۲۲۰۸۹۷۵۸ – ۰۲۱-۲۲۰۷۹۶۲۴
تهران، سعادت آباد، میدان کاج، ابتدای سرو شرقی، پلاک 78، ساختمان سعادت، واحد 4
دکتر صالح محبی / حنجره / خرخر یا خرناس کشیدن
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

خرخر یا خرناس کشیدن

خرخر یا خرناس کشیدن

خرخر یا خرناس کشیدن معمولا در هر سنی ممکن است دیده شود که علت های آن در بزرگسالان و اطفال متفاوت است و لی معمولا این حالت در آقایان نسبت به خانم ها بیشتر مشاهده می شود( مخصوصا آقایان چاق)

خرخر یا خرناس کشیدن در کودکان معمولا به این دلیل است که مسیر تنفس با بیماری مانند بزرگی لوزه ها در گیر است .

در صورتی که بیماری فقط خرخر باشد یعنی صدای تنفسی باشد که از یک مسیرباریک به گوش می رسد  از لحاظ جسمی برای فرد مشکلی ایجاد نمی کند و طبیعتا برای افرادی که کنار فرد می خوابند یا در آن اتاق هستند ناخوشایند است ولی اگر این خرخر همراه و همزمان باشد با قطع تنفس فرد و همراهان  فرد متوجه شوند که فرد در زمان خرخر دچار قطع تنفس می شود و ثانیه هایی فرد تنفس نمی کند و کم کم با یک نفس عمیقی از خواب بیدار می شود حالا ممکن است این بیداری واضح باشد یا کاملا واضح نباشد نشان دهنده انسداد حین خواب یا قطع تنفس حین خواب است.

که این حالت  در طول زمان مشکلاتی را در قلب، عروق،  مغز و قسمت های مختلف سیستم های داخلی فرد ایجاد می کند.

خرخر کردن

علل خرخر

خرخر یا خرناس کشیدن علت های مختلفی دارد که در برخی موارد این علت ها می تواند موجب قطع تنفس شود که در زیر به آن ها اشاره شده است:

انحراف بینی

بزرگی شاخک های بینی

تومور در داخل بینی

ایجاد ضایعه ای در پشت بینی

چسبندگی

ایجاد بافتی در پشت بینی

کام نرم

آویزان شدن کام نرم

لوزه های خیلی بزرگ

زبان بزرگ

چانه خیلی پایین

چاقی بیش از حد ( دوره گردن بزرگ)

تشخیص

بررسی و ارزیابی  این بیماری در اطفال و بزرگسالان کمی متفاوت است در اطفال معمولا ارزیابی در مسیر بینی، گلو و حلق خواهد بود و معمولا در ارزیابی چیزی که پزشکان با آن مواجه می شوند یک بزرگی لوزه سوم یا لوزه پشته بینی یا لوزه های گلو خیلی بزرگ است که در این حالت وقتی شرحالی از همراه بیمار گرفته می شود سابقه عفونت  و لوزه های بزرگی که زود به زود عفونت می کند مکرر در آن ها دیده می شود.

درمان خرخر در اطفال

داروهای مکرری که برای درمان این بیماری استفاده می کنند معمولا دوز سنین پایین هستند( تا حدود زیر ۱۰ سال)  که اگر به درمان دارویی خوب جواب ندهند برداشتن لوزه ها به شدت به بهبود وضعیت کمک می کند  و در نتیجه بیمار تنفس راحت تر، خواب بهتر، رشد خوب و تغذیه و اشتهای بهتر  می تواند داشته باشد.

حتی برخی از افرادی که خرخر دارند دچار شب ادراری و بد اخلاقی می شوند که با برداشتن لوزه بهبود پیدا می کنند.

درمان خرخر در افراد بزرگسال

در افراد بزرگسال درمان متفاوت است زیرا در افراد بزرگسال خرخر می تواند به علت ایجاد چندین مشکل بروز کند. در افراد بزرگسال که همراه با خرخر کشیدن دچار قطع تنفس می شوند باید بررسی شود که قطع تنفس ناشی از قسمت مرکزی، جمجمه و مغز است یا نه در محیط و مسیرتنفس مشکلی وجود دارد و در مسیر تنفس انسدادی بوجود آمده است که  باعث ایجاد این مشکل شده است .

 تنفس از بینی و دهان انجام می شود و به چهارراه حلق  می رسد و وارد حنجره، نای و ششها می شود طبیعتا اگر جایی از این مسیر تنگ باشد تنفس صدا ایجاد می کند و اگر شدت پیدا کند وقفه های تنفس را شاهد خواهیم بود.

در این افراد غیر از بررسی در صورتی که بیمار همراه با خرخر وقفه تنفسی داشته باشد باید  تست خواب یا پلوتیسموگرافی گرفته شود

که معمولا در این حالت بیمار یک شب در یک مرکز خواب می خوابد و وضعیت تنفس،قلبی، مغز و وضعیت عضلات مورد بررسی قرار گرفته می شود  و ارزیابی تنفس توسط یک متخصص خواب انجام می شود و نوع انسداد در صورت وجود مشخص می شود.

در صورت وجود انسداد باید مشخص شود کدام قسمت این مسیر تنفسی دچار انسداد است و درمان بروی آن صورت گیرد.

در صورتی که خرخر و قطع تنفس بدلیل انحراف بینی باشد باید انحراف برطرف شود یا اگر علت ایجاد خرخر بزرگی شاخک های بینی است باید شاخک های بینی را کوچک کرد.

در صورتی که علت بروز خرخر و قطع تنفس تومور یا پولیپ بینی باشد باید برداشته شود.

در صورت لزوم برای درمان خرخر لوزه ها برداشته می شود یا فک به جلو کشیده می شود.
شایعترین نوع جراحی، جراحی اوولوپالاتوفارنگوپلاستی است که در این جراحی از داخل دهان فضای حلقی بیمار بازتر می شود و تنفس بیمار راحتتر می شود.
در صورتی که جراحی امکان پذیر نباشد و یا جراحی برای بیمار توصیه نشود از یک دستگاهی به نام سی پپ (CPAP) که به شکل ماسک است و یک فشار مثبت ایجاد می کند استفاده می شود. بیمار در هنگام خواب می تواند از این دستگاه استفاده کند و اکسیژن رسانی به طور کامل به بدن انجام شود زیرا افت و کاهش اکسیژن مشکلات مغزی، قلبی و ریوی ایجاد می کند که هدف پیشگیری از بروز این بیماری ها است. در افراد بزرگسال بر اساس شدت بیماری متخصص خواب تصمیم می گیرد درمان به چه صورت باشد.

در افراد بزرگسال برای درمان این بیماری توصیه به بهبود سبک زندگی، تغذیه مناسب، کاهش وزن مناسب و دور شکم مناسب می شود.

برخی از خدمات دکتر صالح محبی :

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم

با تشکر مدیریت سایت دکترصالح محبی جراح  بینی و متخصص گوش و حلق و بینی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]
دکتر صالح محبی

دکتر صالح محبی

فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه از آلمان
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی قاعده جمجمه و سرطان (مرکز پزشکی هانوفر MHHو مرکز علوم اعصاب هانوفر INI)
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۹۵
دکترای تخصصی علوم اعصاب بالینی (PhD)- دانشگاه علوم پزشکی تهران (پروژه مشترک ایران- آلمان)
مدرک برد تخصصی گوش حلق بینی-جراحی سر و گردن از دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۸۲-۱۳۸۶
برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان اختلالات صدا

درمان اختلالات صدا

درمان اختلالات صدا ارتباطات گفتاری، اساس ارتباطات بین فردی و در مجموع فرهنگ انسانی می باشد که با درک گفتار و توان بیان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *