفع میشه یا مشکل برام پیش میاره ممنون از راهنمایی شما دکتر عزیز

    پاسخ
    • سلام به شما
      میشه بهش فرصت داد خودش خارج شود- مصرف مایعات- ماساژ به قدام- کمی تحریک با مواد ترش — پیگیری جهت خارج کردن در صورت تکرار مشکلات و عدم خروج

      پاسخ
  17. سلام آقای دکتر
    حدود سه هفتهاست بعداز غذا غده بزاقی زیر فکیم کمی درد وکمی بیرون میزنه بعداز غذا خوب میشه
    دکتر گوش وحلق وبینی رفتم ده روز دارو انتی بیوتیک داد ولی درست نشد سونوگرافی نوشت انجام دادم گفت سنگ یک وهفت دهم میلی داری
    دوباره دکتر انتی بیوتیک نوشت آیا این سنگ دفع میشه خودمم زیاد مایعات میخورم وماساژ و کیسه آب گرم میزارم
    نظرشما چیه آیا دفع میشه یا مشل پیش میاره ممنون دکتر عزیز راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • سلام به شما
      دستورات ادامه دهید- در صورت‌عدم بهبودی لازم است سنگ خارج شود

      پاسخ
  18. سلام اقای دکتروقت بخیر خداقوت
    پدربنده ۵۴ ساله هستندومدتی است متوجه شدندکه سنگ۳/۹ م م درقسمت مجرای بزاقی دارند که هیچ دردی هم ندارندفقط ورم داره که جراح تشخیص بر برداشتن کامل غده بزاقی دارندولی گفتند که دراین نوع جراحی ها امکان اسیب دیدگی عصب لب وزبان وجود دارد
    لطفا راهنمایی کنید جراحی انجام بدن ممکنه عصب های صورتشون اسیب ببینن

    پاسخ
    • سلام به شما
      سنگ های در این حد قابلیت خارج شدن یا حرکت به سمت قدام را دارند، اگر خارج شوند نیاز به اقدامی ندارند اما اگر هنوز در مجرا باشند و در دسترس باشند از طریق دهان قابل خارج کردن است در صورتیکه غده در طولانی مدت آسیب دیده باشد سنگ در خود غده باشد و در مجرا نباشد گاهی لازم به برداشتن غده تحت فکی است. شانس آسیب عصب بسیار کم است.

      پاسخ
  19. سلام اقای دکتر وقت بخیر
    پدرمن ۵۴ساله هستندکه باانجام سنوگرافی متوجه شدند که سنگی به اندازه ی ۳/۹م م دارندکه به تشخیص پزشک ۱۰ روز انتی بیوتیک تجویزشدوبعدلز۱۰ روز اگرباماساژ وخوردن مایعات جابه جا نشد وحرکت نکرد به سمت دهان اخه دکترگفتن اگربه سمت دهان حرکت کندازطریق دهان خارج میکنندولی اگر حرکت نکرد بایدکل غده خارج شودباجراحی ولی گفتن احتمال اسیب دیدگی اعصاب صورت وجوددارد لطفا راهنماییمون کنید اقای دکتر خیرببینید

    پاسخ
    • سلام به شما
      سنگ های در این حد قابلیت خارج شدن یا حرکت به سمت قدام را دارند، اگر خارج شوند نیاز به اقدامی ندارند اما اگر هنوز در مجرا باشند و در دسترس باشند از طریق دهان قابل خارج کردن است در صورتیکه غده در طولانی مدت آسیب دیده باشد سنگ در خود غده باشد و در مجرا نباشد گاهی لازم به برداشتن غده تحت فکی است. شانس آسیب عصب بسیار کم است.

      پاسخ
  20. سلام وقت شما بخیر آقای دکتر

    یک هفته پیش متوجه شدم غده زبر زبانی سمت چپم مثلثی شکل شده و نوک آن سفید بود و اصلا دردی نداشتم که با مصرف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین اون سفیدی که بنظر عفونت یا چرک بود برطرف شد، بعد از دو سه روز این قسمت باد کرد و متورم شد ولی سفیدی ای در کار نبود… و همچنان دردی نداشتم…متخصصدهان و فک و صورت ویزیت شدم با نگاه گفتن سنگ بزاقی هست باید جراجی بشه…عکس گرفتم…چیزی در عکس دیده نشد… دردی نداشتم از اول و ندارم…. توصیه شما چیه در ارتباط با عمل ؟ و اینکه چون هیچ موقع درد نداشتم میتونه نشانه این باشه که سنگی بوده و دفع شده؟!

    پاسخ
    • سلام به شما
      با توجه به شرح حالی که بیان کرده اید التهاب غدد لنفاوی مطرح است توصیه اول مصرف مقدار زیادی مایعات و دهان شویه و به مدت دو هفته از مصرف مواد غذایی ترش خودداری شود و پس از آن مشکل خاصی وجود ندارد. در صورتی که تکرار شد یا ادامه پیدا کرد معاینه حضوری توصیه می شود.

      پاسخ
  21. سلام جناب دکتر وقت بخیر. من خیلی اتفاقی احساس کردم یه برامدگی زیر گوش راستم هست. رفتم سونو و جوابش این بود که یک ضایعه هشت دهم میل در ۵ دهم میل پایین پاروتید قرار گرفته. چه اقدامی باید انجام بدم؟ ممکنه بدون عمل دفع بشه؟ جواب سونو به صورت زیر هست : سلام وقت بخیر من احساس برامدگی زیر گوش راست داشتم و رفتم سونو این جوابش هست ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    there is a hypoechoic lobulated lesion about 8×۵.۵ mm with capsular.bulging in lower portion of the right parotid gland

    پاسخ
    • سلام ، سنگ های کوچک شانس دفع دارند. مصرف زیاد مایعات و ماساژ به سمت قدام پیشنهاد می شود.

      پاسخ
  22. با سلام و احترام دکتر عزیز در سونوگرافی بنده به شرح زیر می باشد
    ۱- یک سنگ به قطر ۴ میلی متر در غدد بزاقی فک چپ
    ۲- لنف نود هیپواکونیک کوچک در ناحیه ساب مندیبولر در دو طرف
    ابعاد و دانسیته هر دو بزاق نرمال گزارش شده است
    ایا این سنگ را می توان شکست و یا دراورد با غده یا بدون غده شرمنده دکتر جان من از اساتید رشته عمران تو شهرمون از اساتید معروف هستم متاسفانه با پرس و جو از این و ان افسردگی عمیق گرفته ام که اگر عمل کنی احتمالا اعصابت پاره بشی و فلج شوی فداتون چکار کنم به نظرتون بهتر است

    پاسخ
    • سلام ، در مواردی امکان خروج بدون باز کردن وجود دارد و مواردی باید همراه با غده سنگ خارج شود. نگران نباشید احتمال آسیب به عصب بسیار اندک است. به علاوه می توانید از مشاوره آنلاین با دکتر استفاده کنید تا ایشان بیشتر راهنمایی کنند.
      برای مشاوره از لینک زیر استفاده کنید.
      مشاوره آنلاین دکتر محبی

      پاسخ
  23. سلام دکتر جان ببخشید مزاحمتون میشم خانمم یه سنگ توی غده بزاقی داره که حدود ۱۳ میلیمتره هر جا رفتیم میگن عمل از بیرون فک ولی من نمیخوام به پوست و اعصاب صورت اسیبی برسه و غده بزاقی خارج بشه ایا روشی وجود داره مثلا سیالو اندوسکوپ یا خرد کردن سنگ یا هر روشی بغیر از عمل خارج کردن غده بزاقی ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید خیلی نگرانیم با تشکر از شما

    پاسخ
    • سلام. در مواردی ممکن است. هر چند برای خروج معمولی هم احتمال آسیب به عصب زیاد نیست

      پاسخ
  24. من سنگ بزاقی تحت فکی داشتم نوزده میلی متر بود و تقریبا دو هفته خیلی اذیت شدم نمی تونستم هیچ چیزی بخورم فقط مایعات با نی می خوردم چند دکتر رفتم همه گفتن باید با جراحی خارج بشه اما بعد یه دکتر دیگه گفت احتمال هشتاد درصد دفع میشه فقط لیمو و چیزهای ترش می خوردم تا بزاق ترشح بشه و ماساژ میدادم ارز سمت گوش به طرف پایین گلوم روز به روز بدتر میشدم مقداری هم دارو دادن به طوری که حتی آب دهانم رو نمی تونستم قورت بدم خوشبختانه بعد از دو هفته سنگ از زیر زبانم خارج شد و من دردم از بین رفت خواستم بگم نگران نباشید چون همه ی دکترا بهم میگفتن باید جراحی بشم چون سنگ بزرگ بود و احتمال دفع کم بود ولی شکر خدا خارج شد و چون عفونت کرده بود جاش مقداری عفونت هم از جای دفع سنگ بیرون آمد و بعد از چند هفته هم هر وقت غذا می خوردم جاش درد میکرد ولی الان بعد از دو سه ماه کاملا خوب شدم.
    کمپرس گرم را هم فراموش نکنید . این تجربه من بود از دفع سنگ بزاقی دو سانتی متری امیدوارم به دردتون بخوره !

    پاسخ
  25. سلام

    امروز بعد از سی تی اسکن متوجه شدم که سنگ غدد بزاقی تحت فکی به اندازه ۶ میلی متر دارم. خیلی اذیتم می کند تازگی. لطفا من را راهنمایی فرمایید

    پاسخ
    • سلام. اگر علامت دار شده و اذیت مس کند بهتر است خارج شود

      پاسخ
  26. سلام وقت بخیر اقایی دکتر ممنونم بخاطر دلسوزی حسن نیت شما خداوند امثال شماها توجامعه ما بیشتر کنه یه سوال محضرتان داشتم به دکتر مراجعه کردم با سونو تشخیص دادن سنگ بزاقی دارم ۱۰میل درفاصله کمی نسبت به کف دهان فرمودن باید از قسمت پایین فک یعنی چندسانت زیر فک باید جراحی بشین خواستم بدونم امکان درمان بدون عمل وهمچنین اگرم لازم باشه جراحی داخل دهان امکان داره ممنونم

    پاسخ
    • سلام. ده میلی نیازمند خارج کردن می باشد اگر قدام باشد از طریق دهان ولی ر در عمق و خلف باشد از بیرون

      پاسخ
  27. سلام من آب دهنم زیاده باعث میشه زیاد تف بکنم میتونم عمل بزاق دهان انجام بدم

    پاسخ
    • سلام. خیر

      پاسخ
      • سلام دکترجان،بنده در دیستال مجراى اصلى ساب مندیبولار سنگ دو میلیمترى دارم،اولا در عمق هستش؟یا در بالا؟،ثانیا با آندوسکوپیک قابل درآوردن هستش یا خیر؟ لطفا راهنمائى ام کنین.ممنونم

        پاسخ
        • سلام. اگر خودبخود دفع نشد برای خروج از طریق دهان اقدام نمایید

          پاسخ
  28. با عرض سلام خدمت جناب آقای دکتر محبی
    من ۴۵ ساله و از حدود ۳ ماه قبل یه توده ۱۰ میلیمتری در ناحیهپشت لاله گوش در ناحیه زاویه فکی داشتم که از چند هفته قبا موقه غذا خوردن دچار التهاب میشد و اخیرا کل غده پاروتید موقع غذا خوردن دردناک میشه.تو سونوگرافی و mri
    سنگ ۴.۵ میلیمتری در لب سطحی غده پاروتید گزارش شد.خواستم ببینم شما عمل سیالو اندوسکوپی را برای خارج کردن سنگ انجام میدید.
    با تشکر فراوان

    پاسخ
    • سلام می توانید مراجعه داشته باشید
      (۰۲۱) ۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۲۲۰۷۹۶۲۴

      پاسخ
  29. سلام دکتر سنگ غده ی بزاقم از زیر زبونم برداشته شده و الان بعد ۲روز از جراحی نگااا ک میکنم میبینم زیر زبونم شله انگار آویزونه
    وسنگین هم هست نمیتونم درست صحبت کنم
    نرماله این

    پاسخ
    • سلام با پزشکتان پیگیری نمایید. بهبودی گاهی چند هفته طول می کشد

      پاسخ
  30. سلام …من هم سنگ زیر زبانم داشتم اندازه نصف لوبیا بود به رنگ زرد بود که بعد از ۲سال خودش از بین غدد بزاقی زیر زبانم خارج شد وخوب شدم

    پاسخ
  31. سلام من توسط دکترصاکی سنگ وتوده غدد تحت فکی رو حدود ۲ماه پیش از زیر زبان جراحی کردم الان میگن دوباره از زیر گلو کامل باید جراحی بشه وکلا غدد دربیارن نگرانم چون هیچ عکسی قبل عمل نگرفتند چون همزمان عمل لیفت هم باید صورت بگیره ، آیا ممکن دوباره برگرده، و راهی هست که عمل نشه .لطفا راهنمایی کنید تشکر

    پاسخ
    • سلام. اگر غده بیمار باشد یا سنگ هم داشته باشد بهتر است غده خارج شود

      پاسخ
      • سلام آقای دکتر من هم سنگ بزاقی در سمت راست گلویم دارم که اندازه ۱۷*۱۰میلی متر هست و چندتا دکتر رفتم و همه گفتن باید غده بزاقی را درآورد و ممکن هست یک رگ عصب که نزدیکش هست قطع بشه و لبم کج میشه جسارتا خواستم ببینم به جز این عمل راهی هست برای بیرون آوردنش یا اگه عمل نکنم چی میشه؟

        پاسخ
        • سلام.
          هز چه بماند شانس افزایش سایز بیشتر است. و احتمال خروج خود بخود یا از طریق مجرا کمتر می شود. ریسک عصب وجود دارد ولی احتمال آن کم است. اقدام نمایید

          پاسخ
  32. سال ۹۶ دکتر خادمی در شهر شیراز تشخیص دادن هر دو مجرای بزاقی بناگوشی بنده باریک هست وقتی بهشون گفتم راه درمان؟؟؟ گفتن جراحی. ولی گفتن احتمال آسیب ب عصب صورت هست.
    هر چه بهداشت دهان رعایت میکنم بازم خشکی دهان دارم دندون هام شروع کردن ب پوسیدگی گردنی کلا زندگیم مختل کرده حتی تو بلعیدن کوچیکترین لقمه دچار مشکل شدم و با لقمه ب لقمه غذا باید آب بخورم. از جراحی میترسم آیا امکان آسیب ب عصب صورتم هست؟ ریسک این عمل چند درصد هست؟ آخه من تورتیکولی گردن حین زایمان طبیعی هم دارم دیگه اگه عصب صورتم آسیب ببینه صورتم بدتر میشه
    لطف میکنید بنده رو راهنمایی کنین

    پاسخ
    • سلام.
      ممکن است آندوسکوپی بزاقی یا همان سیالواندوسکوپی کمک نماید‌

      پاسخ
  33. عرض درودومهرخدمت حضرتعالی
    متاسفانه بعلت رزرودرسایت مرتبط تااواخراسفندنتوانستم افتخارزیارت جنابعالی راپیدانمایم ولذابذکرمشکل خودبشکلی موجزمیپردازم.غده تحت فکی بنده یکمرتبه درتیرامسال دچارسنگسازی گردیدکه باپنی سیلین بعدازحدودده روزدرحالت خواب،ازمجرای زیرزبان خارج شد.شوربختانه درحال حاضرمدت ده روزمیباشدکه مجدداهمان قسمت احتمالاسنگ تولیدنموده امااین مرتبه درانتهاوقسمت خلف تولیدشده وامروزحسب دستورپزشک سی تی اسکن نموده ودرعکسهای سی تی اسکن خودم اندازه آنرا(بانرم افزارخودسیستم)حدود۱۲ میل اندازه گیری نمودم.(نتیجه سی تی به چندروزآینده محول شده)،یک پزشک درویزیت بدوی دارودرمانی وماساژوفرمول معمول راتادرآمدن سنگ به بنده تحویز،اماپزشک دوم جراحی ودرآوردن کل غده تحت فکی.درحال حاضرتورم ودردندارم(بعلت مصرف سفالکسین۷۵۰) اماسنگ بنای حرکت نداردوازطرفی بعلت اینکه ازقضات دادسرای جرائم اقتصادی میباشم متاسفانه فرصت جراحی وریکاوری بعدازعمل راندارم.لطفادرصورت امکان بفرماییدآیادرمطب جنابعالی عمل آندوسکوپی ودرآوردن سنگ بشکلی غیرتهاجمی ترازعمل جراحی(همانگونه که درسطورفوق قیدشده-یامثلاازطریق لیزروهرشکل دیگربجزجراحی-امکانپذیرمیباشد؟ضمنااگرمصرف پنی سیلین راقطع کنم آیامجددا تورم وچرک خواهدنمود؟نهایتااگربهمین شکل کجدارومریض آنراتحمل نمایم ازنظرفیزیکی لطمه خاصی به بدنم واردمیگردد؟درپایان ازوقتیکه به بیماران غیرحضوری اختصاص میدهیدقدردانی مینمایم.مویدباشید.

    پاسخ
    • سلام. اورژانس نمی باشد ولی پیگیری داشته باشید. آندوسکوپی هم در اتاق عمل انجام می شود.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *