کاشت حلزون شنوایی
در این قسمت در مورد کاشت حلزون شنوایی صحبت می کنیم. تصور عمومی در مورد کاشت حلزون یک حالتی شبیه پیوند مثلا کلیه است. اما واقعیت این است که این اقدام برای بازیابی شنوایی افراد با استفاده از پروتز انجام می شود.
برخی افراد به دلایلی ناشنوا شده اند و اکنون نیاز به بازتوانی شنوایی دارند. به دلیل این که شنوایی یکی از مهمترین حواس ما است زیرا اگر ناشنوایی از بدو تولد باشد، باعث می شود که فرد علاوه بر ناشنوایی، لال هم شود و نتواند صحبت کند. مهم تر از آن باعث می شود که یادگیری مشکل پیدا کند. بنابراین خیلی از این افراد دچار کند ذهنی می شوند و به آنها کر و لال یا در باور عامه حتی دیوانه گفته می شود در صورتی که اینها مشکلشان عدم یادگیری متناسب با سنشان است. بنابراین این که بتوانیم در اولین فرصت ممکن اقدامی برای افرادی که ناشنوایی دو طرفه شدیدی دارند انجام دهیم، خیلی اهمیت دارد.
افت شنوایی حسی عصبی
افت شنوایی دلایل خاص خودش را دارد که در جای دیگر صحبت می کنیم. نوعی که مربوط به عصب و پرده و مجرا و استخوانچه گوش نباشد می توان گفت شنوایی حسی عصبی یعنی از سلول های حسی شنوایی یا عصب شنوایی گوش که پشت حلزون گوش قرار دارد اشکالی به وجود می آید.
درمان ناشنوایی عصبی
بر اساس این که فرد چه سنی باشد درمانش متفاوت است. معمولا در افرادی که سنین بالا دارند پیرگوشی به افت حسی عصبی داریم که خیلی وقت ها از سمعک های معمول استفاده می کنیم اما در ناشنوایی عمیق مخصوصا دو طرفه در هر سنی باید اقدام خاص تری صورت بگیرد.
طبیعتا در افراد مسن که هم صحبت می کنند و به دلایلی ناشنوایی کاملی دارند و سمعک کاربردی برایشان ندارد می توان به کاشت حلزون فکر کرد ولی بیشترین و مهمترین کاربرد آن برای افرادی است که ناشنوا به دنیا می آیند و در سنین پایین دچار افت ناشنوایی می شوند. هم اکنون خوشبختانه در کشور ما به صورت روتین همه نوزادانی که به دنیا می آیند تست شنوایی می گیرند و اگر تست شنوایی فرد مشکل داشته باشد باید بررسی تکمیلی صورت بگیرد. در ابتدا تست ساده ای است و بعد در تست های تکمیلی، بررسی های اختصاصی صورت می گیرد که ممکن است افت شنوایی بچه مسجل شود و یا تست ها تا سن ۶ ماهگی پیگیری شود. بر اساس این که افت شنوایی و ناشنوایی دو طرفه نوزاد تایید شود اولین اقدام گذاشتن سمعک است. ممکن است این سمعک به ناشنوایی نوزاد کمک کند و ممکن هم است که هیچ کمکی نکند ولی در عوض نوزاد به آن سمعک عادت می کند و دیگر آن را پس نمی زند. به دلیل این که کاشت حلزون جا گذاری یک پروتز در سیستم شنوایی است و پروتز یک جز بیرونی دارد که شبیه سمعک معمولی است و یک جز درونی دارد که زیر پوست و روی استخوان جمجمه و الکترود ان در حلزون گوش کاشته می شود و برای افرادی است که افت شنوایی عمیقی دارند و حلزون گوش کارکرد تبدیل امواج صوت به الکتریکی و فرستادن پالس هایی به مغز را انجام نمی دهد.
سن مناسب برای کاشت حلزون
طبیعتا هر چه سن فرد پایین تر باشد برای این اقدام مناسب تر است. در گذشته این کاشت در سنین ۱۰-۹ سال انجام میشد و به تدریج به زیر ۴ سال رسید. الان توصیه زیر ۴ سال و ترجیحا ۱ سال است و بعضی از منابع حتی زیر ۱ سال را بهتر می دانند.
کاشت حلزون معمولا یک طرفه انجام می شود و ضرورتا نیازی به دو طرفه انجام شدن نیست ولی بعضی منابع دو طرفه انجام شدن را باعث کیفیت بهتر هوشی و گفتاری و شنوایی فرد می دانند.
هزینه پروتزهای کاشت حلزون
متاسفانه هزینه این گونه پروتزها بسیار گران است و چیزی معادل بیست هزار دلار شاید هزینه داشته باشد و طبیعتا شرکت های خاصی آن را تولید می کنند. سه شرکت شایع در این زمینه اتریشی، استرالیایی و آمریکایی است. انواع مختلف دیگری هم وجود دارد ولی در دنیا این سه شرکت اصلی می باشند و حجم بیشتری را تامین می کنند.
کمیته کاشت حلزون در ایران
خوشبختانه در کشور ما با تشکیل کمیته کاشت حلزون در حداقل ۱۱-۱۰ مرکز در قسمت های مختلف کشور و شهرهای بزرگ این سیستم مهیا است و فرد پس از بررسی های انجام شده و کمیسیون هایی که تشکیل می شود، کاندید می گردد. این کاشت حلزون و جا گذاری پروتز کاشت حلزون در حلزون شنوایی انجام می شود و بعد از آن بیمار کارهای بازتوانی شنوایی و آموزش هایی که لازم است را می بیند و به تدریج از آن پروتز استفاده مفید می کند. جا گذاری این پروتز در افراد با سن مناسب می تواند باعث شود که بیمار همانند یک فرد سالم هم گفتار مناسب و هم زندگی نرمالی داشته باشد.تقریبا اولین افرادی که در ایران کاشت حلزون شده اند، اکنون مدارج علمی خود را طی کرده و به صورت بسیار فعال در جامعه حضور دارند. در صورتی که اگر این امکان وجود نداشت، این افراد به عنوان یک فرد کر و لال در جامعه بوده و نمی توانستند مدارج علمی را طی کنند.
اجزای پروتز شنوایی
همان طور که گفتیم این پروتز شنوایی یک قسمت بیرونی دارد که مثل سمعک است و صدا را می گیرد و یک پروسسور دارد که صدا را تغییر می دهد و یک جز بیرونی دارد که مثل آهنربا به سر اون جز زیر پوستی که خاصیت آهنربایی دارد می چسبد و به وسیله امواج رادیو فرکانسی این موج را به اون قسمت داخلی و کاشته شده منتقل می کند و به حلزون و از طریق حلزون به عصب شنوایی می رسد.
البته یک نوع دیگری هم داخل مغز کاشته می شود و برای مواردی استفاده می شود که حتی عصب شنوایی آسیب دیده یا وجود ندارد. طبیعتا هم کارایی و هم اثربخشی کمتری دارد و هم در موارد بسیار نادر استفاده می شود.
برخی از خدمات دکتر صالح محبی :
راه های ارتباطی
- ۰۲۱-۲۲۰۷۷۱۴۰
- ۰۹۱۹۸۰۵۵۴۲۰
- صفحه اینستاگرام
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکترصالح محبی جراح بینی و متخصص گوش و حلق و بینی
۰ Comments