عفونت غدد بزاقی به وضعیتی اطلاق میشود که در آن غدد بزاقی دچار التهاب شده و مشکلاتی را به وجود میآورد. این غدد در داخل دهان و اطراف آن قرار دارند و مایع بزاقی را تولید کرده و به رطوبت دهان کمک میکنند. عفونت غدد بزاقی ممکن است به دلیل عواملی مختلفی اتفاق افتد که در این مقاله به طور کامل علائم و علت ابتلا به این نوع عفونت را بررسی خواهیم کرد.
جراحی خارج کردن سنگ بزرگ غده بزاقی به روش داخل دهانی
دلایل بروز عفونت غدد بزاقی
عفونت غدد بزاقی ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. برخی از علل موثر و شایع عفونت غدد بزاقی عبارت اند از:
عفونتهای باکتریایی: باکتریها میتوانند وارد غدد بزاقی شده و عفونت را ایجاد کنند. معمولاً باکتریهایی که از طریق دهان وارد شده و به طور غیرطبیعی در غدد بزاقی حضور دارند، میتوانند منجر به بروز عفونت شوند.
بیشتر بخوانید: جراحی غدد بزاقی
عفونتهای ویروسی: ویروسهای مختلف نیز میتوانند منجر به عفونت غدد بزاقی شوند. به عنوان مثال، ویروسهای هرپس یا ویروسهای تجزیهشونده میتوانند عفونت در این منطقه را ایجاد کنند.
عفونتهای قارچی: قارچهای مختلف میتوانند به عنوان عامل عفونت غدد بزاقی عمل کنند، به خصوص در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
تحریک فیزیکی: تحریک و فشار مکرر بر روی غدد بزاقی میتواند باعث آسیب و التهاب شود. این تحریک ممکن است بر اثر وجود سنگ غدد بزاقی، کشیدن دندانها یا فشار زیاد هنگام بلعیدن ایجاد شود.
سنگهای بزاقی: تشکیل سنگهای بزاقی در داخل غدد بزاقی میتواند منجر به تحریک، التهاب و عفونت شود.
کمبود آب و مایعات: مصرف کم آب و مایعات میتواند به عفونت غدد بزاقی منجر شود، زیرا بزاق در مقابل باکتریها و ویروسها به عنوان یک دفاع طبیعی عمل میکند و کمبود آن میتواند این دفاع را ضعیف کند.
انسداد: معمولاً به دلیل تشکیل سنگ در غدد بزاقی، بزاق تولید و شروع به جریان میکند، اما نمیتواند از مجاری خارج شود، که منجر به تورم غده شده و درد قابل توجهی به همراه عفونت دارد. همچنین این امکان وجود دارد که سیستم مجرای غدد بزاقی اصلی می توانند انقباضات کوچکی ایجاد کنند که جریان بزاق را کاهش دهند و منجر به عفونت و علائم انسدادی شوند.
بهتر است در صورت تجربه هر یک از علائم عفونت غدد بزاقی، به پزشک خود مراجعه کنید تا علت مشخص و درمان مناسب را تعیین کند.
سیالولیتیاز یا سنگ غده بزاقی در غده تحت فکی
بیشتر بخوانید: تورمورهای غدد بزاقی
علائم عفونت غدد بزاقی
غدد بزاقی اگر دچار عفونت شود با علائم مختلفی بروز میکند که در ادامه با برخی از این علائم آشنا خواهید شد.
- تورم و بزرگ شدن در منطقه غدد بزاقی، مانند پشت گوش یا زیر فک از علائم اولیه عفونت غدد بزاقی است.
- درد یا تحریک در منطقه غدد بزاقی، که گاهی شدید میشود.
- قرمزی و گرمی در ناحیه غدد بزاقی از دیگر علائم شایع این نوع عفونت است.
- سفتی یا سختی در هنگام لمس غدد بزاقی احساس میشود.
- احساس ناراحتی یا خواب آلودگی از دیگر علائم این عفونت است.
- فردی که دچار عفونت غدد بزاقی است در هنگام بلع دچار دشواری میشود.
- تب و لرز نیز در این نوع عفونت بسیار شایع است.
- ممکن است فرد مواد چسبناک بهویژه در ناحیه دهان یا داخل دهان مشاهده کند.
- در برخی موارد، ممکن است عفونت موجب افزایش تولید بزاق یا خونریزی از غدد بزاقی شود.
- در صورتی که عفونت به دستگاه گوارش گسترش یابد، علائمی مانند دل درد، تهوع و استفراغ نیز ممکن است رخ دهد.
- در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کرده و درمان مناسب را دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: بیماری التهابی غدد بزاقی
شایع ترین عفونت غدد بزاقی در کودکان
شایع ترین عفونت غدد بزاقی در کودکان اوریون است که غدد پاروتید را درگیر می کند.این عفونت در کودکانی واکسینه نشده اند، رایج است، اما در بزرگسالان نیز ممکن است رخ دهد. با این حال، اگر یک فرد بالغ فقط در یک طرف غده پاروتید تورم داشته باشد، به احتمال زیاد به دلیل انسداد یا تومور است.
عفونت همچنین به دلیل انسداد مجرای یا جریان کند بزاق رخ می دهد زیرا دهان دارای باکتری های فراوان است.
ممکن است عفونت ثانویه غدد بزاقی از غدد لنفاوی مجاور داشته باشید. این غدد لنفاوی ساختارهایی در قسمت بالایی گردن هستند که اغلب در حین گلودرد معمولی حساس می شوند. در واقع، بسیاری از این غدد لنفاوی، درون و در عمق غده پاروتید یا نزدیک غدد زیر فکی قرار دارند. هنگامی که این غدد لنفاوی از طریق عفونت بزرگ میشوند، ممکن است تورم قرمز و دردناکی در ناحیه پاروتید یا غدد زیر فکی داشته باشید. غدد لنفاوی نیز به دلیل تومورها و التهاب بزرگ می شوند.
بیشتر بخوانید: بیماری های خوش خیم غدد بزاقی
افراد مستعد عفونت غدد بزاقی
برخی افراد به نسبت عموم بیشتر در معرض ابتلا به عفونت غدد بزاقی قرار دارند و ریسک ابتلا برای این افراد بیشتر است در ادامه این افراد را معرفی خواهیم کرد:
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند افراد مبتلا به بیماریهای خاص مانند دیابت، ایدز یا سرطان، به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به غدد بزاقی، دچار التهاب قابل توجهی در این ناحیه میشود.
- افرادی که ویروس هرپس دهانی در آنها فعال است و دارای سابقهی عفونتهای مکرر دهانی هستند بیشتر در معرض درگیری با عفونت غدد بزاقی هستند.
- افرادی که دچارسنگهای بزاقی هستند بیشتر دچار التهاب و عفونت میشوند.
- افراد الکلی ممکن است دارای تورم غدد بزاقی، معمولا در هر دو طرف باشند.
- افرادی که تحریک شدید در ناحیه غدد بزاقی را تجربه میکنند، مثل افرادی که از این ناحیه مصدومیت یا جراحی داشتهاند.
- در نتیجه، افرادی که با این عوامل روبرو هستند، احتمال مبتلا شدن به عفونت غدد بزاقی بیشتری دارند.
جراحی سنگ بزاقی
بیشتر بخوانید: تورم های غدد بزاقی
تشخیص عفونت غدد بزاقی
تشخیص بیماری غدد بزاقی به گرفتن دقیق شرح حال، معاینه فیزیکی و آزمایشات آزمایشگاهی بستگی دارد. اگر پزشک به انسداد غدد بزاقی مشکوک باشد، ممکن است دهانه مجاری بزاقی را بی حس کرده و مجرا را بررسی کند تا به عبور سنگ در مجرای مسدود شده کمک کند. اشعه ایکس دندان ممکن است محل قرارگیری سنگهای کلسیفیه را نشان دهد.
اگر توده ای در غده بزاقی یافت شود، گرفتن سی تی اسکن یا ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) مفید است. گاهی اوقات، بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف نیز انجام میشود. همچنین برای شناسایی برخی بیماریهای خودایمنی، بیوپسی از غدد بزاقی فرعی مورد نیاز است.
سوالات متداول
نتیجه گیری
عفونت غدد بزاقی میتواند به علت عوامل مختلفی از جمله باکتریها، ویروسها و قارچها رخ دهد. علائم این عفونت شامل تورم، درد و قرمزی در ناحیه غدد بزاقی است. برای تشخیص و درمان دقیق، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را طبق نظر او انجام دهیم. همچنین، با رعایت بهداشت دهان و دندان و اقدامات پیشگیری، میتوان از ابتلا به این عفونت جلوگیری کرد.
سلام خسته نباشید
نوزادی دارم هشت ماهه که ازبیست روز پیش بابررسی دندانش که درامده بود متوجه شدم که یک تیکه گوشت اضافه درزیرزبان سمت راست هست که بامراجعه به دکتر گفتندغده بزاقی متورم شده که سونونوشتندوجواب سونو چیزخاصی نسان ندادوگفتندخوبه ووقتی علت تورم راسوال کردم چون تب نداشت ونداره فهلاهم گفتند اگرعلامت دارشد بیار.ولی حدود بیست روزه که متورم هست شایدهم بیشترازبیست روزچون من اززمانی که دندونش رو نگاه کردم متوجه شدم.درضمن درشش ماهگی دچارعفونت ادراری شدکه باازمایش مشخص شد برگشت ادرارداردواکنون یکماهه که سفالکسین۲۵۰ هرشب دو سی سی میدم بهس.لطفااگردرمورد علت تورم غده براقی میدونین راهنمایی کنین خیلی نگرانم.خیلی متورمه چون.ممنون میشم راهنمایی کنین
برای ارسال عکس از ضایعه و سونوگرافی آن از سامانه ماوراطب استفاده نمایید
https://mavarateb.com/doctor/%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D8%B5%D8%A7%D9%84%D8%AD-%D9%85%D8%AD%D8%A8%DB%8C