برخی از افراد با مشکل سینوزیت مواجه هستند، علت بروز سینوزیت می تواند عفونت های میکروبی، شکستگی بینی، عفونت های ویروسی، عفونت های دندانی و دستکاری بینی باشد.
جراحی آندوسکوپی سینوس یک روش جراحی است که برای از بین بردن انسداد سینوس ها و بازگرداندن عملکرد و سلامتی آنها طراحی شده است. این انسدادها می توانند باعث سینوزیت شوند که در آن غشاهای مخاطی بینی، متورم و مسدود شده و باعث درد و اختلال در تنفس می شوند. در برخی از موارد بدنبال سرماخوردگی و ویروس آن التهاباتی در داخل بینی بوجود می آید که باعث بوجود آمدن احتقان در مخاط داخلی بینی می شود که این امر موجب می شود مجرای طبیعی سینوس ها دچار انسداد شود در نتیجه به مرور زمان محیط برای رشد عفونت و باکتری مستعد می شود و باعث بروز التهاب در سینوس و گرفتگی بینی و احساس پری در بینی می شود . سینوزیت نشانه ها و علائم مختلفی دارد گرفتگی بینی از علائم بارز این بیماری می باشد، افزایش ترشحات بینی ، احساس پری در بینی و احساس فشار در بینی از دیگر علائم این بیماری می باشد.
سینوزیت چیست؟
سینوس های شما فضاهای پر از هوا در جلوی جمجمه، بین چشم ها و بالای فک بالایی هستند که به داخل بینی شما متصل هستند. سینوزیت عفونت غشای مخاطی است که سینوس های شما را می پوشاند. باعث علائم درد، انسداد بینی، ترشح، کاهش حس بویایی و احساس مخاط در پشت بینی یا گلو می شود. غشای مخاطی که سینوس های شما را می پوشاند، مخاط تولید می کند که به تمیز، گرم و مرطوب نگه داشتن هوایی که تنفس می کنید کمک می کند. اگر سوراخ بین سینوس و داخل بینی مسدود شود، مخاط به دام می افتد و می تواند عفونی شود. این می تواند باعث التهاب غشای مخاطی شود و باعث تورم آن و ایجاد چین های اضافی در بینی و سینوس ها شود. اینها پولیپ (توده های کوچک) نامیده می شوند و معمولاً علائم را بدتر می کنند.
انواع سینوزیت
سینوزیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود علت بروز سینوزیت حاد در اکثر موارد ویروس سرما خوردگی می باشد به طور معمول حدود یک تا دو هفته طول می کشد تا سینوزیت حاد بهبود یابد. خروج ترشحات غلیظ از بینی، سردرد، سرفه، گرفتگی و انسداد بینی از علائم شایع سینوزیت حاد می باشد . همانطور که گفته شد سینوزیت به دو نوع تقسیم می شود نوع دیگر آن سینوزیت مزمن می باشد که برای بهبودی نسبت به سینوزیت حاد به مدت زمان بیشتری نیاز دارد، درمان این نوع از سینوزیت کمی مشکل تر می باشد. گرفتگی بینی و عدم تنفس از راه مجرای بینی از نشانه های بارز این نوع سینوزیت می باشد.
درمان سینوزیت با آندوسکوپ
در قسمت های قبل توضیح مختصری در رابطه با سینوزیت و انواع آن داده شده است در این قسمت به بیان توضیحاتی در رابطه با درمان سینوزیت پرداخته می شود. برای درمان در ابتدا متخصص گوش و حلق و بینی بررسی و معاینات اولیه را انجام می دهد و سپس شرح حالی از بیمار گرفته می شود. با استفاده از وسیله مخصوصی به نام اسپکولوم قدام بینی مورد بررسی و معاینه قرار می گیرد. در صورتی که با استفاده از دارو درمانی سینوزیت برطرف نشد برای درمان جراحی آندوسکوپی روش بسیار مناسبی می باشد. در این روش از دستگاه های مخصوصی به نام شیور و میکرودبریدر استفاده می شود که با حداقل دستکاری و با دقت بالایی سینوزیت درمان می شود.
در مواردی که سینوزیت همراه با پولیپ باشد با استفاده از جراحی آندوسکوپی بینی با حفظ عملکرد مخاط بینی و شاخک بینی دهانه سینوس با برداشتن پولیپ باز می شود.
جراحی آندوسکوپی سینوس چگونه انجام می شود؟
جراحی آندوسکوپی سینوس برای تسکین موارد زیر استفاده می شود:
- سینوزیت
- انحرافات سپتوم یا هایپرتروفی توربینیتها
- پولیپ بینی
اما می توان از بی حسی موضعی استفاده کرد. عمل معمولاً ۱ تا ۲ ساعت طول می کشد. جراحی آندوسکوپی سینوس از طریق سوراخ های بینی انجام می شود و هیچ گونه اسکار صورت یا تغییر شکل بیرونی بینی ایجاد نمی کند. این جراحی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام میشود به صورتیکه جراح از آندوسکوپ (لوله باریک و انعطاف پذیر با دوربینی در انتهای آن)، استفاده می کند تا تجسم و بزرگنمایی بافت های سینوسی را فراهم کند. طی عمل جراحی از ابزارهای ویژه ای نیز برای صاف کردن سپتوم استفاده می شود. آندوسکوپی سینوس شامل برش از طریق پوست نمی شود، زیرا کاملاً از طریق سوراخ بینی انجام میشود. بنابراین، اکثر بیماران می توانند در همان روز مرخص شوند.
اهداف جراحی آندوسکوپی سینوس
جراحی آندوسکوپی سینوس به منظور بهبود جریان هوا از طریق مجاری بینی طراحی شده است. اهداف جراحی آندوسکوپی سینوس شامل موارد زیر است:
- کاهش تعداد و شدت عفونت های سینوسی
- بهبود علائم مرتبط با سینوزیت
- بهبود جریان تنفس از طریق بینی
- بهبود حس بویایی بیمار
مزایای جراحی سینوزیت چیست؟
هدف از این جراحی این است که مسیر بین سینوس و بینی باز شود تا مخاط به دام نیفتد. این روش از عود سینوزیت جلوگیری می کند اما حس بویایی ممکن است بهبود نیابد.
عوارض ناشی از جراحی سینوزیت چیست؟
در صورت عدم توجه به هر یک از علائم غیر معقول می تواند جدی باشند و حتی باعث مرگ شوند.
عوارض عمومی هر جراحی
- درد
- خونریزی
- عفونت محل جراحی (زخم)
- واکنش آلرژیک به تجهیزات، مواد یا دارو
- لخته شدن خون در پای
- لخته شدن خون در ریه
عوارض خاص جراحی سینوزیت
- چسبندگی، جایی که بافت اسکار در عمق بینی تشکیل می شود.
- نشت مایع از مغز
- آسیب به اربیت (استخوان اطراف چشم شما)
- دوبینی
- کوری
- سندرم شوک سمی، که به دلیل عفونت جریان خون است
- آسیب به مجرای اشک
- کاهش حس بویایی
آیا جایگزینی برای جراحی سینوزیت وجود دارد؟
آنتی بیوتیک ها ممکن است به رفع عفونت کمک کنند. اگر سینوزیت ناشی از یک آلرژی است، ممکن است بتوانید با دوری از “محرک های” آلرژیک یا با مصرف داروهایی مانند آنتی هیستامین ها یا اسپری استروئیدی بینی از بروز سینوزیت پیشگیری کنید.
اگر برای مدت طولانی از اسپری استروئیدی بینی استفاده می کنید، ممکن است اندازه پولیپ ها کاهش پیدا کند به این معنی که نیازی به جراحی وجود ندارد.
قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس
در آماده سازی جراحی، پزشک شما ممکن است داروهایی را جهت بهبود وضعیت سینوسهای شما برای جراحی تجویز کند. این داروها ممکن است شامل آنتی بیوتیکها و یا استروئیدهای خوراکی باشد.
علاوه بر این، حداقل چهارده روز قبل از عمل باید از مصرف داروهایی مثل آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، سایر ضد التهاب های غیر استروئیدی، ویتامین E (مولتی ویتامین ها مشکلی ندارند) جلوگیری کنید. این داروها خون را رقیق میکنند و باعث خونریزی بیش از حد در جراحی میشوند.
اگر سیگار مصرف میکنید، بسیار مهم است که حداقل سه هفته قبل از عمل و حداقل چهار هفته بعد از عمل سیگار را ترک کنید. استعمال دخانیات می تواند به ماندگاری جای زخم، بهبودی ضعیف و عدم موفقیت عمل کمک کند.
بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس
در بیشتر موارد بیماران برای جراحی، تحت بیهوشی کامل قرار میگیرند. یک تا دو روز بعد از عمل، انتظار خونریزی خفیف و احساس خستگی عمومی داشته باشید. دردهای حاصل از جراحی با استفاده از داروهای مسکن قابل کنترل هستند.
شما بعد از عمل ویزیت خواهید شد که برای یک نتیجه موفق از جراحی آندوسکوپی سینوس بسیار مهم هستند. در هر مراجعه پزشک، آندوسکوپی بینی انجام می دهد تا بررسی کند سینوس ها چگونه بهبود می یابند
برای تمیز کردن خون از سینوسها و جلوگیری از تشکیل اسکار(جای زخم)، ممکن است یک روش اضافی به نام دبریدمان زخم لازم باشد.
چه زمان بعد از جراحی سینوزیت بهبود خواهم یافت؟
شما باید بتوانید همان روز به خانه بروید. حداقل تا یک هفته بینی فین نکنید. جراح به شما اسپری یا قطره بینی می دهد تا از آن استفاده کنید. ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک برای کاهش خطر عفونت به شما داده شود. ورزش منظم باید به شما کمک کند تا در اسرع وقت به فعالیت های عادی بازگردید. قبل از شروع ورزش، از پزشک خود راهنمایی بخواهید.
ریسک های جراحی آندوسکوپی سینوس
مانند هر روش جراحی، جراحی آندوسکوپی سینوس خطرات مرتبط با خود را دارد. اگرچه احتمال بروز عارضه بسیار اندک است، اما مهم است که عوارض احتمالی را بدانید.
خونریزی
جراحی آندوسکوپی سینوس خونریزی زیادی ندارد ولی در موارد اندکی اگر خونریزی قابل توجه باشد، تامپون داخل بینی قرار داده میشود.
بازگشت یا عود کردن بیماری
اگرچه جراحی آندوسکوپی سینوس تسکین قابل توجهی را برای اکثریت قریب به اتفاق بیماران فراهم می کند، اما جراحی درمانی قطعی برای سینوزیت نیست. بنابراین، می توانید انتظار داشته باشید که حتی پس از عمل جراحی موفقیت آمیز سینوس، داروهای سینوزیت خود را ادامه دهید، اگرچه به طور کلی نیاز شما برای چنین داروهایی بسیار کاهش می یابد. در بعضی موارد، جراحی مجدد ممکن است برای بهبود نتیجه جراحی لازم باشد.
نشت مایعات نخاعی
از آنجایی که سینوسها در نزدیکی مغز قرار دارند، احتمال ایجاد نشتی از مایعات نخاعی (مایعات اطراف مغز) وجود دارد. در صورت بروز این عارضهی نادر ممکن است یک مسیر بالقوه برای عفونت ایجاد شود که می تواند منجر به مننژیت شود. در صورت بروز نشت مایع نخاعی، نیاز به جراحی یا درمان است.
مشکلات بینایی
از بین رفتن بینایی بعد از عمل سینوس به دلیل آسیب دیدگی چشم یا عصب بینایی گزارش شده است که خوشبختانه چنین عارضه ای بسیار بسیار نادر است. آسیب دیدگی به عضلات چشم ممکن است منجر به دو بینی شود. آسیب قرنیه هم یکی دیگر از عوارض احتمالی است که به خودی خود برطرف می شود اما گاهی اوقات نیاز به جراحی اضافی نیز دارد.
سایر عوارض: سایر خطرات غیرمعمول جراحی شامل تغییر حس بویایی یا طعم، تغییر در رزونانس یا کیفیت صدا و تورم یا کبودی ناحیه اطراف چشم است.
مراقبت از خود و پیشگیری بعد از عمل جراحی سینوس
عمل جراحی موفقیت آمیز سینوس تنها به کنترل عوارض و ناراحتی های بیماری مزمن سینوس کمک می کند. سه زمینه پیشگیری زیر باید همیشه به خاطر سپرده شود:
حداکثر رطوبت: بیماران همیشه باید به خاطر داشته باشند که بیشترین رطوبت را در بینی و مجرای تنفسی خود داشته باشند. مرطوب نگه داشتن سینوسها باعث می شود مخاط بینی رقیق تر شود و به این ترتیب سینوس ها بهتر تخلیه شوند. این رطوبت به نوبه خود به جلوگیری از عفونت کمک می کند. از مرطوب کننده استفاده کنید، آب زیادی بنوشید، بینی خود را با آب نمک شستشو دهید، از مواد خشک کننده مانند الکل و کافئین خودداری کنید، سعی کنید از سیگار کشیدن اجتناب کنید که باعث خشک شدن پوشش سینوس می شود.
از ذرات حساسیت زا (آلرژیک) تا حد امکان دوری کنید: در معرض گرد و غبار از ماسک استفاده کنید. در بخش های غیر سیگاری رستوران ها بنشینید. در طول فصل بهار از قرار گرفتن در معرض گردهها خودداری کنید و از دستگاه تهویه هوا استفاده کنید.
از سرماخوردگی جلوگیری کنید: هیچ روش درمانی شناخته شده ای برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا وجود ندارد، لذا بهتر است هدف خود را بر روی پیشگیری قرار دهید. موثرترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا دریافت واکسن آن است.
خلاصه مطلب
جراحی اندوسکوپی سینوس از جمله عمل هایی است که توسط متخصص گوش، حلق و بینی انجام می شود و مهارت و تجربه جراح می تواند در بخبودی بیمار و کتهش احتمال عوارض ناشی از جراحی موثر واقع شود. شما عزیزان می توانید با استفاده از سامانه جامع مشاوره و نوبت دهی آنلاین از خدمات دکتر صالح محبی- متخصص گوش، حلق و بینی و جراح سر و گردن مراجعه نمایید. ما متعهد هستیم که بالاترین سطح مراقبت را در یک محیط راحت و دلسوز برای شما فراهم کنیم. شما میتوانید در مورد درمان بیماری سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع:
https://www.healthdirect.gov.au/surgery/endoscopic-sinus-surgery
این جراحی با بیهوشی انجام میشه ؟
سلام. بعلت دردناک بودن جراحی بله
سلام وقت بخیر هزینه عمل آندوسکوپی سینوس
چقدر میباشد آزمایش وبقیه کارها ..؟
سلام جهت اطلاع از هزینه ها با شماره های مطب تماس بگیرید
۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
از بچگی تا الان همش غلط بینی دارم شبها غروپف
میکنم وقتی که سرما میخورم دیگه از زندگی سیر
میشم از بس غلط بینی باید خالی کنم کاش میشد
عمل کنم تا آخر عمر راحت شم
سلام.معاینه، آندوسکوپی و سی تی اسکن مفید است