سرگیجه
سرگیجه حالتی است که در آن فرد احساس می کند یا خودش یا محیط اطرافش در حال چرخش است. همچنین در برخی موارد حرکت هایی بصورت افقی و عمودی در اطراف خود احساس می کند.
در صورتی که فرد با حالت سرگیجه به پزشک مراجعه می کند باید مشخص شود که آیا این سرگیجه واقعی می باشد و احساس حرکت در آن وجود دارد یا خیر؟
در مواردی که فرد احساس تاری دید، سنگینی و منگی داشته باشد، سرگیجه واقعی شناخته نمی شود و علت های دیگری مانند افت فشار خون، فشار خون بالا، کم خونی و بیماری های هورمونی یا سایر بیماری ها می تواند موجب ایجاد این حالت ها در فرد باشد در این مواقع فرد احساس تاری دیدی، سنگینی و پری دارد که به آنها سرگیجه واقعی گفته نمی شود.
سرگیجه واقعی با توجه به گفته های دکتر صالح محبی متخصص گوش، حق و بینی سرگیجه های است که در آن فرد حالتی داشته باشد که خودش یا محیط اطرافش در حال چرخش باشد.
تشخیص
در مواردی که فرد سرگیجه واقعی دارد باید یک شرح حال بسیار دقیق از او گرفته شود زیرا کلید یافتن تشخیص در این بیماران شرح حال دقیق می باشد و در بسیاری موارد با گرفتن یک شر حال دقیق، تشخیص مشخص می شود و بر اساس تشخیص درمان مناسب صورت می گیرد.
در تشخیص این بیماری سن بیمار بسیار اهمیت دارد ایجاد این حالت در افراد جوان و افراد پیر متفاوت است .
در یک مرد مسن وقتی با حالت سرگیجه به پزشک مراجعه می کند عوامل مهم تر مانند سکته مغزی، خون ریزی در مخچه، ایجاد لخته در سیستم تعادلی برای او در نظر گرفته می شود که تمامی این موارد اورژانسی و پر اهمیت می باشد. معمولا علایم آن بجز سرگیجه همزمان با عدم تعادل یا همزمان بیماری فلج اعصبی در یکی از اعصابه دست، پا و سایر اندام های بدن همراه خواهد بود.
سرگیجه های محیطی
در سرگیجه های محیطی مشکل از محیط اطراف است و از مغز نیست در این نوع از سرگیجه بدنبال علت های بیرونی می گردیم.
در مورد سرگیجه هایی که کمتر عدم تعادل در آن مطرح است و محیط اطراف دوران دارند ممکن است همزمان در فرد علایم گوشی مانند وزوز گوش، پری گوش و کاهش شنوایی مشاهده شود و در این صورت بیشتر توجه به سمت سرگیجه هایی که مربوط به گوش است جلب می شود که برای تشخیص علاوه بر گرفتن شرح حال دقیق، معاینات و ارزیابی ها صورت می گیرد.
در شرح حالی که پزشک از بیمار می خواهد در ابتدا از بیمار پرسیده می شود که مدت زمان سرگیجه چه مقدار طول می کشد؟ که طبیعتا چون سرگیجه ناخوشایند می باشد فرد زمان طولانی را ذکر می کند بعنوان مثال ذکر می کند که چند ساعت یا یک روز کامل من این حالت را دارم در صورتی که ممکن است بیمار یک سرگیجه لحظه ای ویا یک دقیقه و یا کمتر از آن داشته باشد ولی زمان برای آن طولانی مدت گذشته باشد و اینکه بعد از آن یک احساس منگی و خواب آلودگی دارد و کسل است و این حالت را سرگیجه می داند در صورتی که برای تشخیص پزشک طول زمان حالت دوران و چرخشی اهمیت دارد و در تشخیص به آن کمک می کند.
سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم
سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم شایع ترین نوع سرگیج است که هرچند اذیت کننده است ولی خیلی خوش خیم و بی خطر است که در هر سنی ممکن است بروز نماید.
این نوع از سرگیجه معمولا در خانم ها در زمان میانسالی ایجاد می شود ولی در بزرگسالان، اطفال، مرد ها و هر سنی این بیماری ایجاد می شود که در این حالت فرد بدون زمینه بیماری خاصی بطور ناگهانی نصف شب یا صبح بیدار می شود و این حالت را بیان می کند که احساس تعادل ندارند و دنیا دور سر او در حال چرخش است به این نوع از سرگیجه ها سرگیجه وضعیتی گفته می شود یعنی بیمار در حالی که می ایستد یا در حالی که دراز می کشد حالت سرگیجه را بصورت حمله ای و یکدفعه پیدا می کند.
تغییر وضعیت در ایجاد این نوع از سرگیجه تاثیر گذار است. این نوع از سرگیجه خطر ناک نیست و خوش خیم می باشد و چند لحظه بیشتر نیست ( حداکثر یک دقیقه) که در این حالت بیمار باید خود را ثابت نگه دارد.
درمان سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم
سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم، به درمان خیلی خوب پاسخ می دهد متاسفانه خیلی از پزشکان در زمانی که فردی با این نوع از سرگیجه مراجعه می کند یک سری درمان های دارویی برای آن تجویز می کنند که اکثر داروها برای تسکین سرگیجه خوب است ولی موجب می شود که فرد خواب آلود یا کسل شود در نتیجه استفاده از دارو برای درمان این بیماری مناسب نیست و فقط موجب تسکین این بیماری می شود .
سر گیجه، لحظه ای است و زمانی که شما اقدام به خوردن دارو کنید درواقع اصل سرگیجه تمام شده است و فقط خواب آلودگی و کسالت دارو برای بیمار باقی می ماند درمان دارویی فقط برای کاهش اذیت و ناراحتی بیمار تجویز می شود.
علت ایجاد سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم
علت ایجاد این نوع سرگیجه، تغییرمکان یک سری سنگ ریزه ها و شن ریزی ها در داخل گوش داخلی بیمار است. سنگ ریزه های داخل گوش داخلی بیمار به علت های خاصی جابه جا می شوند که جابجایی آنها موجب می شود که فرد دچار سرگیحه دورانی شود و بعد از چند ثانیه آروم شود و با تغییر وضعیت جدید مجدد ممکن است این حالت تکرار شود.
ممکن است بعد از چند بار در زمان حرکت و تکان خوردن سرگیجه احساس نشود که در این حالت می گوییم سرگیجه خسته شده است و ممکن است در روز بعد این سرگیجه تکرار شود.
در بسیاری موارد برای ایجاد این سرگیجه علتی وجود ندارد ولی در زیر به برخی از علت های بروز این سرگیجه اشاره شده است:
- وارد شدن ضربه سنگین
- حرکت ناگهانی
- چرخش ناگهانی
- استراحت طولانی مدت
برای درمان این موارد دارو خیلی جایگاهی ندارد و باید درمانی صورت گیرد که شن ریزه های گوش داخلی در جای خود ثابت بشوند و به محل قبلی خود بازگردند برای انجام این کار در ابتدا تست های حرکتی خاصی مانند هال پایک برای بیمار در نظر گرفته می شود در حرکت هال پایک سر بیمار را حرکت می دهند که ممکن است برای بیمار تجربه خوبی نباشد و سرگیجه دوباره تکرار شود ولی به تشخیص بسیار کمک می کند و مشخص می کند که کدام گوش بیمار دچار مشکل است.
از نظر درمانی برای جا اندازی از روش های مختلفی استفاده می شود که شایعترین آن اپلی است که در زوایا و جهت های خاصی با استفاده .از این روش درمان برای بیمار انجام می شود.
هیچ روش برای پیشگیری از اینکه دوباره این سرگیجه بروز کند وجود ندارد و ممکن است با گذشت زمان مجدد این حالت در فرد ایجاد شود.
برخی از خدمات دکتر صالح محبی :
- جراحی بینی
- جراحی فک
- جراحی زیبایی گوش
- جراحی قاعده جمجمه
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکترصالح محبی جراح بینی و متخصص گوش و حلق و بینی
سلام
ممنون بابت نگارش تون
بسیار مفید بود
خوشحال میشدم اگه درباره روش جاانداختن سنگ ریزه ها به روش های مختلف از جمله #اپلی و… هم توضیحاتی می دادین