۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / عمل گوش / دلایل گرفتگی گوش چیست؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

دلایل گرفتگی گوش چیست؟

آیا تا به حال فشاری در گوش خود داشته اید اما نمی دانید چرا؟ آیا هنگام غذا خوردن یا قورت دادن گوش های شما درد می کند؟ آیا وقتی به ارتفاعات می روید گوش هایتان درد می کند یا صدا می دهد؟

همه ما به گونه ای گرفتگی گوش و فشار داخل گوش را تجربه کرده ایم. هنگام برخواستن یا نشتن هواپیما، هنگام گذر از داخل تونل با قطار یا ماشین و یا هنگام کوهنوردی. بسیاری از افرادی که فعالیت های خاص دارند مانند خلبان ها یا غواص ها نیز روزانه در معرض چنین تجربه ای قرار دارند. معمولا این تجربه ناخوشایند بوده و با فرو دادن آب دهان یا خمیازه برطرف می گردد.

 احتمالاً گرفتگی شیپور استاش دارید. این ساختار نازک پشت گلو شما را به هر دو گوش متصل می کند. شیپور استاش فشار گوش میانی را هنگام قورت دادن یکسان می کند. این عملکرد برای شنوایی و تعادل طبیعی ضروری است. متأسفانه هر چیزی که باعث احتقان بینی شود می تواند منجر به عملکرد ضعیف شیپور استاش شود. شرایط رایجی مانند آلرژی، عفونت سینوسی و حتی سرماخوردگی می تواند منجر به گرفتگی بینی همراه با درد گوش، خفه شنوایی، سرگیجه و عفونت های احتمالی گوش شود. این وضعیت معمولا با بهبود احتقان بینی بهتر می شود. با این حال، برای برخی، علائم همچنان مزمن و اغلب آزار دهنده هستند. گوش درد ممکن است با گذشت زمان بدتر شود. گاهی اوقات گوش با بهبود موقت علائم از جمله شنوایی باز می‌شود تا ناگهان به حالت گرفتگی باز می‌گردد.

حدود یک درصد از بزرگسالان از اختلال لوله استاش که عامل به وجودآمدن این مشکل است و به صورت دائم این فشار یا گرفتگی را دارند رنج می برند.

گرفتگی گوش
گرفتگی گوش

اختلال دائم باید درمان شود

افرادی که دچار این اختلال هستند باید به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایند. معمولا پزشک با انجام تست های کامل گوش و حلق و بینی علت را بررسی نموده و به کمک نتایج به دست آمده بهترین راه درمان را انتخاب خواهد کرد. در برخی از موارد؛ درمان با استفاده از بالن کاتتر که روش جدید و کاملا غیر تهاجمی (بدون نیاز جراحی) می باشد. صورت گرفته و از طرف پزشک به بیمار پیشنهاد می شود.

اختلال شیپور استاش چیست؟

شیپور استاش ساختار کوچک لوله مانندی است که نازوفارینکس (حفره بینی) را به گوش میانی متصل می نماید. این ساختار از قسمت کشیده ای با بافت غضروفی بوجود آمده است.

هربار که ما ماده را می بلعیم، این قسمت باز شده و به سرعت بسته می شود و با این حرکت، فشار بین گوش خارجی و میانی تنظیم می گردد، هربار که این اتفاق می افتد صدای ظریفی شنیده خواهد شد.

زمانی که این حرکت دچار اختلال است فشار متعادل نشده و بیمار حس ناخوشایند فشار و گرفتگی گوش را تجربه خواهد کرد.

درمان گرفتگی گوش

  • درمان برای احتقان بینی و باز شدن یا پاک کردن شیپور استاش انجام می شود. در صورتی که این بیماری منجر به عفونت گوش میانی یا عفونت پشت پرده گوش شده باشد، ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.
  • داروهای ضد احتقان بینی اغلب به صورت موقت یا به صورت قرص به عنوان مثال Sudafed® یا Mucinex®D یا به عنوان اسپری بینی به عنوان مثال Afrin® یا Neo-Synephrine® تجویز می شوند. اسپری های بینی آلرژیک غیر اعتیادآور مانند Nasocort®، Flonase®  یا Azelastine  اغلب در ترکیب با آنتی هیستامین های خوراکی مانند Claritin®، Zyrtec®  یا Xyzal® برای کنترل آلرژی تجویز می شوند
  • بازکردن شیپور استاش یک درمان بسیار ایمن و مؤثر است. یکی از روش‌ های رایج، نیشگون گرفتن و کشیدن بینی و چندین بار قورت دادن یا خمیازه کشیدن است. تکنیک دیگر شامل تلاش برای دمیدن شدید در حالی که بینی خود را فشار می دهید و دهان خود را بسته نگه می دارید. این تکنیک مانور والسالوا نامیده می شود و اغلب در پروازهای هواپیما برای پاک کردن گوش ها هنگام پرواز در ارتفاعات بالا استفاده می شود.
  • اغلب قبل از احساس گرفتگی گوش و بازگشت به حالت عادی، گوش دادن مکرر (۱۵ بار در روز) برای چند روز متوالی لازم است. به عنوان آخرین راه حل، می توان یک لوله کم کننده فشار را به طور موقت در پرده گوش قرار داد تا فشار گوش میانی یکسان شود.
  • درمان طولانی مدت تر ممکن است شامل آزمایش آلرژی توسط متخصص گوش، حلق و بینی یا پزشک متخصص آلرژی و در صورت لزوم، واکسن های آلرژی یا ایمونوتراپی زیرزبانی باشد. در صورت عدم درمان، اختلال عملکرد شیپور استاش می تواند منجر به عفونت های مکرر گوش، کاهش شنوایی و حتی سرگیجه مزمن شود.

روش جدید رفع گرفتگی گوش با استفاده از شیوه درمانی جدید (بدون نیاز به جراحی با استفاده از بالن کاتتر)

رفع اختلال شیپور استاش با استفاده از بالن کاتتر، شیوه بسیار جدید درمانی بوده و نیاز به عمل جراحی نخواهد داشت.

در این روش که معمولا بیمار تحت بیهوشی کامل و کوتاه مدت قرار دارد ، یک بالن کاتتر از داخل بینی یا دهان بیمار وارد قسمت غضروفی شیپور استاش شده و پس از تزریق مایع به کمک پمپ؛ تحت فشار ۱۰ بار به مدت دو دقیقه قرار گرفته و سپس خارج می شود. در بسیاری از موارد بیمار توسط این روش درمان شده و علاوه بر رفع گرفتگی و تنظیم فشار، عملکرد صحیح نیز به شیپور استاش باز می گردد.

توصیه های مراقبتی برای احتقان گوش

بیشتر اوقات، این به دلیل مسدود شدن لوله گوش (شیپور استاش) است. این لوله معمولاً فضای پشت پرده گوش را تخلیه می کند.

معمولاً ناشی از عفونت گوش نیست.

در اینجا چند توصیه مراقبتی وجود دارد که باید کمک کند.

بیشتر قورت دهید و بجوید:

در حالی که بینی بسته است، آب یا مایع دیگر را قورت دهید. دلیل: ایجاد خلاء در بینی که به باز شدن لوله گوش کمک می کند.

بعد از ۶ سالگی می توانید از آدامس نیز استفاده کنید.

اسپری ضد احتقان بینی (سن ۱۲ سال یا بیشتر): اگر جویدن بعد از ۱ یا ۲ ساعت کمکی نکرد، از اسپری ضد احتقان بینی طولانی اثر استفاده کنید. مقدار مصرف: ۱ اسپری در هر طرف، ۲ بار در روز در صورت نیاز. بیش از ۳ روز استفاده نکنید. دلیل: می تواند باعث تورم برگشتی در بینی شود.

داروهای ضد احتقان خوراکی (مانند سودافد) انتخاب دیگری است. آنها همچنین می توانند بینی و گوش های گرفتگی را باز کنند. عوارض جانبی: ممکن است باعث ایجاد احساس عصبی یا سرگیجه در فرد شود. دستورالعمل های بسته را دنبال کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۴ میانگین: ۲.۸]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *