۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / جراحی تومور / کیست گردن چیست و چه علائمی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

کیست گردن چیست و چه علائمی دارد؟

کیست گردن یا کیست‌های گردنی، توده‌های غیرطبیعی هستند که در ناحیه گردن تشکیل می‌شوند. این کیست‌ها می‌توانند به دلایل مختلف ایجاد شوند و معمولاً پر از مایع هستند. برخی از انواع شایع کیست‌های گردنی شامل کیست‌های مادرزادی، عفونی و تومورهای خوش‌خیم هستند.

انواع کیست گردن

کیست‌های گردنی انواع مختلفی دارند که می‌توانند به دلایل متفاوتی ایجاد شوند. در اینجا به معرفی انواع شایع کیست‌های گردنی پرداخته می‌شود:

 کیست‌های مادرزادی

کیست برانکیال (Branchial Cleft Cyst): کیست‌های برانکیال به دلیل نقص در توسعه ساختاری در دوران جنینی ایجاد می‌شوند. این کیست‌ها معمولاً در طرفین گردن و نزدیکی خط میانی تشکیل می‌شوند. ممکن است باعث تورم، درد یا عفونت شوند و اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده می‌شوند.

کیست تیروگلوس (Thyroglossal Duct Cyst): این کیست‌ها به دلیل نقص در توسعه و مهاجرت غده تیروئید در دوران جنینی ایجاد می‌شوند و معمولاً در خط وسط گردن و زیر چانه قرار دارند. ممکن است باعث تورم و ناراحتی شوند و در صورت عفونت، درد و تب نیز ایجاد کنند.

کیست‌های عفونی

آبسه لنفاوی: این کیست‌ها ناشی از عفونت غدد لنفاوی در گردن هستند که ممکن است به دلیل عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد شوند. درد، تورم، قرمزی و تب از علائم رایج این کیست‌ها هستند.

کیست رتروفارنژیال: این نوع کیست در فضای پشت حلق و جلوی ستون فقرات گردنی ایجاد می‌شود و معمولاً در کودکان رخ می‌دهد. تب، گلودرد، دشواری در بلع و تنفس، و تورم گردن.

تومورهای خوش‌خیم

لیپوم: تومورهای چربی خوش‌خیمی هستند که می‌توانند در هر جایی از بدن از جمله گردن ایجاد شوند و معمولاً بدون درد و نرم به لمس هستند و به آرامی رشد می‌کنند.

فیبروم: تومورهای خوش‌خیم فیبری هستند که می‌توانند در ناحیه گردن تشکیل شوند و ممکن است بدون علامت باشند یا باعث تورم و ناراحتی شوند.

کیست‌های غدد بزاقی

موکوسل (Mucocele): کیست‌های موکوسل به دلیل انسداد غدد بزاقی و تجمع مایع بزاقی در ناحیه گردن ایجاد می‌شوند این نوع کیست معمولا با تورم نرم و بدون درد همراه است که به مرور زمان بزرگ می‌شود.

رانولا (Ranula): نوعی موکوسل است که در زیر زبان و ناحیه زیر فکی ایجاد می‌شود. از علائم آن می‌توان به تورم زیر زبان که موجب مشکلات بلع و گفتار شود، اشاره کرد.

کیست‌های درموئید و اپیدرموئید

کیست درموئید: کیست‌های درموئید شامل بافت‌های جنینی مانند پوست، مو و غدد چربی هستند که در نواحی مختلف از جمله گردن ایجاد می‌شوند.گاهی این کیست ها بدون علائم هستند.

کیست اپیدرموئید: کیست‌های اپیدرموئید که با نام کیست سباسه نیز شناخته می‌شوند. از تجمع سلول‌های پوستی و کراتین در زیر پوست تشکیل می‌شوند و معمولاً نرم و بدون درد هستند و به آرامی رشد می‌کنند.

کیست‌های عصبی

کیست نورینوم (Neurinoma): تومورهای خوش‌خیم عصبی که می‌توانند در ناحیه گردن ایجاد شوند و از سلول‌های عصبی تشکیل شده‌اند که می‌توانند بدون علامت باشند.

علائم کیست گردن

علائم کیست گردن می‌تواند بسته به نوع کیست، محل آن و وضعیت عفونت یا تحریک متفاوت باشد. در اینجا به علائم شایع کیست‌های گردن پرداخته می‌شود:

برجستگی قابل لمس: مهم‌ترین و شایع‌ترین علامت کیست گردن وجود یک توده یا برجستگی قابل لمس در ناحیه گردن است. این توده معمولاً نرم و قابل حرکت است و ممکن است به تدریج بزرگ شود.

درد و ناراحتی: در صورتی که کیست عفونت کند یا به بافت‌های اطراف فشار وارد کند، ممکن است درد و ناراحتی ایجاد شود. درد معمولاً در ناحیه کیست و اطراف آن حس می‌شود و ممکن است با لمس یا فشار افزایش یابد.

تورم و قرمزی: کیست‌های عفونی ممکن است باعث تورم و قرمزی در ناحیه گردن شوند. تورم ممکن است همراه با گرمی و حساسیت به لمس باشد.

تب و علائم عمومی عفونت: در صورت عفونت شدید کیست، تب و علائم عمومی عفونت مانند احساس بیماری، ضعف و خستگی ممکن است رخ دهد.

مشکلات بلع و تنفس: کیست‌های بزرگ یا آنهایی که در نزدیکی مجاری تنفسی یا مری قرار دارند، ممکن است باعث مشکلات بلع و تنفس همچنین احساس فشار یا تنگی در ناحیه گلو و سختی در بلع غذا یا مایعات ظاهر شود.

ترشح و خروج مایع: در صورتی که کیست پاره شود، ممکن است مایع زرد رنگ، بدبو یا خون‌آلود از آن خارج شود. این ترشح ممکن است به طور خود به خود یا در اثر فشار و ضربه رخ دهد.

احساس سنگینی و ناراحتی مزمن: کیست‌های بزرگ‌تر ممکن است احساس سنگینی و ناراحتی مزمن در ناحیه گردن ایجاد کنند که به مرور زمان بیشتر محسوس می‌شود.

تغییرات در صدا: در موارد نادر، کیست‌های گردن ممکن است به دلیل فشار بر روی تارهای صوتی یا اعصاب مجاور، تغییرات در صدا ایجاد کنند. این تغییرات ممکن است به صورت خشونت صدا یا صدای خشن ظاهر شود.

پیشگیری از بروز کیست گردن

پیشگیری از بروز کیست گردن به دلیل انواع مختلف و علل گوناگون ایجاد آنها متفاوت است، اما برخی اقدامات کلی می‌توانند به کاهش خطر تشکیل این کیست‌ها کمک کنند. در اینجا به روش‌های پیشگیری از بروز کیست گردن پرداخته می‌شود:

رعایت بهداشت شخصی و پوستی

مراقبت از زخم‌ها و جراحات پوستی

اجتناب از فشار دادن و ترکاندن جوش‌ها

توجه به علائم اولیه

مراقبت‌های ویژه در بیماری‌های پوستی

جلوگیری از تماس با مواد تحریک‌کننده

مراقبت‌های ویژه در دوران بارداری

درمان کیست گردن

درمان کیست‌های گردن به نوع، اندازه، محل و علائم آن بستگی دارد. برخی از کیست‌ها ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند و با گذشت زمان خود به خود بهبود یابند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی داشته باشند. در ادامه این مطلب به روش‌های مختلف درمان کیست‌های گردن پرداخته می‌شود:

تخلیه کیست: در برخی موارد، تخلیه محتویات کیست می‌تواند به کاهش اندازه و ناراحتی کمک کند. این کار معمولاً در مطب پزشک و تحت شرایط استریل با استفاده از یک سوزن نازک، انجام شده و محتویات کیست تخلیه می‌شود. این روش معمولاً موقتی است و کیست ممکن است دوباره ظهور کند.

جراحی: در صورتی که کیست بزرگ باشد، عفونت کرده باشد، یا مشکلات زیبایی یا عملکردی ایجاد کند، پزشک ممکن است جراحی برای برداشتن کامل کیست را پیشنهاد کند. جراحی ممکن است تحت بی‌حسی موضعی انجام شود. در این روش، کیست به طور کامل برداشته می‌شود تا از عود مجدد آن جلوگیری شود.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها: در صورت عفونت کیست، پزشک ممکن است آنتی‌بیوتیک‌ها را تجویز کند تا عفونت را کنترل کند و از گسترش آن جلوگیری کند. آنتی‌بیوتیک‌ها با توجه به شدت عفونت می‌توانند به صورت خوراکی یا تزریقی تجویز شوند.

تزریق استروئید: در برخی موارد، تزریق استروئید به داخل کیست می‌تواند به کاهش التهاب و اندازه کیست کمک کن. این روش درمانی معمولاً برای کیست‌های التهابی و عفونی که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند، استفاده می‌شود.

کمپرس گرم: استفاده از کمپرس گرم می‌تواند به کاهش درد و التهاب کیست کمک کند و ممکن است به تخلیه خود به خودی کیست منجر شود.

درمان‌های تخصصی برای کیست‌های خاص

کیست‌های برانکیال: ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند، به خصوص اگر مکرراً عفونت کنند.

کیست‌ تیروگلوس: اغلب نیاز به جراحی دارند تا کیست به طور کامل برداشته شود و از عود مجدد جلوگیری شود.

نتیجه‌گیری

کیست‌های گردن انواع مختلفی دارند که به دلایل مادرزادی، عفونی، توموری و دیگر عوامل ایجاد می‌شوند. تشخیص و درمان هر یک از این کیست‌ها نیاز به ارزیابی دقیق پزشکی و تصویربرداری‌های مناسب دارد. درمان کیست‌ گردن بستگی به نوع، محل، اندازه و علائم آن متفاوت است. در صورت مشاهده تورم یا توده‌ای در ناحیه گردن، مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان مناسب ضروری است.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۹ میانگین: ۲.۹]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
تومور پاروتید

تومور پاروتید

تومور پاروتید یک رشد غیرعادی سلولی در غده پاروتید است که بزرگترین غده بزاقی بدن محسوب می‌شود و در جلوی گوش و در ناحیه فک...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۲۵ دیدگاه ها
  1. سلام غده در گردن من به اندازه ۱۰در ۱۹هست سونوگرافی شده ولی متاسفانه سی تی اسکن نوشتن دلیل ان چیست

    پاسخ
    • سلام
      شرح حال ناقص است و معاینه هم مهم است.
      در صورت هم نوع شکی بهتر است با سوزن نمونه برداری شده و از ماهیت ان مطمین شد.

      پاسخ
  2. سلام!خسته نباشید
    دخترم تازه بدنیا اومده و ۴۹روزشه!بطور مادرزادی یه توده گوشتی برآمده به اندازه یک بند انگشت رو گردنش داره.خیلی نگرانم و میخوام که هرچه زودتر برش دارن چون ظاهر بدی داره! متخصص پوست و اطفال بردم گفتن چیز مهمی نیست و باید صبر کرد بچه بزرگ بشه بعد جراحی بشه.از جراح کودکان هم وقت گرفتم برا چند روز دیگه.
    بنظر شما علتش چی هست و بهترین روش و بهترین سن برا حذفش چی هست؟

    پاسخ
    • سلام
      یک عکس بفرستید

      پاسخ
  3. سلام دکتر وقتتون بخیر من ی‌ دختر۲۱ساله هستم حدود ۶/۷ماه پیش متوجه ی غده اندازع نخود رو‌گردنم وسط استخون شدم ک ب مرور بزرگ‌بزرگ‌تر شد اخرایا اندازه پرتقال شد دکتر نادر غضنفری عملم کردن الان باز ی قسمت دیگه از گردنم ی غده کوچولو دراورده ک کث همونیه ک‌دراوردم بنظر شما باید چیکار کنم یعنی دوباره عود کرده؟گردنم کیست ساز شده؟یا امکان داره در حین جراحی از زیر دست دکتر در رفته باشه؟خواهشمندم جواب بدین

    پاسخ
    • سلام
      با این اطلاعات ناقص نمی توان نظری داد
      باید حضوری دید ولی با پزشک خودتان مشورت نمایید راهنمایی می کنند

      پاسخ
  4. سلام دکتر خسته نباشید
    من دوسال هست که درگیر کیست سباسه بین دو ابرو هستم و حالا این کیست شکل بدی پیدا کرده
    باید چیکار کنم چند تا دکتر رفتم و گفتن جاش بد هست و خط بخیه میمونه رو صورتم خیلی از نظر ظاهری اذیتم میکنه ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      درصدی ریسک را بپذیرید و انجام دهید. این توده تا هر چند خوش خیم باشند نباید بمانند

      پاسخ
  5. سلام دکتر خسته نباشید حدود دوهفته است یک توده در قسمت جلو گردن من دراومده سفت و بدون درد و با قورت دادن آب بالا و پایین میره چکار کنم ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      سونوگرافی کمک کننده خواهد بود

      پاسخ
  6. سلام اقای دکتر من تازه متوجه شدم یه توده پشت گوشم وجود داره که دردناک شده
    خیلی نگرانم

    پاسخ
  7. سلام دکتر خدا قوت. پسرم ۱۵ سالش هست حدود یک سال هست که یک برآمدگی جلوی گردن سمت راست حنجره ی پسرم دیده می شود.
    به پزشک مراجعه کردیم و سونگرافی و سی تی اسکن هم داده است ولی جواب مشخصی به ما نگفته اند و نتیجه ای هم نگرفتیم. شرح سونوگرافی به صورت زیر می باشد:
    «یک کیست به ابعاد ۱۴*۹.۵*۵.۵ میلی متر و حجم حدود ۰.۴ میلی لیتر در ناحیه قدامی طرف راست گردن دیده می شود که محتویات دوسوم تحتانی آن اکوژن است و دیواره ی آن نازک هست.
    لنف نود با نمای پاتولوژیک دیده نمی شود»
    از زحماتتون بسیار سپاسگزارم جناب دکتر.

    پاسخ
    • سلام
      به نظر می آید که با یک کیست مادر زادی روبه رو هستیم غالبا جای نگرانی ندارد ولی نیازمند ارزیابی و در موارد خاصی هم برداشتن هست بهتر است که معاینه به صورت حضوری انجام شود.

      پاسخ
  8. سلام آقای دکتر پسرم ۳ ساله است واز زمانی که به دنیا آمده یک توده به اندازه نصف بند انگشت روی گردن دارد به نطر شما چه باید کرد

    پاسخ
    • سلام
      برای مواردی که زایئات این چنینی دارند غالبا کار خاصی لازم نیست ولی اگر احساس ناخوشایندی و نگرانی هست می شود زائده را بردارند البته توصیه می شود قبل از جراحی مورد سونو گرافی یا سی تی اسکن از گردن گرفته شود. و بعد تصمیم به برداشتن گرفته شود.

      پاسخ
  9. سلام ازگردن من یه چندروزی هست یه چیزگرداومده که خیلی هم درد داره واذیتم میکنه پیش دکتر رفتم برام سونو وآزمایش نوشته چیکارکنم یعنی کیسته؟

    پاسخ
    • با سلام
      موارد دردناک خطرناک نیستن- مسکن و‌با مشورت همکاران داخلی یا عفونی انتی بیوتیک مولا پنی سیلین بمدت ده روز و‌سپس سونوگرافی

      پاسخ
  10. سلام ، دوماهه پیش یه توده پشت گردنم بود بعد از اینکه متوجه شدم سریع عکس گرفتم و برداشتم دو ماهی هست منتظر جواب آزمایشگاه هستم آزمایشگاههای آمل نتونستن تشخیص بدن چیه ؟ گفتن از موارد نادر هستش ،

    پاسخ
    • سلام به شما
      نمونه رو‌به یک ازمایشگاه بهتر تحویل دهد

      پاسخ
  11. سلام ی توده توی سرم بود بردم دکتر درش آورد.بخیه هم زد.اومدم خونه بانداژ رو باز کردم ی مقدار همونجا ورم داره.آیا عادیه؟

    پاسخ
    • سلام . بله

      پاسخ
  12. سلام آقا دکتر من ۱ماه که یه برآمدگی
    پشت گوشم دراومد به دکتر مراجع کردم
    گفت باید عمل بشه
    عمل ش خطرناک

    پاسخ
  13. سلام دکترجان بنده از ۱۵سالگی پشت گردنم سمت راست یه کیست کوچیک داشتم تو سن ۲۵سالگی رفتم باشگاه بدنسازی فشار وارد کردم بزرگ شد باشگاه رو که ول کردم کوچیک شد دوباره سه سال بعد رفتم باشگاه بزرگ شد الانم احساس میکنم درد میکنه ولی زیاد بزرگ نشده چیکار کنم بنظرتون میترسم برم دکتر الان ۳۵سالمه

    پاسخ
    • سلام. بنظر موردی ندارد ولی بجای ترسیدن از پزشک و گشتن در اینترنت به پزشک مراجعه نمایید جواب بهتری می گیرید

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *